To jste ještě neviděli

Jak si hrály naše babičky, když byly ještě holčičky? Rozhodně jim nechyběla fantazie, stejně jako dnešním dětem, jen ty hračky byly “jiné”…  Jinak kouzelné, se svým tajemstvím, jinak krásné, více nebo méně honosné.

 

Výstavu “Historické kočárky, panenky a pokojíčky” z období let 1860-1960 připravilo Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích  spolu s majitelkou cenných a leckdy neuvěřitelných exponátů, paní Alenou Balýovou z Kutné Hory (na foto vpravo), která vytvořila kolekci tzv. Babiččiných kočárků .

.

kocarky 2

 

Spolu  s pracovnicemi muzea, infocentra a svou sestrou, se Alena Balýová ochotně ujala realizace rozsáhlé výstavy, která zaplnila všechny výstavní prostory muzea.

 

Mgr. Veronika Kočí, ředitelka  Muzea Lamberská stezka k uspořádání výstavy dodává:

“Výstava, kterou zde máme, je pouhým zlomkem z rozsáhlé soukromé sbírky paní Balýové. Část je vystavena ve stálé expozici na zámku Kačina ve východních Čechách, část sbírky putuje po republice. Nedávno byla tato výstava instalovaná v muzeu Kráslovského Hvozdu v Nýrsku, v současnosti je, až do 31. července, k vidění v muzeu Lamberská stezka v Žihobcích.

 

        kocarky 1  kocarky 3

 

kocarky 4

 

Konkrétně tahle výstava je jedinečná a krásná nejen svým rozsahem a jednotlivými exponáty, ale také neobyčejně zajímavou realizací. Často můžete vidět pouze vystavené předměty ve vitrínách, bez doplňků a souvislostí, to ale není případ této expozice. Poutavé je už samotné rozmístění exponátů, které vlastně evokuje představu dětského pokojíčku malých slečen z dob našich babiček a prababiček.

Na výstavě najdou návštěvníci  nejen historické kočárky pro děti a pro panenky z let 1860 – 1960, je doplněna o dobové panenky, oblečky, dětské pokojíčky, nádobíčka a další hračky. 

Impulsem pro sbírání kočárků a panenek a dalších hraček byl pro paní Balýovou nápad, dát synovi ke svatbě jako dar zrenovovaný osmipérák. Syny má tři a tak se postupně z jednoho nápadu stala vášeň a koníček… A my tak máme možnost obdivovat a dát prostor fantazii nad jednotlivými vystavenými kousky.”


Výstava byla zahájena právě dnes, 1. dubna. Muzeum Lamberská stezka je přístupné  v dubnu každý všední den od 9 do 16 hodin, od května do září  ve všední dny  od 9 do 17 hodin, v sobotu a ve státní svátky od 9 do 15 hodin.

 

Vezměte na výstavu nejen nejmladší, ale i tu starší generaci. Babičky budou mít určitě co vyprávět …

 -red-

 

kocarky