mpilustr

Černý odběr elektřiny řeší správa domů

 

Kéž by potížisti dali pokoj, zloději si vzali dovolenou (nejlépe trvalou) a výtržníci, rváči, sexuální pracovnice a zloději… se odstěhovali…“, určitě proběhne v mysli každého ze strážníků MP, když v jeden den řeší několikátý případ dopravního přestupku, opakovaného přečinu, případně trestnou činnost nebo porušení městské vyhlášky. Bohužel ani v létě si pachatelé pokoj nedají a tak do statistik MP přibývá jeden případ za druhým.

 

Plodné“ bylo například pondělí 14. července, kdy se nastřádala řádka případů, byť bez podtextu trestného činu nebo přestupku.

 

Každému z nich věnujeme plnou pozornost, i když se ukáže, že je vše v pořádku, musíme nahlášenou nebo zjištěnou událost dostatečně prověřit a je opravdu málo těch, které se daří „řešit“ po telefonu, to je spíše náhoda. Navíc je s každým z nich spojena určitá administrativa, která je v některých případech opravdu rozsáhlá,“ doplňuje velitel MP Vimperk Peter Macorlík.

 

 

Mimo pravidelné hlídkové a kontrolní činnosti tak v pondělí strážníci řešili ztracený mobilní telefon, prověřovali dva Romy, kteří odváželi železný šrot do sběrného dvora (dotyční uvedli, že ho našli v lese u řeky, Na Šumavěnce), v ul. Zlatá stezka domlouvali řidiči který svým vozem bránil v průjezdu ostatním, přijali hlášení o ztrátě dvou labradorů, ověřovali oznámení o zmatečně pobíhající starší ženě v ul. Na Vyhlídce. Ukázalo se, že paní je v pořádku, jen prostě pospíchá domů.

 

O den později, v úterý 15. července byla MP požádána o pomoc při zdokumentování případu černého odběru elektrické energie. Jednalo se o budovu ve Výškovicích, odkud měl být odběr načerno prováděn. Hlídka na místě vše za přítomnosti oznamovatele zdokumentovala a předala informace vimperské městské správě domů, která bude případ dále řešit.

 

V ten samý den v odpoledních hodinách prověřovali strážníci oznámení o zvířeti uzavřeném v autě. V ul. Pivovarská, ve zde zaparkovaném vozidle, štěkal v kufru auta pes. Majitele vozidla hlídka našla a vyrozuměla, ten sjednal okamžitě nápravu.

 

V podvečer se pak MP vydala do městského parku, kde se podle oznámení měly koupat romské děti. Skupinka nezletilých romských dětí zde skutečně byla, jedno z nich mělo v kašně namočené nohy a kolem nich byl na zemi nepořádek. Strážníci věc vyřešili v klidu domluvou, děti odpadky uklidily.

 

Skupinku nezletilých dětí na autobusovém nádraží, která měla popíjet pivo, oznámil anonymní telefonát v úterý v podvečer. Hlídka na místě za Penny Marketem skupinku mladistvých konzumujících lahvové pivo skutečně našla. Na místě strážníci pořídili fotodokumentaci a zjistili dotyčného D., který basu piv koupil a následně umožnil jeho konzumaci nezletilým. Jako podezřelý byl oznámen příslušnému orgánu k řešení, ostatní nezletilé hlídka MP osobně předala rodičům s důrazným upozorněním, že by měli obzvláště v období prázdnin lépe dohlížet nad aktivitami svých dětí.

 

V úterý v nočních hodinách pak MP přijala další oznámení od obsluhy městského dohlížecího kamerového systému na podezření nabízení sexuálních služeb ženou na ul. Pasovská. I tentokrát strážníci vyjeli na místo, ale nikoho zde již nezastihli.

 

Ztrátu osobní tašky se dvěma mobily, finanční hotovostí 4 000 korun, osobními doklady a platební kartou ohlásil zdrcený majitel ve středu kvečeru. Věci ztratil v městském parku.

 

Necelou hodinu a půl po začátku čtvrtečního dne telefonicky oznámila obyvatelka Vimperka rušení nočního klidu z nonstopu Westlife. Hlídka po debatě s oznamovatelkou osazenstvu baru domluvila. Na místo se strážníci vrátili zhruba po dvaceti minutách na kontrolu – byl zde klid.

 

Pouliční prodej řešili na oznámení strážníci ve čtvrtek v odpoledních hodinách v místě před Penny Marketem. Hlídka na místě zjistila dvě ženy, nabízející k prodeji drobné dárkové předměty. Předložily dohodu o práci s výrobcem zboží. Hlídka je na místě upozornila, že ve Vimperku platí tržní řád, který upravuje podmínky prodeje na území města a který tento způsob prodeje na území města zakazuje. Po upozornění dvojice žen místo opustila.

 

Další rušení nočního klidu měla na svědomí opilý Rom ve čtvrtek v noci. Do ulice Čelakovského se za ním vydala hlídka MP, která zjistila, že dotyčný je ve značně podnapilém stavu. Důvodem jeho nočního výstupu byl kamarádův dluh vůči němu a rozčílení na něj podpořené notnou dávkou alkoholu. Hlídka výtržníka upozornila, že pokud se bude jeho hlasitý výstup opakovat, bude řešen za přestupek a bude odvezen na protialkoholní záchytnou stanici. Dotyčný přislíbil že se bude krotit a hlídce se omluvil. Celá věc byla na místě vyřešena domluvou. Na místě se za něj zaručila i jeho družka.

 

Alkohol sehrál svou roli i v pátek v noci při řešení partnerských sporů. Muž a žena se rozhodli vyřídit si své problémy ručně a poprali se v Bohemia baru. Zklidnit je museli policisté a strážníci, případ si k řešení dále převzala Policie ČR.

 

Kamera zachytila nehodu, viníka hledají policisté. Majitelka vozu, který byl neznámým řidičem nabouraný na parkovišti u Vltavy a bez oznámení odjel, oznámila událost strážníkům. Ti pak zjišťovali okolnosti nehody na záznamu z městských kamer. Byl jasně patrný typ vozu (Renault Thalia modré barvy), RZ vozidla ale nečitelná. Informace byla předána Policii ČR.

 

Další poškozené vozidlo , tentokrát před Disco Calypso, bylo nahlášeno v sobotu krátce po půlnoci. O spolupráci požádala hlídka OO PČR Vimperk. Hlídka MP na místě společně s policisty, strážníci asistovali při převozu osob na místní obvodní oddělení policie, která dále věc šetří.

 

Vandalové neví, proč ničí – krátce před třetí hodinou ranní zjistila hlídka MP při kontrolní činnosti mladíka, který utrhl reklamu ze zábradlí v ul. Sklářská a pak ji pohodil v křižovatce s ul. Špidrova. Po zjištění totožnosti vandal uvedl, že vlastně neví, proč to udělal. Poničenou reklamu pak složil a položil k odpadkovému koši.

 

 

O deset minut později narazili strážníci na další stopy vandalismu – utrženou dopravní značku v ul. Johnova. Na místě ani poblíž nebyla zjištěna žádná osoba, strážníci pořídili fotodokumentaci a oznámili událost Odboru investic a údržby MěÚ Vimperk.

 

mp, as-