Kašperské Hory: Šumava nad zlato

Pomozte Kašperským Horám!

Tak vyzývají organizátoři akce, která se koná zítra na kašperskohorském náměstí:

 

sumava nadl zlato

 

Starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová přiblížila situaci, která může nastat již několikrát, například na kvildských slavnostech vysvětlila přítomným:

 

“Aktuální žádosti několika těžařských společností společností o opětovný průzkum lokalit, by zahrnoval nejen Kašperské Hory, ale také Rejštejn, Hartmanice a Nezdice. Kdo dostane povolení k průzkumu, má pak přednostní právo k těžbě. Nedávný průzkum, který probíhal ve štole Naděje prokázal, že se zde stále nachází poměrně velká ložiska zlata i wolframu.

Proč se obce staví proti průzkumu?

„Platný horní zákon říká, že zlato a wolfram jsou vyhrazené nerosty ve vlastnictví České republiky, která o nich rozhoduje. Souhlas se žádostí o průzkum musí také udělit obec, na jejímž území by probíhal. Co je ale nejdůležitější je to, že zakazuje využití technologie kyanidového loužení, nebo postupů využívajících kyanidové sloučeniny, které by přírodě a prostředí rozhodně neprospěly. Ovšem v novém zákoně, který se připravuje, je vše jinak – obec které se to týká by do toho neměla co mluvit, zlato a wolfram by neměly být vyhrazenými nerosty a tím by se staly součástí pozemku. O něm a o případné těžbě by pak rozhodoval jeho vlastník. V novém zákoně má být i vypuštěn zákaz kyanidu.

 

A dále – všechny firmy, které o průzkum žádají, jsou společnostmi se zahraniční účastí. Ve zjednodušeném scénáři si lze její působení představit asi takto: přijede, prozkoumá, vytěží, odjede. A komu pak zbude starost o těžbou poznamenaná území? No přece obci, na jejímž správním území se nachází. Nehledě na to, že z přiznaného zisku zůstane v naší zemi 10 %, zbytek odteče do zahraničí. Nevidíme nic pozitivního, co by průzkum a případné povolení těžby přineslo,“ uvedla v důvodech nesouhlasu obce i jednotlivců.

„Kašperské Hory jsou členem sdružení právnických osob Čechy nad zlato, přímo v Kašperských Horách sídlí občanské sdružení fyzických osob Šumava nad zlato.

V sobotu 24. srpna od 13 hodin bude v Kašperských Horách probíhat na náměstí akce s názvem „Setkání odpůrců těžby zlata na Šumavě.“ Na tuto akci jsme pozvali čelní představitele státu, Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje, poslance, senátory i starosty obcí ležících po proudu Otavy až do Písku, protože v případě uvolnění použití kyanidu jsou ohroženy i vodní zdroje. Přijďte nás podpořit přímo do Kašperských Hor,“ doplnila.

 

-red-