vltava

Aktuálně: stěhování Romů do Vimperka – výsledky jednání a výzva

Jak jsme slíbili, postupně přinášíme další aktuální informace ohledně problematicky stěhování Romů do Vimperka a aktivit vimperské radnice, které s řešením souvisí:

AKTUALIZOVÁNO/OVĚŘENO :

 

30. 8./

Dnes, v pátek 30. 8., dopoledne proběhlo za účasti starosty Bohumila Petráška a místostarostky Jaroslavy Martanové jednání s panem Ing. Ivanem Bublíkem, vlastníkem hotelu Vltava. Vysvětlili jsme si vzájemně názory na současnou situaci a navrhli případný další postup. Pan Bublík byl vůči městu velmi vstřícný. Na základě výsledků dnešního jednání budeme podnikat iniciovat další kroky. Jakmile dojde ke konkrétním závěrům a dohodám, podáme informace. V současné době není možno sdělit více, neboť vedení města čekají ještě další důležitá jednání.

Ing. B. Petrášek, starosta

————————————————————————————————————————-

30. 8. / Prohlášení starosty a místostarostky města k “výzvě” – celý text najdete ZDE

————————————————————————————————————————-

29. 8. / O průběhu a výsledcích dalších jednání  ve vztahu k problematice stěhování Romů do Vimperka sdělila podrobnosti místostarostka Ing. Jaroslava Martanová:

Informace k připravovanému využití hotelu Vltava

Včera dne 28.srpna společně jednali starosta Ing. Petrášek, místostarostka Ing. Martanová a  primátor Mgr. Thoma na krajském ředitelství Úřadu práce v Českých Budějovicích s ředitelem Ing. Loukotou a  metodičkou Mgr. Pražákovu o současném přístupu a postupu Úřadu práce ve věci vyplácení dávek hmotné nouze, zejména doplatku na bydlení. K zákonu o pomoci v hmotné nouzi z roku 2006 byla vypracována normativní instrukce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, vnitřní předpis ministerstva, která je platná od 1. 8. 2013 a stanovuje přístup a postup při vyřizování žádostí o výplaty doplatku na bydlení, který výrazným způsobem vyplácení těchto dávek zpřísňuje. Každá žádost o dávku musí být individuálně šetřena a posouzena. Každému doplatku na bydlení vyplácenému u jiné než nájemní, družstevní či vlastnické formy bydlení (nestandardní formy bydlení, např. hotel, motel, ubytovna, apod.) bude věnována zvýšená pozornost a bude skutečně hodnocen, zda se vždy jedná o případ hodný zvláštního zřetele. Pokaždé by toto zhodnocení mělo doprovázet sociální šetření v místě a intervence v rámci sociální práce a vzájemná spolupráce se sociálními pracovníky obcí. Zároveň objekty využívané pro jiné formy bydlení musí splňovat předpisy z hlediska stavebně technického, hygienického a požární bezpečnosti ve vztahu k dané formě ubytování. Toto bude požadováno i ze strany města od nájemců, potažmo majitele objektu.

Společně se dohodli starosta a místostarostka města Vimperk s primátorem Českých Budějovic o přednesení této problematiky na konferenci Svazu měst a obcí, která se uskuteční v září letošního roku v Českých Budějovicích.

Na jednání navázala další schůzka na odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jihočeského kraje, kde se diskutovalo o situaci v našem městě v návaznosti na problematiku začleňování menšin do většinové společnosti. Ze strany vedení města jednoznačně zaznělo, že nelze v žádném případě pracovat s komunitou menšin v otázce jejich postupného začleňování do společnosti a možnosti získávání práce pro tyto osoby, pokud bude docházet k migraci obyvatel z této menšiny v rámci Jihočeského kraje. Město Vimperk má omezenou kapacitu pro případné pracovní příležitosti osob z této komunity a rovněž hlavní myšlenka u jiné formy bydlení, které má být krátkodobé a kdy si tito lidé mají nalézt standardní formu bydlení, není v našem městě reálná. Na základě návrhu vedení města Vimperk prověří Krajský úřad Jihočeského kraje možnost a zájem o společné jednání samospráv k dané problematice, sdělení poznatků a zkušeností a rovněž při zpracování komunitního plánu sociálních služeb se bude  touto problematikou zabývat.

