Sovinec na Borových Ladách přivítá za měsíc první návštěvníky

Několik druhů sov a k tomu poštolky a holuby doupňáky si budou moci prohlédnout návštěvníci Šumavy v jedinečné soví voliéře, kterou vybudovala Správa Národního parku Šumava. Voliéra s nezbytným zázemím se nachází v bývalém lomu na okraji Borových Lad, zhruba 150 metrů od centrálního parkoviště. Slavnostní otevření je naplánováno na 30. dubna a od druhého dne už přivítá sovinec první návštěvníky z řad šumavských turistů.

 

sovivoliera borovalada

 

Jak nám sdělil vedoucí zoologického programu Správy NP Šumava Miloš Juha, kromě již zmíněné poštolky a holuba doupňáka turisté uvidí v sovinci výra velkého, puštíka bělavého, kalouse ušatého, sovu pálenou nebo sýce rousného.

 

Návštěvní trasa mezi jednotlivými voliérami je řešena pomocí dřevěné stezky s rozšířenými pozorovacími místy. Do voliér je samostatný přístup z hlavní stezky. Sovinec bude přístupný zdarma každý den od května do září. Aby nedošlo k nějakým škodám, bude nad chodem dohlížet pracovník šumavského parku.

 

Sovinec je jednou z částí projektu zooparků na Šumavě. Správa parku už vybudovala pozorovací srub pro sledování jelenů na Jeleních Vrších a v lokalitě Beranky u Srní. Daleko větší akce chystá provést v nejbližších dvou letech. Nejpozději do zahájení letní sezony v roce 2015 se turisté na Šumavě dočkají dvou zooparků podobných tomu, jaký se nachází na německé straně Šumavy v Neuschönau, jen rozlohově menších a vždy s úzkým zaměřením. V kvildském zooparku se budou prohánět především jeleni a divoká prasata a na Srní bude areál vyhrazen pouze vlkům.

 

Na oba zooparky je počítáno se 165 miliony korun a jak potvrdil Miloš Juha, suma už je dispozici. “Začínáme s výběrovými řízeními,” přibližuje současný stav. Původně se mělo začít s budováním zooparku na Srní až v příštím roce, ale podle slov Miloše Juhy se muselo zahájení prací posunout už na letošní rok. “Kvůli dokončení v rámci implementačního období dotačního programu jsme nuceni začít i se zooparkem na Srní letos,” upřesňuje.

 

Nejzazší termín pro otevření zooparků je červen 2015. “V případě příznivých podmínek se dá uvažovat i o otevření v roce příštím,” snaží se být optimistou Miloš Juha.

 

Cílem projektu je ukázat návštěvníkům místní druhy živočichů v jejich přirozeném prostředí, navíc na místě dostupném pro všechny. Na návštěvníky čeká v zooparcích veškeré pohodlí. Plány počítají s výstavbou nových parkovišť a moderních informačních center.

 

 

Josef Rychtář

 

foto: Josef Rychtář