ROZHOVOR s Terezou Řezníkovou

Tereza Řezníková

Studentka vimperského gymnázia, cyklistka, běžkyně a nyní i nově lyžařka.

 

V roce 2013 vyhrála MČR v silnici časovku jednotlivců, časovku dvojic a v hromadném závodě byla druhá. V témže roce ještě vítězství v časovce dvojic. Na horském kole vybojovala bronz. Letos již jako kadetka získala 5. místo. A nemůžeme zapomenout ani na vítězství v závodu Král Šumavy.

 

 

 

 

 

Terezo, jak dlouho se věnujete cyklistice?

Tak na kole už jsem jezdila od 3 let,ale “pořádně” jsem začala jezdit asi v 11 letech. Teď je mi 15 let, druhým rokem objíždím Český pohár. Závodím už 4 rokem a stále mě to baví (:

 

 

 

Pamatujete si na svůj první závod v nějakém sportu?

První závod? Myslím, že to byl Běh čarodějnic v roce 2005, který jsem dokonce vyhrála 😀 a od té chvíle jsem začala závodně běhat. A kdybych si měla vzpomenout na cyklistický závod, tak to byl v roce 2007 na Zadově po cyklistickém soustředění. Tam jsem skončila na druhém místě, ale nadále jsem se věnovala běhu.

 

 

Je Vám 15 let a již jste mistryní v ČR. Jaký je to pocit?

Řeknu Vám že to je docela dobrý pocit. 😀 Když vezmu v potaz, že jsem prostě nejlepší v celé České republice…jo,asi jsem opravdu dobrá! (směji se) Ale trénuji ve tříčlenné skupině a mistři jsme tam všichni, takže si nepřijdu nějak výjímečná 😀 Asi dobrej oddíl…

 

 

 

 

Jak často trénujete a jak tréninky probíhají?

Čím jsem starší, tím jsou tréninky intenzivnější, těžší a hlavně jsou pravidelné. Trénuji prakticky každý den. Ať už hodně nebo málo, na kole sedím pořád. Najde se i den, kdy se na kolo ani nekouknu, natož pak abych na něj lezla! (směji se)

 

 

Studujete na vimperském gymnáziu. Jak trávíte letošní prázdniny?

Samozřejmě na kole.

Začala jsem prázdniny už o týden dříve a to v Itálii, v Livignu, s celým týmem, kde jsem pořádně potrénovala na MČR. Potom jsem byla asi 3 dny doma a pak odjela s trenérem na ČP (Český pohár) do Pece pod Sněžkou. Na to navazoval Bikecamp,cyklistické soustředění, na Zadově. A pak nás čekalo MČR v Praze, které se vydařilo. Následoval týden užívání domova, protože začátkem dalšího týdne jsem odjeli na druhé MČR, ale v silniční cyklistice. Tak a to máme červenec “v tahu”. 😀 Celý první srpnový týden jsem doma, ale 11. 8. odjíždíme na týden do Rakouska, přesněji do Grazu (či do Štýrského Hradce) na mistrovství Evropy. A nakonec mě čekají dva týdny válení na pláži v Itálii, ale kolo beru pro jistotu s sebou . :D)

 

 

Co Vás kromě cyklistiky baví?

Hrála jsem 8 let na klavír a 3 roky na kytaru. Ani jednomu se ale už nevěnuji, jen pro radost si zahraji. A potom ráda kreslím, chodím už 5 rokem do ZUŠky ve Vimperku a budu chodit i nadále. Když se vrátím ještě ke sportu, ráda jezdím na běžkách, celou zimu se jim plně věnuji, čímž se zároveň připravuji na cyklistickou sezonu. Ale samozřejmě nevynechám běh. Než jsem začala s kolem, měla jsem možnost trochu dělat atletiku, ale jak je vidět, kolo zvítězilo. Teď už si pořádně zaběhám jen na podzim.

 

 

Kam s cyklistikou míříte? Je to Váš životní cíl zůstat u tohoto sportu?

Ano, cyklistikou  bych se chtěla živit.

 

 

Má „holka“ která tvrdě trénuje čas i na svoje zájmy, kamarády a třeba i letní lásku?

Nemám tolik času jako jiné dívky. Přijdu odpoledne ze školy, převléknu se do cyklistického,za hodinku a půl jsem z tréninku doma, to už je tak kolem 5 hodiny večer ne-li později. Dám si večeři, udělám si věci do školy, při kterých už usínám, takže pak už jen zalezu do postele.

Kamarádi? S těmi jsem po celou dobu sezony. Poku ale máte na mysli ty “necyklistické” či nesportovní kamarády,.. takových už moc nemám. A letní láska? Cyklisti jsou pěkní, takže na závodech se rozhodně nenudím 😀  (směji se)

 

 

 

 

Pokud byste ve sportu musela kolo za něco vyměnit, čemu byste se věnovala?

Já kolo za nic nevyměním 😀

 

 

 

A já Vás beru za slovo :o)

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková