horská služba - logo

Těžce zraněný cyklista na Šumavě

Riskantní jízda bez přilby na vypůjčeném horském kole se v sobotu 7. září odpoledne nevyplatila pětadvacetiletému cyklistovi u horská chata Prenet nedaleko Zelené Lhoty.

 

Při pádu utrpěl těžké poranění hlavy a upadl do bezvědomí.

„Nehodu nám ohlásili krátce po druhé hodině a my jsme vzhledem k povaze zranění ihned vyrazili k mladíkovi ve dvou. Byli jsme u něj i přes větší vzdálenost od naší služebny na Špičáku rychle, ale i přesto na místo krátce před námi dorazila lékařka klatovské Rychlé lékařské pomoci,“ uvedl k okolnostem záchranné akce Petr Pospíšil, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že lékařka byla shodou okolností nedaleko nehody u jiného případu, takže cyklista měl ihned veškerou možnou péči. Jeho poranění však bylo vážné a i přes včasný zásah byl stále v bezvědomí. Členové HS tedy po konzultaci s lékařkou požádali o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z letiště Líně u Plzně. Poté mladíka ošetřili, nasadili mu krční límec, umístili jej do vakuové matrace a v terénním automobilu šetrně převezli k chatě Prenet. Tam přistál povolaný vrtulník, jeho posádka si zraněného cyklistu převzala a transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

 

„Opět důrazně varuji návštěvníky šumavských cyklotras, aby nevyjížděli do horského terénu bez přilby. Všichni by měli dodržovat Desatero cyklisty na horách a dbát všech doporučení. Vše najdou na našich webových stránkách www.hscr.cz,“ apeloval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

 

tzhscr