Ztracené lidi na Šumavě hledali hasiči

Více než tři desítky hasičů byly nasazeny do pátrání po pohřešovaných osobách, které se ztratily ve čtvrtek v členitém terénu Národního parku Šumava u obce Stožec.

 

Taktického cvičení složek IZS se zúčastnili profesionální hasiči ze stanic Prachatice, Vimperk, Frymburk a České Budějovice, z dobrovolných jednotek byli na místě hasiči obcí Nová Pec, Lenora, Horní Planá a Stožec.

 

Velitel pátrací akce, vzhledem k většímu počtu pohřešovaných osob a velikosti a členitosti terénu Národního parku Šumava, rozhodl o využití hasičů. Všechny jednotky PO byly povolány na základě žádosti Integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, kterou obdrželo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje.

 

Při cvičení hasiči kromě základní výjezdové techniky, jako jsou cisterny a dopravní automobily, použili i techniku speciální: terénní automobil z vimperské stanice a kontejner nouzového přežití ze stanice České Budějovice.  

 

knp if hzs

 

KNP (kontejner nouzového přežití) se používá při mimořádných krizových událostech (povodeň, týlové zabezpečení hasičů při dlouhodobém požáru apod). Výbava: 2x akubaterie 180 Ah, elektrocentrála, sociální zařízení včetně sprchy, osvětlení, plně vybavená kuchyň, nafukovací stan ES 48TL pro 50osob, nezávislé topení, osvětlovací balón, nádrž na vodu 400l, nádrž na splaškovou vodu 400l.

 

Taktická cvičení jsou důležitou součástí koordinací postupů všech složek IZS při záchraných akcích. V minulosti se mnohokrát osvědčily  nazkoušené činnosti v rámci “ostrých” výjezdů. Zejména na Šumavě, v leckdy složitém a nepřístupném terénu, je souhra záchranářských týmů nesmírně důležitá.

 

-red, hzs-