susice z veze

Nákup na burze uspoří až 1,5 milionu

Koncem minulého týdne se město pustilo do obchodování na komoditní burze. Předmětem obchodu byla dodávka elektrické energie pro   město a jím zřízené organizace.

 

Ve čtvrtek 22. srpna proběhla  na Českomoravské komoditní burze Kladno aukce elektřiny, kdy bylo poptáváno 1 345 MWh v hladině nízkého napětí (nn) a 958 MWh v hladině vysokého napětí (vn). Výsledek? Nad očekávání!

 

Podle slov vedoucího odboru  majetku a rozvoje města Ing. Vladimíra Marka, je cena, za kterou se podařilo dodávku elektřiny realizovat, více než příjemná – předpokládaná úspora je  kolem 1,5 milionu korun:

 

V hladině nn vyhrála společnost CENTROPOL ENERGY a.s. s cenou 932 Kč / 1 MWh, v hladině vn vyhrála společnost EP ENERGY TRADING a.s. s cenou 959  Kč / 1 MWh.

 

Listing pro nákup byl časován na začátek července. Na základě získaných informací o vývoji obchodu s elektřinou bylo nakonec obchodování posunuto. Výsledkem je zatím nejnižší dosažená cena na trhu s elektřinou ve srovnatelné agregaci (zatím bylo 973 pro nn a 972 pro vn , ve dvou případech nižších cen se jednalo údajně o specifické případy odběru s převahou nízkého tarifu, tedy je nelze porovnávat).

 

Výsledek podle rozpočtu v agregovaných položkách a v součtu za všechny odběry :

Náklady ve starých cenách v součtu za nn a vn    :  3,71 mil Kč

Očekávané úspory  v kalkulaci  dtto                     :  0,7 mil Kč

Náklady v dosažených cenách dtto                      :  2,17 mil Kč

Dosažená faktická úspora dtto                        :  1,54 mil Kč

Agregovaná cena je cena přepočtená v cenách jednotlivých sazeb a tarifů poměrem odběrů v těchto sazbách (jakási průměrná cena za všechny kombinace cen).

 
 
“Doufejme, že naši noví dodavatelé budou korektní a komunikativní. Po obdržení uzávěrkových listů budu všechny zúčastněné odběratele kontaktovat ohledně nových smluv a výpovědí,” uvedl k realizaci  dodávek Ing. Marek.