mpilustr

Sex na veřejnosti neušel pozornosti

Pravidelný informační servis MP Vimperk přináší zprávy o tom, co se také ve městě děje. Vybrali jsme ze zářijových případů:

 

Školní rok a ranní hodiny v pracovním týdnu jsou pro strážníky jasným úkolem – dohlížet na bezpečnost na přechodech pro chodce u škol. Jedna z hlídek se v září zaměřuje na měření rychlosti projíždějících vozidel. V polovině září proběhlo na žádost škol bezpečnostní školení pohybu dětí po městě a bezpečné přecházení po přechodu pro chodce, pro prvňáčky. Děti si vyzkoušely v praxi za plného provozu bezpečné přecházení, jednotlivě i ve skupině, za doprovodu svých třídních učitelek. Pro velmi dobrý ohlas a zájem budou tato praktická školení strážníci MP opakovat.

 

Hned druhý školní den přišla ředitelka základní školy osobně požádat o zvýšený dohled v parku a při příchodu a odchodu žáků ze školy.

 

Podivného muže spatřily hned dvě ženy – jedna na in line bruslích v areálu Vodník a další o den později po cestě na Boubskou. Muž prý se choval podezřele a jakoby ženy sledoval. Hlídka prověřila obě udaná místa a hledala muže podle svědkyněmi udaného popisu. Žádného takového ale na cestách a v jejich blízkosti nenašla. Proto strážníci zkontrolovali i obec Boubská a přilehlá odpočívadla. Muže se dohledat nepodařilo. O den později ale MP přijala další oznámení tentokrát v ul. Haničářská. Bylo podezření na utečence z léčebny, proto hlídka požádala o pomoc také OO PČR. Strážníci popisovaného muže našli v ulici Špidrova a zjistili jeho totožnost. Vše bylo v pořádku, muž hlídce řekl že bydlí již delší dobu v hotelu Boubín a předložil doklad o žádosti na práci u Městských Lesů. Přijel sem za prací a momentálně se prý jen prochází a kochá krajinou.

 

Známá prostitutka z Kaplířovy ulice šla na základě oznámení asistentů prevence kriminality dobrovolně na služebnu MP, kam si pro ni přijela hlídka státní policie.

 

Oznámení o pokusu o krádež přijali strážníci od prodavaček Penny marketu začátkem září . Neznámý muž nakonec nic neodcizil, pouze prodavačkám předvedl svůj vulgární slovník. Strážníci po kontrole přilehlých barů a hospod uvedeného muže podle popisu nenašli.

Penny market se stal působištěm opilce, který jeden den nejprve popíjel před obchodem alkohol a obtěžoval kolemjdoucí, pravděpodobně týž muž se na místo vrátil i druhý den a žebral na lidech peníze. V prvním případě byla záležitost vyřešena blokovou pokutou, ve druhém případě strážníci uvedeného muže na místě při příjezdu již nenašli. Městská policie k Penny marketu vyjíždí velmi často, a to i díky kamerovému systému, který prostor monitoruje. V uplynulém období několikrát odtud vykázala nevhodně se chovající bezdomovce.

 

Nově upravené arboretum natolik učarovalo asi zamilovanému páru, že neodolal a na místě se pustil do milostných hrátek. Hlídka městské policie ale byla také na místě – narušení veřejného pořádku tímto způsobem s dvojicí vyřešila bezprostředně a poté pár z arboreta vykázala.

 

Pasovská 150 – adresa, kam vyslala hlídku obsluha kamerového systému poté, co zjistila ženu romské národnosti, která se pokoušela stavět projíždějící vozidla. Po příjezdu na místo hlídka prověřila totožnost ženy (šlo o známou tvář), která mezitím z místa utekla.

 

Nedobře mohlo skončit odstranění dopravních značek v místě provádění výkopových prací v ulici 1. Máje. Neznámý”vtipálek” zjevně nedomyslel, co všechno by se mohlo například v nočních hodinách přihodit… Strážníci uvedli místo do pořádku. O pár dní později zde chytili mladíky, kteří dávali přes komunikaci železné zábrany. Po zjištění totožnosti putuje podezření z přestupku ke správnímu orgánu k projednání.

 

Poničené zábradlí u bývalé lesnické školy bylo na služebnu MP oznámeno telefonicky s tím, že ulomený kus je pohozený v ul. Hřbitovní v záhonu. Oznamovatel vyslovil podezření na pachatele romského původu. Hlídka na místě nikoho nezastihla, pořídila fotodokumentaci, ulomený kus uložila do objektu bývalé lesnické školy a věc oznámila odboru investic a údržby městského úřadu.

 

Od nálezce z Hajné hory hlídka převzala dva psy – křížence pudla a zlatého retrívra a oba převezla do záchytných kotců.

 

V odpoledních hodinách 11. září přijali strážníci oznámení o fyzickém napadení před restaurací Fortuna. Oznamovatel uvedl i kdo ho napadl a hlídka označeného agresora později našla. Lékařské ošetření napadený odmítl. Byl poučen s tím, že celá věc bude oznámena příslušnému správnímu orgánu k projednání.

 

O několik minut později hlídka řešila ležícího opilce před restaurací Vagon. Na místě byl muž při vědomí, ale špatně komunikoval. Hlídka MP sečkala na místě do příjezdu záchranky, která byla přivolána někým z kolemjdoucích. Lékaři si muže převzali. Muž byl ošetřen, lékař konstatoval stav mimo ohrožení života, pouze silnou podnapilost. Hlídka MP asistovala při převozu na OO PČR Vimperk, kde byl hlídkou PČR později předán rodině.

 

Boural pod vlivem alkoholu a hned dvakrát… Oznamovatel v telefonu nahlásil 19. září v nočních hodinách, že na vjezdu do ulice Čelakovského někdo naboural a pokouší se ujet.
Na místě hlídka zjistila, že se jedná o řidiče, který se před jízdou vydatně posílil alkoholem. Navíc ještě předtím, než havaroval s vozidlem do garáže naproti vjezdu do ulice Čelakovského, naboural nejdříve do zábradlí u Lidlu. Na místo byla přivolaná dopravní policie Prachatice, která si celou věc na místě převzala a hasiči, kteří se postarali o úklid komunikace (provozní kapaliny z bouraného vozu). Věc dále šetří policie ČR.

zabradlinehodalidl

 

Nehodou poškozené zábradlí u Lidlu.

 

V sobotu 21. září se v bývalém hotelu Anna údajně pohyboval podnapilý muž, který podle oznámení měl rozbíjet věci v budově. Na místě hlídka muže již nezastihla, ale podle popisu zjistila jeho totožnost a předala věc správnímu orgánu k vyřízení.

Do sobotního rána vyspával v autě hladinku alkoholu muž v ul. Smetanova. Telefonátem na něj byli upozorněni strážníci, kteří jeli situaci prověřit s tím, že telefonující udával, že vůz je nastartovaný. Žádné protiprávní jednání na místě nezjistili, motor vozu neběžel.

Za uplynulý týden bylo díky zjištěnému překročení rychlosti (měřeno radarem) uloženo sedm blokových pokut.

-red, mp-