Krvavý úplněk vyvrcholí dnes

Zajímavosti na obloze:

 

Říjnový úplněk vyvrcholí ve středu po poledni spolu s úplným zatměním Měsíce, ve znamení Vah. Tento svátek byl nazýván Krvavým úplňkem, podle porážky zvířat, která se v této době děla, v přípravách na zimu. Energie úplňku se hodí pro završení příprav, investice, oddělení zrna od plev.

 

 

Co nás čeká pod vlivem krvavého Měsíce

Pokud si vzpomenete na dubnovou noc, kdy jste zahlédli na noční obloze oranžovou „hvězdu“, zcela jistě šlo o planetu Mars. Tu noc se totiž ocitla v jedné rovině se Zemí a Sluncem, a byla tak velmi dobře viditelná. K opozici Země, Marsu a Slunce dochází každých 778 dní a letos připadla na 8. dubna. Na tomto úkazu je ale vzácné i to, že ho následují čtyři „krvavé měsíce“, tedy čtyři úplná měsíční zatmění za sebou, a po každém šest úplňků.

Jevu se říká „tetráda“. „K tetrádě došlo během více než 500 let pouze třikrát a dojde k ní i nyní,“ uvedli zástupci NASA. První krvavý měsíc se objevil 15. 4. 2014, podruhé k tomu má dojít právě dnes  8. 10.,  třetí bude možné spatřit 4. 4. 2015 a čtvrtý 28. 9. 2015. V 21. století se tetrády budou vyskytovat poměrně často, má jich být celkem devět, ale není to obvyklé. Mezi lety 1600 až 1900 se například nevyskytla ani jednou.

Astronomický úkaz je velmi významný pro četná náboženství. Mnohá v něm vidí počátek konce světa a například křesťané mluví o druhém příchodu Krista. Bible přece mluví o tom, že mu bude předcházet série úplných zatmění. Někteří historikové poukazují na to, že čtyři krvavé měsíce se vyskytovaly vždy tehdy, když se staly nějaké události, které měly mimořádný význam pro židovský národ. První tetráda přišla v roce 1493, kdy byli ze Španělska vyhnáni všichni Židé, což tehdy otřáslo celou Evropou. Druhá pak v roce 1949, kdy byl vytvořen stát Izrael, a nakonec v roce 1967, kdy došlo k šestidenní arabsko-izraelské válce.

První ze současných krvavých měsíců se objevil 15. dubna 2014, kdy Židé slaví Velkou noc (Pesach), druhý nyní na podzim v době Svátku stánků (Sukot). Stejné načasování platí i pro rok 2015 – všechny čtyři krvavé měsíce se tedy na obloze objeví v době židovských svátků.

(carovnezrcadlo, red, ir_dailymail)