Fotoklub Vimperk

Již dvanáctým rokem se ve Vimperku schází parta nadšenců, které spojuje vášeň dívat se na svět skrze hledáčky fotoaparátů a pokoušet se jimi pro druhé zastavovat čas. Říkají si Fotoklub Vimperk. Nápad, aby se právě pod tímto názvem setkali a vytvořili zmíněný spolek, se zrodil v hlavě Jaroslava Frajkora, jemuž se v dané souvislosti dostalo významné podpory známého vimperského fotografa a mistra typografického řemesla Vladimíra Vienera.

 

Fotoklub1

 

Od památného dne 26. listopadu 2001, kdy se fotoklub sešel historicky poprvé, se jeho členská základna v průběhu příštích let nejednou měnila, až se ustálila na dnešní sestavě, již tvoří Jaroslav Frajkor (zastávající funkci předsedy), František Boška, Karel Krejčí, Vladislav Hošek, Jan Tláskal, Josef Bostl a Michaela Kovářová, dojíždějící do Vimperka z Volyně a doplňující coby jediná žena uvedenou šestici mužů do výsledné sedmičky. Ani toto číslo ovšem není vnímáno jako konečné či definitivní, neboť každému případnému dalšímu zájemci jsou pomyslné dveře fotoklubu stále otevřeny, čehož zatím nepravidelně využívají někteří „externisté”, k nimž náleží např. Zdeněk Uher. Mohou se tak účastnit mnoha fotografických debat nad snímky, vyměňovat si s ostatními své zkušenosti a poznatky a mimo jiné se s vlastní tvorbou také účastnit nejrozmanitějších výstav, ať už pravidelně každoročně na podzim v Galerii U Šaška v předsálí městského kulturního střediska, kde se zpravidla jedná o fotografie zaměřené určitým společně předem daným tématickým směrem, nebo v jiných příležitostných prostorách, jako např. Vlčkově věži na vimperském zámku.

 

Fotoklub2Fotoklub3

 

Donedávna fotoklub rovněž využíval malou galerii v zadní výloze obchodu D&D FOTO v Kostelní ulici, kde se autoři prezentovali pro změnu zcela volným způsobem dle vlastního výběru. Právě tady dostaly v rámci fotoklubové podpory talentovanému mládí svou příležitost k samostatným výstavám navíc také tři šikovné dívky, aby i jejich fotografické umění zaslouženě proniklo do širšího povědomí veřejnosti. O první z nich, Dominice Chválové, pojednává článek http://archiv.vimperk.eu/vimperk-pod-kulturne-historickym-drobnohledem/talentovane-mladi-naseho-mesta/2647-propadla-kouzlu-kresleni-svetlem.html , o druhé, Haně Voldřichové se lze dočíst zde http://archiv.vimperk.eu/vimperk-pod-kulturne-historickym-drobnohledem/talentovane-mladi-naseho-mesta/3190-stripky-ze-sveta-poetickeho-videni.html a třetí, Michaele Bauerové, byl věnován malý portrét http://archiv.vimperk.eu/vimperk-pod-kulturne-historickym-drobnohledem/talentovane-mladi-naseho-mesta/3739-na-ceste-do-lidskych-srdci.html. Činnost fotoklubu je tedy poměrně bohatá a pestrá, kromě vlastní tvorby zahrnuje i patronát nad talentovanou mládeží, který se vedle již zmíněných poskytovaných příležitostí k výstavám projevil např. i spoluprací členů ve funkci poroty na studentské fotosoutěži vimperského gymnázia, pořádané roku 2011 v rámci oslav pětasedmdesátiletého výročí založení školy.

 

Fotoklub4

 

Dalším společným dílem se stala zakázka pro Město Vimperk – kalendář s názvem Vimperk v detailech, vydaný radnicí na rok 2012.

 

Fotoklub5

 

Vedle vzpomenutých pravidelných výstav se veřejnost může s tvorbou jednotlivých členů vimperského fotoklubu seznámit rovněž na webových stránkách http://fotoklubvimperk.nafotil.cz/uvodni-stranka/. Jak již bylo řečeno, všichni případní další milovníci fotografování, kteří by chtěli rozšířit členskou základnu, jsou vítáni, a to v salonku vimperského hotelu Terasa, kde se fotoklub dvakrát do měsíce vždy v pátek od 19:00 hodin schází. Pro podrobnější informace je možno psát na mailové adresy jaroslav.frajkor@seznam.cz nebo jokulator@centrum.cz .

 

 

Text a foto: JT