71. rok svobody

Globální válečný konflikt  přinesl ztrátu 60 milionů životů

 

Nejvíce zničující střetnutí v dějinách lidstva trvalo šest let, skončilo 8. května 1945, kdy vstoupila v platnost kapitulace německých vojsk.

Před 71 lety mohl starý kontinent po šesti letech války konečně svobodně vydechnout. Představitelé nacistického Německa kapitulaci podepsali v Remeši, pak ji v Berlíně ratifikovali vrchní velitelé německých ozbrojených sil.

 

valka

 

Postupně osvobozovaná města naší země si připomínají každoročně výročí konce jednoho z nejkrvavějších konfliktů ve světě. Sušice si, vzpomínkovým aktem v pátek 6. května, nejprve na náměstí u pamětní desky na Muzeu Šumavy, poté i  u Památníku padlým v parku pod ZŠ TGM, společně se zástupcem z americké ambasády připomněla  71 let od konce války položením květin k pietním místům a připomenutím obětí. Společně s představiteli města Sušice,  zástupci  organizací, hostem z americké ambasády, se vzpomínkového aktu zúčastnily desítky místních obyvatel.

 

 

IMG 1558

 

IMG 1589

 

Jako každým rokem, tak i letos si na své přišli obdivovatelé vojenské  techniky, kteří si mohli zblízka prohlédnout doprovodný konvoj historických vojenských vozidel s vybavením.

– red, foto ed-

{jcomments off}

{gallery}susice/2016/05_kveten/kvetnove_oslavy_susice/{/gallery}