Plavení dřeva je atraktivní podívanou

Dříve těžká práce, kterou si šumaváci vydělávali na živobytí, dnes atrakce pro veřejnost. To je plavení dřeva ze šumavských hor.

csc 1027

 

vorari39

 

Obnovená tradice letos dostala dárek v podobě části zrekonstruovaného Schwarzenberského kanálu  v délce více než  tří kilometrů. 

 

Jak potvrdil ředitel NP Šumava Jiří Mánek, chce park v opravě kanálu pokračovat. Pro návštěvníky chce obnovit  i jeho další části, včetně nádrží na zadržování zásob vody pro plavení dřeva.

 csc 1036 csc 1039

Letošní mezinárodní setkání plavců a vorařů se konalo jak v Čechách, tak v Rakousku, vy se prostřednictvím fotografií Zdeňka Formánka a Michala Bártíka (ve fotogalerii)  můžete podívat na Jelení vrchy, kde se  v sobotu  mimo plavení dřeva sešla i  tradiční šumavská řemesla a výrobky šikovných rukou bylo možné si zakoupit na nefalšovaném tržišti. Škoda jen, že tu nebylo slyšet více češtiny. Návštěvníků z druhé strany hranice bylo  nepoměrně více.

vorari47

 

Plavení dřeva bylo samozřejmě očekávanou atrakcí a mnozí z návštěvníků až dvanáctimetrové klády najejich plavbě kanálem provázeli (po cestě). O dobrou náladu, zpěv, muziku, dobré jídlo a pití nebyla nouze a i to je důvod věřit, že tahle šumavská tradice přesahující hranice hned tak nezanikne.

 

vorari52

Hostitelem  setkání bylo folklórní sdružení Libín-S Prachatice, v roli jeho partnerů jsou  Správa NP a CHKO Šumava, Tourismusverband Böhmerwald, Lesy České republiky, s. p. a Folklorní sdružení České republiky.  Jim i návštěvníkům setkání patří dík za zdařilou akci.

 

-red, foto Z. Formánek, M. Bártík –