Podobné partnerství jinde nenajdete

Douzelage je partnerství dnes již 27 zemí. Myšlenka založit takové společenství vzešla z partnerství francouzského města Granville a města Sherborne v Anglii roku 1989. V roce 1991 se v Granville konala schůze zakládajících členů (po jednom z každého z tehdejších 12 členských států Evropské unie) a organizace Douzelage začala oficiálně existovat. Dne už o členství ve společenství projevují zájem i  mimounijní země a  aktivity, které partnerství vyvíjí se setkávají s mezinárodním ohlasem.

SUŠICE se stala právoplatným členem 13. května 2004 na konferenci v rakouském Judenburgu.

Cílem partnerství je podpora spolupráce a partnerství mezi členskými městy, a tím usnadnění vzájemné komunikace občanů v rámci EU. Dvakrát ročně se na konferencích tohoto sdružení připravují společné projekty a výměnné akce dětí, mládeže i dospělých v oblastech vzdělání, cestovního ruchu, kultury a sportu.

Douzelage oslavila v tomto roce tedy už 20 let své existence. K tomuto výročí se v budově Evropského parlamentu v Bruselu konala v dubnu 2013 výstava, v níž se představila všechny členská města.Výstaa je putovní a po polské Chojně a slovenském Zvolenu se přesunula do Sušice, kde si ji můžete prohlédnout  až do 18. října ve výstavních prostorách radnice (po-pá: 9-16 hodin).

douzelagevystava

…zahájení výstavy

Jedním z významů putovní výstavy je přispět k propagaci Douzelage v našem městě a podořit rozšíření aktivit mezi Sušicí a dalšími partnerskými městy. jste srdečně zváni!

douzelage plakat (2)