Oběma jednáním předcházela návštěva ubytovny v Českých Budějovicích, kterou provozují současní nájemci hotelu Vltava, kdy ze strany nájemců byla vstřícnost k poskytnutí informací o jejím fungování včetně prohlídky ubytovny a některých pokojů. V ubytovně je čisto a pořádek.

Dne 5. září se uskuteční od 17 hodin v Městském kulturním středisku setkání s občany za účelem sdělení informací o pronájmu a využití hotelu Vltava a proběhnuvších jednání. Na toto jednání byli pozváni nájemci hotelu Vltava a přislíbili, že se jednání zúčastní. Na tomto jednání dle jejich sdělení budou prezentovat koncepci využití hotelu a poté budou odpovídat na dotazy z řad publika.

 

————————————————————————————————————————-

28. 8./ Jakkoli by se mohlo zdát, že jednání ohledně  osídlení bývalého hotelu Vltava ustala, není tomu tak. Podle současných informací redakce včera a dnes probíhají  jednání s dotčenými úřady, dnes jsou představitelé Vimperka na avizované návštěvě v Českých Budějovicích.

V průběhu zítřka přineseme informace o výsledcích  jednání a schůzek.

-red-

 

 ————————————————————————————————————————

23. 8. / Podle vyjádření nájemce, současní obyvatelé Vltavy pracují na jejím zvelebení a měli by tam pracovat i nadále.

Dále na schůzce  včera odpoledne zaznělo, že by měly být rodiny vybírány na základě vytipování odbory sociálních věcí či oblastních charit.

(jm)

——————————————————————————————————

Jednání s nájemci Vltavy proběhlo 

22.8. / Dnes v poledních hodinách se vedení města sešlo s nájemci hotelu Vltava. Nájemci hotelu představili krátce svůj záměr o jeho budoucím využití. Mělo by se jednat o typ „prostupného bydlení“ pro úplné i neúplné rodiny. Ubytování obdobného charakteru funguje v Českých Budějovicích. V objektu budou vyčleněny prostory pro návštěvy, které by neměly být na pokojích, rovněž tak bude vyčleněn prostor pro kuřáky. V přízemí by měla být 24 hodinová služba a objekt by měl být uzavřen od 22 hodin do 6 hodin ráno. Klienti do zařízení budou umisťováni na základě výběru z požadavků sociálních odborů magistrátu a měst a oblastních charit působících v Jihočeském kraji. Záměrem pronajímatelů je obsadit v počátku 10 pokojů (jedná se o 2 až 3 lůžkové pokoje). Zároveň nabídli městu přednostně ubytovat na základě jeho požadavků místní klienty. Nájemci zašlou městu koncepci využití hotelu. Vzhledem k tomu, že nájemci hotelu jsou i provozovatelé podobného objektu v Českých Budějovicích, vedení města využije nabídky na prohlídku jejich objektu a seznámení se s jeho provozem.

(jm)

—————————————————————————————————————————

Informace vedení města Vimperk o situaci ve věci pronájmu a budoucího využití hotelu Vltava

Vedení města v průběhu úterý a středy zjišťovalo další informace o využití hotelu Vltava pro ubytování romských rodin. Podle poskytnutých informací je záměrem pronajímatelů zřídit v hotelu azylový dům, kde budou ubytovány přednostně rodiny s dětmi. Včera, ve středu, byl osloven pronajímatel hotelu Vltava a společná schůzka by se měla uskutečnit dnes ve čtvrtek, tj. 22. srpna. Cílem společné schůzky bude sdělení postoje a názoru města na vzniklou situaci a získání bližších informací o záměrech společnosti. Zároveň chceme v příštím týdnu jednat s majitelem objektu Ing. Bublíkem o tomto problému. Společně s vedením města České Budějovice jsme se dohodli na svolání jednání s krajským ředitelstvím Úřadu práce (poskytovatelem všech druhů sociálních dávek), které se uskuteční dne 28. srpna v Českých Budějovicích.

Dnes se tato problematika týká našeho města, ale s ohledem na současnou ekonomickou situaci a získání snadného pronájmu objektů k těmto účelům je toto aktuální pro všechna města v rámci republiky.

O výsledcích jednotlivých jednání budeme veřejnost průběžně informovat.

Ing. Jaroslava Martanová, místostarostka města Vimperk

————————————————————————————————————————