RC modely zaujaly

 

Vyhodnocení a průběh závodu v RC OffRoad Trialu ve Vimperku 2.5.2015

 

 

O víkendu dne 2. 5. 2015 se na RC dráze za bicrossovou tratí ve Vimperku uskutečnil 3. ročník narozeninového závodu v RC Offroad Trialu, o kterém se psalo již týden předtím na webu Vimperk.eu a já bych to celé rád zrekapituloval, protože se dle našich názorů akce vyvedla a pár řádků si zaslouží.

 

 

Samotný závod probíhal od sobotního rána, ale jak už bývá pár let zvykem, na RC dráhu se sjeli skalní fanoušci už v pátečních podvečerních hodinách. První modeláři mě přivítali už v 16.00 hodin. Za to jsem byl moc rád, neboť jsem svážel materiál na dráhu a oni mezitím mohli začít s přípravou na samotné dráze a se stavbou altánu. Po šesté hodině večer přijeli další modeláři. Počasí nebylo zrovna dvakrát přívětivé, stále mrholilo a občas přešlo mrholení i v déšť. Zachránili to kluci z Plzně, kteří s sebou přivezli dvojitý altán a kluci z J.Hradce, kteří vyložili lavice a stoly a tím se připravilo zázemí na celý závod a ještě ve večerních hodinách se ohraničil prostor pro samotný závod. Rozdělal se oheň, u kterého se posedělo, pokecalo a v nočních hodinách šli všichni spát do stanů a aut.

 

 

V sobotu byl budíček před 8 hodinou, kdy následovalo ještě dozdobení dráhy a rozmístění branek. To se lehce protáhlo a hlavní závod se odstartoval o půl hodiny déle. Na závod se přihlásilo 23 soutěžících z Plzně, Mariánských Lázní, Prahy, Mníšku pod Brdy, Jindřichova Hradce, Českých Budějovic, Českého Krumlova, Tábora, Strakonic, Prachatic a Vimperka. Tentokrát to byla opravdu rekordní účast, ale díky tomu jsme věděli, že to bude opravdu dlouhý a náročný závod. V plánu bylo odjet dopoledne tři sekce po deseti brankách a odpoledne zbylé dvě. Díky velkému počtu přihlášených jsme museli improvizovat a jet závod v jednom kuse i v době oběda.

 

 

 

Počasí nám v ten den přálo. Bylo sice pod mrakem, ale za celý den nepadla ani jedna kapka a nebylo moc horko, což bylo také dobře, neboť pár závodů zpětně jsme zažili přes 30 stupňová horka a za celý den na nohou je to dost vyčerpávající. Od rána dráhu navštívilo asi ke 100 přihlížejících. Přiznám se, že jsem byl při první sekci, a nebyl jsem sám, trochu nervózní, když na mou jízdu koukalo přes 40 přihlížejících fanoušků. Abych uvedl ty, kteří vydrželi číst až sem, do pravidel tak to stručně rozepíšu.

 

 

V tomto závodě jde o zručnost a připravenost vozidel. Počítá se každé couvání, které je za 3 body, při průjezdu brankami dotyk každé tyčky 5 bodů, její vylomení 25 bodů a při převrácení vozidla dotyk rukou 50 bodů. Ať už se to může zdát jednoduché, tak tomu tak není a jde hodně i o taktiku a strategii jezdce, zda si raději couvnout za 3 body, než se dotknout jedné tyčky za 5 bodů či rovnou obou za 10, v horším případě vylomit za 25 bodů a věřte tomu, že nastanou různorodé situace, kdy si pak jezdec řekne, že kdyby tu branku vynechal za 50 bodů, udělá mnohem lépe a za méně bodů.

 

 

Díky velkému počtu přihlášených se závod protáhl až do 18 hodiny. Průběh byl velice napínavý a po celou dobu se výsledky, počínaje každou sekcí měnily, že nebylo ani možné tipnout, kdo bude stát večer na bedně. Docházelo k velkým bodovým zvratům, kdy jel závodník celou sekci opravdu čistě a třeba u 9 branky převrátil vozidlo z kopce dolů, přes ostatní branky a nasbíral víc bodů dohromady než za dvě sekce, které jel dříve. Občas byly tak napínavé situace, kdy vozidla balancovala nad hranou svého těžiště a tím hrozilo převrácení, že když to závodník risknul a vyšlo to, byl odměněn hlasitým aplausem. Mně se toto také párkrát stalo a mohu říct, že fandění se zmíněným aplausem opravdu moc povzbudí a potěší. Technika si tentokrát vedla také obstojně a kromě pár mechanických závad, které se daly opravit na místě, dojela všechna vozidla celý závod.

 

 

Z  velké části si závod užily děti, které se přišly podívat se svými rodiči. Měly k dispozici pár modelů, a díky tomu nechtěly odejít ani domů. Můj soutěžní model jsem neviděl celý den a než jsem chtěl jet další sekci, musel jsem ho v davu dětí nejprve najít. Kuriózní historka byla, když mi otec dvou dětí povídá, že už by rád šel po 6 hodinách domů, ale děti nechtějí a díky tomu vynechali i traktoriádu v  Chlumanech, na kterou se tak těšili.

 

 

V podvečerních hodinách přihlížející dráhu opustili a zůstali na ní pouze soutěžící, na kterých byla už znát únava a vyčerpání po celém dnu. Mezi posledními jízdami se začalo pomalu balit a poklízet na dráze. V šest večer dojel poslední jezdec a na řadu přišlo vyhlášení vítězů a předání pohárů s diplomy.

 

 

Moc děkujeme všem soutěžícím za pomoc s vytvořením zázemí a přihlížejícím, kteří přišli podpořit, za opravdu hojnou účast, která nás velmi potěšila. Věříme, že se všem tato akce líbila a těšíme se na další závody.

 

Petr Vácha

 

 

 

Výsledky:

 

1. Richard Šístek 115
2. Jiří Ungr ml 119
3. Vojta Šlechta 175
4. Jiří Ungr 195
5. Roman Parma 211
6. Jan Mašek 225
7. František Hájek 317
8. Václav Šístek 358
9-10. Petr Vácha, Jiří Hodek 394
11. Michal Turek 425
12. Martin Poschl 501
13. Áda Postl 605
14. Broňa Weiss 635
15. Honza Chrt 684
16. Zdeněk Gaťák 764
17. Stanislav Chvosta 763
18. Pepa Sup 835
19. Matěj Poschl 852
20. Vít Mokrý 873
21. Michal Čepelák 1032
22. Míra Šedivý 1502
23. Maztekk – nedojel

 

Foto: Zdeněk Formánek

 

{gallery}vimperk/2015/kveten/rc_zavody_vimperk/{/gallery}