charita

Aktivně ve stáří

V rámci projektu „Aktivně ve stáří“ probíhají v průběhu celého roku 2014 akce zaměřené na společné setkávání seniorů v domech s pečovatelskou službou.

Již v lednu se uskutečnilo v DPS Skalka v Prachaticích příjemné posezení a další pokračování pořadu o Karlu Hašlerovi v podání Karla Šedivého. Lásky Karla Hašlera je název dalšího pokračování tohoto pořadu. V tomto díle jsme si povídali o největších láskách Karla Hašlerka, o Praze, o hudbě a také o Zdeničce Frimlové, jeho lásce a životní partnerce. V pořadu samozřejmě také zaznělo mnoho známých písní, všichni si mohli zazpívat milé a oblíbené „Hašlerovky“.

V únoru si měly možnost naše klientky vyrobit vlastnoručně malované dřevěné kočičky. I v Domě s pečovatelskou službou Čkyně se uskutečnila dne 28. 3. 2014 v rámci tohoto projektu akce „Vítání jara“, při kterém jsme společně vyráběli dekorační předměty připomínající nám, že jaro je již za dveřmi. Vítání jara si nenechali ujít ani v DPS Skalka v Prachaticích. I zde se spojila kreativita našich seniorů s příjemným posezením. V letním období proběhlo několik posezení zaměřených na výrobu drobných upomínkových předmětů (malování hrnků, malování na hedvábné šátky a výroba drobných šperků).

V září se společně s psychoterapeutkou Mgr. Květou Kadlecovou uskutečnilo posezení zaměřené na reflexní terapii obličeje, dotykovou terapii, paní Květa Kadlecová nám poradila, jak si pomoci při strachu, úzkosti a panice.

Podzimnímu období zase patřila akce „Růže z listí“, „Pohybová terapie rukou“ a beseda na téma „Bezpečná domácnost“.

První setkání bylo návodem, jak si vyrobit krásnou dekoraci ze spadaného barevného listí, při kterém si mnozí uvědomují, jak je podzim krásný. Ve druhém případě šlo o velice zajímavou inspiraci, jak působí pohyb rukou na naše zdraví.

Zatím poslední akcí v rámci projektu „Aktivně ve stáří“ pořádanou Oblastní charitou Vimperk byla informativní beseda,  na které bylo doporučeno, jak zajistit domácnost, jak se bránit podvodníkům, kteří nabízejí různé nekvalitní a předražené zboží po domácnostech, byli také seniorům předány drobné signalizační předměty k jejich ochraně.

Koncem listopadu se uskutečnila akce, při které si naši uživatelé vyrobili vánoční dekoraci a adventní věnce. Závěr roku patřil vánočním besídkám spojeným s příjemným svátečním posezením, občerstvením a krásným programem.

V rámci projektu jsme nakoupili několik rehabilitačních pomůcek a v průběhu celého roku probíhalo procvičování rukou, nohou a také vycházky do blízkého okolí.

 Tyto činnosti umožní seniorům aktivně prožívat každý den a společně se zapojovat do dění v pečovatelských domech.

Projekt Aktivně ve stáří Oblastní charity Vimperk je financován z grantu Jihočeského kraje. Doufejme, že příští rok budou tato zajímavá posezení pokračovat a Oblastní charita Vimperk bude moci realizovat další akce vyhledávané mnohými seniory.  

 

Oblastní charita Vimperk