Víte, jak se budí studánky?

Děti z Pampelišky to vědí!

Jako každé jaro, tak i letos se spolu se svými vychovatelkami vydaly děti ze školní družiny Pampeliška  k sušickým studánkám, aby je krásným klíčem otevřely, probudily ze zimního spánku a  radovaly se ze zrcadlové hladiny, která odrážela jejich rozesmáté tváře.

 

otvirani studanek pampeliska 21

 

Jen docela nedávno byly ‘vyprovodit’ Moranu, aby jaro mohlo nastoupit v plné parádě a pak právě nastal čas tradičního otevírání studánek.

Vychovatelky výlet  za oživením pramínků a pramenů komentují:

“Vyrazili jsme do přírody k nejbližší studánce, abychom jí pomohli od trávy, slámy, klacíků a jiné špíny, která se v ní usadila během zimy. Chtěli jsme tak zařídit, aby byla ve studánce průzračná a zdravá voda. Po důkladném vyčištění jsme studánku symbolicky odemkli klíčem a na oslavu zazpívali jarní písničky.

 

A protože i my chceme být stále zdraví, zašli jsme si ještě na blízký kopec zazávodit v běhu do kopce a zahrát na kočku a myš. Při zpáteční cestě do naší modré školy jsme se ještě zastavili studánku zkontrolovat a byli jsme moc potěšeni, že jsme již viděli až na dno.”

 

otvirani studanek pampeliska 11

 

otvirani studanek pampeliska 20

 

Ano, otevírání studánek, které byly mnohde jediným zdrojem pitné vody, bývalo poměrně silnou jarní tradicí. Jejich vyčištění po zimě symbolizovalo probuzení, přivítání do jara… Zpívaly se jarní písničky, bývalo veselo. Stejně jako v pondělí s dětmi z Pampelišky.

A kdo  si otevírání studánek spojuje s Bohuslavem Martinů, ani mu spojení písniček s tímto kdysi pravidelným rituálem nepřijde divné. Kantáta Bohuslava Martinů  vychází právě z této tradice – je  upravenou zhudebněnou podobou básně Miloslava Bureše “Píseň o studánce Rubínce”.

Pěkně ‘vyluftovaní’ a spokojení s tím, jak se jim letošní obřad povedl, se všichni vrátili do družiny a už po cestě začali plánovat, kam vyrazí příště…

 

Text a foto: Helena Pojarová Tesařová

 

{gallery}susice/2014/4_duben/otvirani_studanek/{/gallery}