Festivalové filmy vidělo více než 1000 diváků

Pátečním galavečerem skončil letošní 12. ročník mezinárodního filmového festivalu o zvířatech a přírodě Natur Vision 2013. Za dobu svého trvání si filmová přehlídka, zachycující rozmanitost, krásu i výjimečnost zemské flór a fauny, našla ve Vimperku stovky svých příznivců. Natur Vision 2013, který je již minulostí, zhlédlo tentokrát více než 1 000 diváků a desítky z nich si nenechaly ujít ani závěrečný slavnostní večer.

nv2

O přehlídce i o jejím slavnostním zakončení více Lenka Švecová z odboru školství a cestovního ruchu MěÚ Vimperk:

„ Letošní festival probíhal po čtyři zářijové dny ve vimperském Městském kulturním středisku. Celkem třináct filmů bylo rozděleno do dvou promítacích bloků. Dopolední bloky byly určeny pro školy z Vimperska i širokého okolí, odpolední pak byly volně přístupné všem milovníkům krásných filmů o zvířatech a přírodě.

Letošní ročník festivalu navštívilo přes 1.000 diváků, což svědčí o oblibě tohoto festivalu. Velice nás také potěšilo, že byly využívány volné vstupenky, které děti obdržely jako bonus při dopoledním promítání.

Galavečer proběhl, jak již bylo zmíněno, v pátek 20. září v Městském kulturním středisku. Součástí programu bylo několik zajímavých rozhovorů, předání cen vítězům dětské výtvarné soutěže „Máme rádi zvířata“ a na závěr byl projekce filmu „Cesty zebřích stád“, který v rámci německé části festivalu obdržel cenu za nejlepší kameru. O hudební doprovod se postaralo trio ve složení Pavel Vališ, Martin Vališ a Jan Kopf a role moderátora se ujal Roman Anděl, který celým večerem provedl s vtipem a grácií.

V letošním roce se v rámci festivalu uskutečnil také již 6. ročník oblíbené dětské výtvarné soutěže „Máme rádi zvířata“. Téma letošního ročníku bylo „Savci“ a do soutěže bylo zasláno celkem 320 obrázků z 23 škol. Porota neměla opravdu jednoduchou práci při výběru finalistů. Rozhodovala tentokrát ve složení Jiřina Fleischmannová, Vendula Slepičková, Jitka Přibylová a Jan Děd a nakonec vybrala celkem 40 prací, které byly po celou dobu festivalu vystaveny v prostorách MěKS. Z těchto čtyř desítek bylo 10 obrázků, jejichž autoři byli v rámci galavečera oceněni.

Celkovou vítězkou se stala dvanáctiletá Lucie Matheislová, která z rukou zástupkyně „Sdružení Stanislavy Chumanové“ Věry Vávrové převzala cenu, kterou sdružení uděluje celkovému vítězi již od samého počátku této soutěže.

nv3

Děkujeme všem spolupracovníků, partnerům a sponzorům, bez jejichž pomoci by se festival neuskutečnil. Dvanáctý ročník festivalu je již skutečně minulostí, těšme se proto společně na další třináctý, který se uskuteční na podzim příštího roku.“

 

nv1

-red,ls- foto: Luboš Drenčeni