Bikery na Zadově počasí nezastavilo

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet…. čekal  terén sobotního finálového závodu ČP XCO STRABAG MTB CUP 2014 Zadov. Sušický rodák Honza VASTL dojel na druhém místě v kategorii  U23.

 

mtb-zadov-051

Ve stále horším se počasí na Zadově odehrálo finále Českého poháru MTB v cross country. Po zastávkách v Teplicích, Bedřichově, Kutné Hoře a v Peci pod Sněžkou, dospěl letošní seriál do svého konce. Pátý podnik zařazený do kategorie C2 vyhrála favorizovaná Polka Anna Szafraniec, pro premiérové vítězství si v naprosté mlze dojel Jiří Novák (Betch.nl Superior Brentjens).
 
Celkovými vítězi se stali Szafraniec a Tomáš Paprstka.Závod žen byl jednoznačnou záležitostí pro polskou reprezentanku Annu Szafraniec. Polky Szafraniec a Solus-Miskowicz si letošní seriál podmanily, kromě úvodního dílu v Teplicích vyhrály všechny závody. Češky bohužel hrály druhé housle. Výborně jedoucí Karla Štěpánová až do posledních okamžiků bojovala o stříbro se slovenskou bikerkou Jankou Števkovou. Zkušenější závodnice ale Karle radost nedopřála, těsně před cílem ji předjela.
 
Mezi muži premiérové vítězství v závodě Českého poháru zaznamenal Jiří Novák (Betch.nl Superior Brentjens), který se od samého začátku držel v úvodní skupině favoritů. Od poloviny sedmiokruhového závodu začal své soupeře testovat, na jeho zrychlení dokázal reagovat pouze Jan Škarnitzl (Sram Rubena Trek). Ale i ten Novákovi nakonec neuvisel, z mistrovství světa v Norsku se totiž vrátil, jako mnoho dalších, pěkně nachlazený.
 
V cíli, kde už bylo kvůli husté mlze sotva vitět, se tak Jiří Novák radoval z vůbec prvního vítězství. “Je to paráda, dneska mi to fakt sedlo. Cítil jsem se dobře zejména v těžkých výjezdech,” svěřil se Novák připravující se na mistrovství ČR v maratonu příští týden.”Forma evidentně je, doufám, že mi vydrží i do příštího týdne. “Stříbro získal Škarnitzl a bronzovou medaili Jan Nesvadba.
 
Celkový triumf si ze Zadova odvezl Tomáš Paprstka (Remerx Merida Kolín), který tak dosáhl na historický “dabl”, v zimě totiž ovládl i cyklokrosový Toi Toi Cup.
 
Juniorka Barbora Průdková vyhrála na Zadově svůj pátý závod v seriálu a ovládla ho tak i celkově. Její týmový kolega z formace Nutrend Specialized Jan Rajchart byl také dnes úspěšný a připsal si na své letošní konto čtvrté vítězství, na celkové prvenství to ale nestačilo. To si do Polska odvezl Marceli Boguslawski.
 
Výsledky ženy Elite:
1. Anna Szafraniec (POL, Kross) 1:18:33 hod.
2. Janka Keseg Števková (SVK) +1:22 min.
3. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) +1:22
4. Barbora Machulková (Kona Cycling Point) +4:14
5. Jitka Škarnitzlová (Giant Cycling Point) +4:51 Celkové pořadí Českého poháru XCO 2014:
1. Szafraniec 335 bodů, 2. Machulková 246, 3. Štěpánová, 4. Solus-Miskowicz 210, 5. Škarnitzlová 207 
 
 
Výsledky muži Elite:
1. Jiří Novák (Betch.nl Superior Brentjens) 1:33:56 hod.
2. Jan Škarnitzl (Sram Rubena Trek) +1:04
3. Jan Nesvadba (Superior Rubena) +2:11
4. Tomáš Paprstka (Remerx Merida Kolín) +2:51
5. Filip Eberl (Remerx Merida Kolín) +4:44Celkové pořadí Českého poháru XCO 2014:
1. Paprstka 261 bodů, 2. Eberl 237, 3. Nesvadba 235, 4. Škarnitzl 195, 5. Novák 190

zdroj: www.poharmtb.cz

foto z vyhlášení výsledků a stupně vítězů najdete ZDE

 

Foto  pro sumava.eu: Tomáš MAŠEK

{gallery}susice/2014/9_zari/zadov_nedele_cyklisti/cesky-pohar-xco-mtb-zadov/{/gallery}