Jsou jim tři a chodí do osmičky

Nevěříte? Tak se na to podívejme jnak – jsou jim tři roky (a o kousek  víc) a chodí do osmé třídy mateřské školy Smetanova ul. Zatím je jich tam šestnáct, od nového roku jim přibude dalších šest kamarádů. Když jsem se vypravila do mateřinky nafotit  další, novou, třídu, zastihla jsem tam z dětí nejdřív jen Klárku; pak přišla Terezka, Davídek a Šíma (Šimon). Vůbec to ale nevadilo. Ochotně mi  ukázaly, kde si myjí ruce, kde si hrají, kde se čtou pohádky a jak s mašinkou projedou kousek světa. V osmé třídě  jsou s učitelkami Jaoslavou Hanusovou a Jaroslavou Holečkovou, ředitelkou školy, náramně spokojené.

img 8499

img 8529

 

“Nová třída se, z důvodu navýšení kapacity  dětí ve školce, začala přestavovat o prázdninách. V současné době máme, včetně třídy v Lerchovce, celkem 206 dětí. Osmou třídu jsme vybudovali z bývalho školnického bytu a skladu prádla, který  jsme přesunuli. 

img 8491

 

Začalo se až po půlce července, takže až do konce prázdnin to bylo docela napínavé, jestli se vůbec všechno stihne tak, aby 2. září byla třída i její zázemí bez chybičky a děti mohly nastoupit. Trávili jsme tu i víkendy, ale všechno nakonec dopadlo dobře, s pracemi a úklidem jsme skončili 30. srpna,” komentuje  vznik nových prostor ředitelka Jaroslava Holečková.

 

img 8510

img 8518

Zleva: Klárka, Terezka, Davídek a Šíma při dopolední svačince.

 

Stavební úpravy v objektu prováděla  Sušická stavební s. r. o., nábytek na míru dodala firma Václavek Truhlářství Horažďovice. Náklady na vznik nové třídy včetně vybavení, šatny pro personál a nového skladu prádla, se vyšplhaly na celkem 950 tisíc korun. Zastupitelstvo města mělo na svém zářijovém jednání jako jeden z bodů právě navýšení rozpočtu MŠ o částku 450 tisíc, protože v dubnu letošního roku bylo na investici prozatímně schváleno  jen 500 tisíc.

Skoro se zdá, jako by “Smetanka” byla nafukovací, ale není. “Zelená” třída je zřejmě posledním stávajícím prostorem, který bylo možné zaplnit dětmi. Už takhle jich má školka úctyhodný počet a všechny potřebují dostatek místa. Tuhle novou třídu si paní učitelky moc pochvalují, také proto, že s firmami, které ji připravovaly a vybavily, byla výborná spolupráce a  všechno je  vyřešeno velmi prakticky a po konzultacích s učitelkami. Zajímavě řešené je například uložení lehátek (na foto). Nad nimi vznikl  další hrací prostor, kde si děti rády čtou, zpívají, nebo jen tak odpočívají.

 

img 8503

Zbývá jen popřát, aby třída byla pořád plná veselého štěbetání a smíchu a aby v ní spokojeně “odrostlo” třeba i několik generací dětí…

Andrea Staňková

{gallery}susice/2013/zari/8.trida_ms_kopie/{/gallery}