Zasněžená Šumava z Libína

8. únor přinesl na Šumavu velmi intenzivní sněhové přeháňky, které doprovázel silný nárazový vítr. V přeháňkách klesala dohlednost i pod 50 metrů, napadlo i několik centimetrů sněhu během pár desítek minut. V odpoledních hodinách se oblačnost protrhala na polojasno až oblačno, vzduch byl díky čerstvému větru čistý a dohlednost výborná. Vyplatilo se tak v mrazivém a větrném počasí vystoupat na rozhlednu nad Prachaticemi, odkud se naskytl nádherný pohled na zasněženou Šumavu, na kterou se snášely při burácejícím ledovém větru sněhové přeháňky.

 

Přinášíme několik fotografií pořízených na rozhledně Libín v odpoledních hodinách, kde se teplota vzduchu pohybovala kolem -8°C a vítr přesahoval rychlost 10 m/s, fotky tak lehce klamou, na rozhledně nepanovalo zrovna příjemné počasí, pocitová teplota byla hluboce pod -10°C. Zachyceno bylo několik slabších přeháněk. Sněhová pokrývka leží nyní i v nižších polohách Prachaticka.

 

Na samotném vrcholu leží 21 cm sněhu, na Sedýlku kolem 17 cm a na Libínském Sedle 14 cm sněhu, díky větrnému počasí však sněhová pokrývka není stejnoměrná.

 

Fotografie z rozhledny Libín, 8. únor odpoledne:

{gallery}pocasi/2015/02/02_08_libin{/gallery}

 

(ir)