Žihobečtí ochotníci znovu hrají!

Vzkříšený žihobecký ochotnický divadelní spolek “Tyl”  je na té nejlepší cestě zažít hned při premiéře pořádný úspěch. Principál Stanislav Šmucr a  nadšení herci v současné době pilně zkoušejí, vymýšlejí kulisy, kostýmy a těší se, že se budou moci veřejnosti už brzy představit. A protože se do světa  líčidel a reflektorů podařilo vtáhnout i  děti, rozhodli se, že spolek uvedou ne jedním, ale hned dvěma představeními!

 

img 2100

 

 

Tím prvním bude  v březnu (8. 3.)  hra Bubáci a hastrmani – tam právě uvidíte dětské talenty.  A zhruba o měsíc později  přeladí  na úplně dospělácké téma – Pýcha a předsudek Jane Austenové (19. 4.).  Pozvání žihobeckých ochotníků na anglický venkov, kde se řeší  rodinné vztahy a snahy matek najít pro své dcery vhodné ženichy, podaný s ironickým podtextem, byste si rozhodně neměli nechat ujít!  Své premiéry  odehraje “Tyl”  v divadelním sále Muzea Lamberská stezka.

 

 

img 2089

 

A jestli už jste teď nedočkaví, naladit se můžete na výstavě, která právě v muzeu probíhá. Ano, jde o výstavu  která mapuje činnost tehdejších ochotníků. Exponáty jsou  zapůjčené z rodinných archivů (mnoho pamětníků, kteří dříve hrávali se už teď těší na nové kusy mladších generací), případně byly nalezeny na půdách – hlavně té muzejní.

 

img 2144

Vlevo je nejstarší  plakát zvoucí na zahajovací představení divadelního spolku Tyl –  psal se datum 8. dubna  1901.

 

“Všem kteří mi pomáhali uvést exponáty, hlavně kostýmy, do  stavu ve kterém si je můžete dnes prohlédnout, upřímně děkuji, protože to nebyla opravdu jednoduchá práce. Ale když jsme viděli ty poklady, které půda skrývala, nemohli jsme si je nechat jen pro sebe,” usmívala se ředitelka Muzea Lamberská stezka v Žihobcích Mgr. Veronika Kočí při sobotním slavnostním zahájení výstavy, kdy hosté opět zaplnili celý sál.

 

“To co nás upřímně nadchlo byly hlavně plakáty, které jsou krásně dochované, vlastně od počátků existence  spolku. Dají se na nich vyčíst neuvěřitelné věci. Ale i ostatní vystavené fotografie, rekvizity, scénáře a další  opravdu stojí za vidění. Tím také děkuji všem, kteří  na výstavu zapůjčili své vlastní rodinné poklady a doufám, že se budou návštěvníkům líbit stejně, jako se líbí nám,” zve do muzea.

 

prochazka

Zakladatel  tehdejšího ochotnického divadelního spolku Tyl  František Procházka, ředitel žihobecké školy.

 

 

Váš zájem možná povzbudí i fotografie pořízené při vernisáži. Máte šanci se  přesvědčit na vlastní oči až do 28. března, kdy výstava “Příběh jednoho ochotnického divadla”, končí.

 

-as-

{gallery}susice/2014/1_leden/zihobcedivadlo_kopie_web/{/gallery}

 

 

Mediálním partnerem Muzea Lamberská stezka  je logo šumava