Mluvící stromy i speciální vozidla

Správa NP a CHKO Šumava uzavřela memorandum s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR. Na jejím základě se Šumava začne více zpřístupňovat i osobám se zdravotním postižením. Návštěvníci se zdravotním postižením se tak mohou těšit na nový areál lesních her pro nevidomé, mluvící stromy nebo knihu v Braillově písmu.

logo sumava pro vsechny ok

Podle vyjádření správy parku budou už na podzim v národním parku jezdit také speciální ekologická vozidla upravená pro přepravu vozíčkářů.

 

Už několik let se podle slov ředitele Jiřího Mánka správa parku této problematice věnuje. Pro handicapované je připraveno patnáct tématicky zaměřených okruhů ve druhé zóně parku.

Budou se tak moci podívat na místa dříve pro ně nedostupná, jako Černé jezero a jezero Laka, Březník, Poledník, Plešné jezero,“ vyjmenovává Tomáš Fait, náměstek ředitele pro vztahy s veřejností.

bezbarierove stredisko svinna lada

Připraveny jsou ale i další projekty pro návštěvníky se zdravotním postižením, specificky zaměřených na nevidomé či neslyšící osoby.

 

Vítanou pomůckou budou i přizpůsobení „pomocníci“ :

Chystáme informační kiosky, brožury a travel manuály, nabídku jednodenních i několikadenních tipů na výlet, jako průvodce pro zdravotně postižené cestovatele a jejich doprovod, knihu z produkce Správy NP a CHKO Šumava vydáme v Braillově písmu, zřídíme půjčovnu elektrických vozíků pro zdravotně postižené a seniory nad 60 let s vytipovanými trasami, kam by toto vozítko dokázalo dojet,“ jmenuje ředitel Mánek.

 

To vše ale není levná záležitost. Správa počítá s tím, že většina projektů bude hrazena z dostupných grantů nebo dotací.

václav krása a jiří mánek při podpisu společného memoranda

Na důkaz pravdivosti svých tvrzení, podepsal ředitel Jiří Mánek a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása „Memorandum o spolupráci při zlepšování podmínek cestování osob se zdravotním postižením v Národním parku Šumava.“

 

 

Je skvělé, že teď si budeme moc Šumavu osahat. Nevidomí lidé si třeba nedokáží představit velikost rysa, vlka nebo jelena. Kolikrát ani netuší, že má jelen parohy a jak vypadá,“ popisuje Jiří Vencl, místopředseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, který je sám téměř nevidomý. Areál lesních her, který bude podobný tomu na Stožci, vznikne již příští rok.

Nové bezbariérové stezky umožní mnoha vozíčkářům se podívat hlouběji do Národního parku Šumava. Je dobře, že správa parku začala odstraňovat ty největší bariéry. Předělává informační střediska tak, aby byla bezbariérová, plánuje stezky v divočině, které budou dostupné opravdu pro všechny,“ uvádí Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

 

Přínosný a navíc atraktivní bude také projekt – Mluvící stromy – unikátní infosystém, který poslouží jak turistům se zdravotním postižením, tak cizincům. Na vytipovaných místech – podél nejzajímavějších turistických cest – vyrostou před příštím létem mluvící stromy – čtyřmetrové vztyčené kmeny, osazené elektronickým informačním systémem.

 

Plán projektů navazuje na již realizované, jakým je například známá Dostupná Šumava.

– tz nps, red-