2014 def susicti3

SUŠIČTÍ

2014 def susicti3

 

volebni spot

 

SUŠIČTÍ – sdružení nezávislých kandidátů – volební program

Rozvoj města

Rozvoj města je jistě hlavním cílem všech, kteří chtějí pracovat v komunální politice. Náš program navazuje na směr rozvoje, který jsme podporovali již v minulém volebním období. Navržené aktivity směřují k tomu, aby Sušice byla přívětivým městem pro život jeho obyvatel a atraktivním místem pro návštěvníky. To, že Sušice má uvedené ambice, bychom si chtěli ověřit odborným strategickým dokumentem – Studií rozvoje města na období minimálně pěti let. Ta by měla být jednak plánovacím dokumentem pro volební období a zároveň dokumentem pro přípravu a podávání žádostí o financování projektů z evropských i národních fondů.

 

Předpokládáme, že rozvoj města bude nadále pokračovat podle nově schváleného Územního plánu Sušice, na jehož přípravě jsme se značnou měrou podíleli. Naší prioritou je území bývalých kasáren Pod Kalichem, které je ve vlastnictví města Sušice. Budeme iniciovat vypracování projektové dokumentace pro toto území, tak aby zde mohly být vybudovány sítě technické infrastruktury a území bylo připraveno pro další rozvoj. Cílem bude vytvořit nabídku pozemků pro rodinné domy a drobné živnostenské provozovny.

 

V oblasti dopravy budeme prosazovat přípravu projektu a realizaci druhého silničního mostu přes Otavu, který by měl propojit Nádražní ulici s lokalitou Pod Stráží. Nové přemostění by otevřelo lokalitu pro výstavbu a zároveň ulehčilo dopravě přes Dlouhoveský most. Předpokládáme spolufinancování projektu z fondů EU.

 

Chceme se zaměřit na úpravy veřejného prostoru města. Konkrétně vytvořit důstojný prostor v okolí smuteční síně a hřbitova – vybudovat parkoviště doplněné zelení. Navrhneme možnost otevření hřbitova také z druhé strany, z ulice U Rocha. Spolu s revitalizací kasáren Pod Kalichem se zaměříme na postupnou přeměnu sousedícího lesa v přístupný lesopark, sloužící pro odpočinek a relaxaci občanů.

 

Budeme se snažit i nadále využívat maximálně možnosti dotací ze zdrojů EU i ČR. Investice s přispěním dotací zaměříme rovněž na místní části náležící k Sušici, a to především na zlepšení technické infrastruktury. Konkrétně místní komunikace a dále např. čistírnu odpadních vod pro Chmelnou.

 

Budeme iniciovat jednání s vlastníky areálu bývalého podniku SOLO o možnosti a podmínkách získání části pozemků do vlastnictví města Sušice. Následně bychom připravili s podporou dotačních programů na revitalizaci „brownfields“ území pro případného investora v oblasti lehké výroby.

 

Podpoříme jakýkoliv investiční záměr v oblasti průmyslové výroby, který bude v souladu s územním plánem a přinese nová pracovní místa pro sušické občany a budeme nápomocni jeho realizaci.

 

 

Správa města

Budeme se nadále angažovat v řešení otázek správy nemovitého majetku města. Podporovat prodej nevyužívaných objektů a zároveň i nákup jiných, pro město přínosných nemovitostí. Budeme iniciovat zpracování auditu bytového fondu a na jeho základě postupnou optimalizaci objemu bytového fondu města. V případě, že audit doporučí částečnou privatizaci bytů, podpoříme ji. Zároveň hodláme nadále provádět rekonstrukci městských bytů úpravami vedoucími především k úspoře energií. Kromě technického zlepšování domů (zateplování, výměny rozvodů a výtahů) se zaměříme na zlepšení veřejného prostoru sídlišť, především výměnou a doplněním mobiliáře, herních prvků a zeleně.

 

Prostřednictvím komise pro památkovou péči budeme pokračovat v podpoře obnovy objektů v městské památkové zóně. Podpořili jsme získání budovy Staré lékárny do majetku města a chtěli bychom se podílet na záchraně této kulturní památky a na smysluplném využití objektu pro potřeby města.

 

Z dalších oblastí správy bychom se chtěli zaměřit na komplexní řešení odpadového hospodářství tak, aby bylo pro občany i město finančně únosné a zároveň šetrné pro životní prostředí. Změnou systému likvidace a třídění odpadů bychom chtěli zároveň docílit snížení finančního zatížení za odpady pro podnikatele na území města.

 

 

Zdravotnictví a sociální péče

I nadále budeme usilovat o to, aby zdravotní péče v Sušici zůstala alespoň na stávající úrovni. Jsme si vědomi toho, že sušická nemocnice může být v dalších letech závislá na finanční podpoře ze strany zakladatele, města Sušice. Nadále budeme podporovat plnění fondu v rozpočtu města, určeného pro tyto účely.

 

Podpoříme dokončení rekonstrukce budov Domova důchodců. Budeme spolupracovat na průběžné aktualizaci Komunitního plánu a jeho postupného naplňování. Akce schváleného programu Mobility pro všechny budeme prosazovat do rozpočtu města. Jedná se o vybudování bezbariérové cesty celým městem a bezbariérového přístupu do všech veřejných budov.

 

 

Vzdělání, kultura, sport

Jsme přesvědčeni, že v současné době je dobře nastaven a zaveden systém fungování příspěvkových organizací města, a to jak městem zřizovaných škol všech úrovní, tak i kulturních center a sportovišť města. Tuto situaci bychom chtěli udržet i nadále. Naším cílem je dokončení rekonstrukce budovy Základní umělecké školy, kterou město převzalo mezi své zřizované organizace jako poslední. Zaměříme se na hledání nových možností zvýšení kapacity mateřských škol, a to především pro děti mladší než tři roky, jejichž matky jsou zaměstnané.

 

 

Veřejný, společenský a spolkový život ve městě

Tento budeme nadále podporovat formou již vytvořeného Grantového systému pro podporu kulturních, sportovních a společenských akcí a systému podpory činnosti volnočasových aktivit dětí a mládeže. Pokusíme se konkrétními akcemi a výzvami přivést občany k větší aktivitě ve společné péči o čistotu a vzhled našeho města.