Statisícové investice ke zvelebení školy

Také vám připadalo, že se ve škole TGM v letních měsících, kdy by škola měla být tichá a opuštěná pořád něco děje? Ony tam snad prázdniny nedorazily? Jak se to vezme – děti v lavicích, pravda, neseděly. Na druhou stranu – se založenýma rukama vyčkávat na konec prázdnin – to zase nebylo nic pro vedení školy, které moc dobře ví, že budovy trpí nejen ‘dětskými nemocemi’ a tak je třeba hlavně o prázdninách přiložit ruku k dílu a postarat se, aby právě ten zářijový návrat byl pro děti i všechny zaměstnance příjemnější a bezpečnější. Proto se ve škole pracovalo, opravovalo a vylepšovalo.

 

Mimo probíhající výměny oken ve dvou třídách přízemí budovy, jejíž realizaci zajišťuje a financuje město, dosáhly investice na vylepšení a opravy budov více než 550 tisíc korun, podílelo (a podílí) se na nich několik firem.

Na budově školy v ul. 1. Máje byl vyměněn hromosvod, okapy (včetně opravy části střechy). Žáky přivítá i kompletně zrekonstruovaná -opravená i vybavená- třída, moderní vstup do budovy od hřiště, záruční oprava podlahy proběhla v tělocvičně a servis dostala i tartanová dráha (umytí, vyčištění, dílčí oprava povrchu).

 

 

Více k pracovním prázdninám ředitelka školy, Mgr. Dagmar Rückerová:

 

Opravy a rekonstrukce probíhaly o prázdninách v obou budovách školy. Ve škole v parku pokračovala výměna oken, tentokrát v přízemí, kde jsou umístěna oddělení školní družiny a jeden byt. Vzhledem k tomu, že budova je kulturní památkou, podléhá výroba a osazení oken se všemi původními prvky kontrole úředníků státní památkové péče.

 

V hlavní budově školy v ulici 1. máje byly částečně vyměněny okapy a s tím i související nutné opravy střechy. Na budově byla také provedena rekonstrukce hromosvodu tak, aby vyhověla bezpečnostním požadavkům revizního technika, ale zároveň aby byla připravena další opatření pro případnou rekonstrukci střechy z hlediska napojení svodů hromosvodu.

 

Další opravy byly provedeny uvnitř budovy školy. V učebně fyziky byla vyměněna podlaha a obložení, provedeny potřebné elektrikářské a instalatérské práce, učebna s přilehlým prostorem je vymalována, dřevěné a kovové prvky jsou opatřeny novým nátěrem. Do příchodu žáků bude učebna vybavena novým nábytkem. Tato část školy již dlouhou dobu „volala“ po rekonstrukci, a tak věřím, že žáky i učitele potěší.

 

Další rekonstrukce proběhne v prostoru tělocvičny. Tělocvična je plně využívána školní výukou, sportovními třídami, partnerskými sportovními oddíly, zájmovou činností mládeže i dospělých, a tak bylo nutno provést zbroušení podlahy, nové natření a nové lajnování. Opravu si vyžádala i tartanová dráha v prostoru školního hřiště.

 

 

Další velkou změnou pro žáky, zaměstnance, rodiče a návštěvníky školy představuje výměna vchodových dveří z prostoru školního hřiště, která bude provedena začátkem měsíce (7.-8. září). Nové dveře budou opatřeny elektronickým zámkem, zaměstnanci školy se dovnitř dostanou prostřednictvím elektronické karty, ostatním bude otevřeno po zazvonění. Zvonky jsou v budově rozvedeny na devět míst, kromě kanceláří také do školní jídelny, ke školnici, údržbáři a školní psycholožce. V době vydávání obědů cizím strávníkům budou vchodové dveře otevřeny. K tomuto opatření jsme přistoupili z důvodu zajištění větší bezpečnosti žáků školy.”

 

Takže v současné chvíli je vše připraveno na první školní den?

 

Ještě jsou dokončovány některé drobnější práce, úklid a tak podobně, ale v podstatě už jsme připraveni. Prázdniny proběhly v naší škole v pracovním duchu a já věřím, že veškeré opravy jsou ku prospěchu nás všech, především žáků.

 

Těšíme se, až budova znovu 2. září ožije dětmi a první zvonění oznámí začátek školního roku. Pro někoho úplně poprvé, pro jiné to bude první zazvonění do posledního roku na ZŠ. Přeji nám všem, aby byl úspěšný, dynamický ale pohodový, a abychom dokázali zúročit naši společnou práci. O tom, že máme šikovné děti, spolehlivé a kvalitní pedagogy, nás přesvědčují úspěchy, kterých žáci školy dosahují v nejrůznějších soutěžích a prezentacích. Pevně věřím, že i tento školní rok bude takový, jaký bychom chtěli mít. Nepůjde to bez práce, to nejde nikdy, ale stojí to za to.

Tak ještě jednou – hezký poslední prázdninový týden a v pondělí 2. září na shledanou,“ dodává Mgr. Dagmar Rückerová s úsměvem.

 

{gallery}vimperk/2013/srpen/zstgm_leto/{/gallery}

 foto A. Rückerová

{jcomments off}