penize

Kauce má odradit spekulanty

Město Vimperk nabízí k prodeji byt v Klostermannově ulici. Kdo si ho chce koupit, musí složit nejprve vratnou kauci padesát tisíc korun, čímž doloží, že má o byt vážný zájem.

 

Vedení města k tomuto kroku přistoupilo, aby zabránilo spekulacím. „Vycházeli jsme ze zkušenosti z dřívějších let,“ okomentovala rozhodnutí zastupitelů místostarostka Jaroslava Martanová.

 

Podle starosty Bohumila Petráška docházelo k podávání více nabídek domluvenou skupinkou osob. V praxi to fungovalo tak, že dorazily nabídky jako přes kopírák, jen se lišila nabízená částka. Po vyhlášení pořadí se stávalo, že vítěz, když viděl, že na dalším místě se umístila spřízněná duše, a nikoliv konkurent, od záměru koupě odstoupil a přenechal vítězství dalšímu členovi ze své partičky, aby zaplacená částka byla co nejnižší. A pokračovalo se s odstupováním, dokud měla domluvená skupina jistotu, že byt přejde na ně.

 

Jak uvedl starosta, dělo se tak v minulosti jen při prodeji městských bytů. Pronájmu nebo prodeje komerčních prostor se ‚kouzlení‘ s nabídkami nedotýkalo a nedotýká.

 

Kauci se vedení města rozhodlo požadovat u prodeje téměř stometrového bytu v Klostermannově ulici č. 367/4 a stanovilo ji ve výši 50 tisíc korun. Odhadce ocenil jeho hodnotu na 275 590,-, což je na Vimperk více než slušná cena. „Ta částka je víceméně startovací. Právě proto jsme přistoupili k nutnosti složit kauci, neboť se dá očekávat zájem o koupi bytu,“ říká Bohumil Petrášek.  

 

Kauce je vratná. V případě, že zájemce neuspěje, bude mu 50 tisíc vráceno. Vítězovi naopak bude o zaplacenou kauci ponížena kupní cena. Jen v případě odstoupení vítěze jím složená záloha propadá. 

 

 

Josef Rychtář