nazor

Jiří Cais – důvody proč by měl odstoupit

 

Podnikání Ing. Jiřího Caise, místostarosty města Vimperk, a důvody, proč by měl odstoupit

 

Firma Ing. Caise, IT Profi, s.r.o., se ve Vimperku těší nebývale zvýhodněnému postavení ve svém podnikání v oblasti připojení k internetu, které on vybudoval s podporou představitelů města a ředitelů městských příspěvkových organizací.

 

Čím to můžeme doložit?

 

IT Profi, firma Ing. Caise, dokončila instalaci zařízení (antén) na přenos a příjem internetu na domy na sídlišti v majetku města Vimperk v období mezi lety 2007 – 2011.

 

15. 4. 2011 zasedá Ing. Jiří Cais na pozici člena dozorčí rady správy domů a bytů.

 

Firma IT Profi, s.r.o., Ing. Jiřího Caise má podle rozhodnutí rady města č. 59 a podle rozhodnutí rady města č. 580 (obě z roku 2007) pronájem 2 antén – jedné v ulici Mírová č.p. 458 a to za 1.000 Kč za rok, druhou má na části komínu U Sloupu za 10.000 Kč za rok. Podle rozhodnutí rady města č. 577 z roku 2008 má firma IT Profi souhlas s umístěním zařízení do všech bytových domů ve vlastnictví Města Vimperk. Cena za nájem těchto zařízení – antén a kabelových rozvodů – není blíže specifikována.

 

V roce 2011 mění správa domů a bytů Pravidla pro umístění zařízení pro poskytovaní internetového připojení na objektech ve vlastnictví města Vimperk a zvyšuje ceny za jejich nájem na 5.000 Kč a 15.000 Kč za rok pro všechny, kdo uzavřou nové smlouvy. Tato pravidla jsou schválena usnesením Rady města č. 785 a č. 786 dne 15. 9. 2011.

 

V této době má podle dotupných informací firma IT Profi, s.r.o., ve všech těchto domech již instalována svá zařízení a to za cenově nepoměrně výhodnějších podmínek.

 

Smlouvy s firmou Ing. Caise zřejmě nebyly nikdy změněny tak, aby pronájem odpovídal cenám stanoveným v roce 2011.

 

 

Podle usnesení Rady města z května 2007 bylo na jedné z vysílacích antén stanoven nájem 10.000 Kč. A dalších antenách dokonce pouze 1.000 za rok. Rozdíl v ceně za pronájem jedné antény firmě IT Profi před rokem 2011 a ostatním firmám po roce 2011 je nejméně o 4.000 – 5.000 Kč (případně ale až o 14.000 Kč) nižší na každé jedné anténě. Město s firmou IT Profi po roce 2011 smlouvy patřičně neupravilo.Město nejspíše tímto způsobem přišlo od roku 2011 o desítky tisíc korun ročně a o stovky tisíc za celou tuto dobu.

 

Ing. Cais smlouvy o pronájmech, které má s městem uzavřeny, ani ty, které má uzavřeny s městskými příspěvkovými organizacemi, nezveřejnil. Údajně se jedná o obchodní tajemství.

 

Požadavek na zveřejnění smlouvy nemůže být zamítnut na základě tvrzení, že se jedná o obchodní tajemství. Je uzavírána mezi členem dozorčí rady, který je zároveň místostarostou, a společností vlastněnou městem, jejímž nejvyšším orgánem je rada města. Ing. Cais je členem všech těchto zúčastněných stran. Ve všech ohledech je ve střetu zájmů a je ve veřejném zájmu, aby takovéto smlouvy byly v maximálním možném rozsahu přístupny veřejnosti. Část smlouvy o cenách a ustanoveních o výši nájmu nemůže podléhat obchodnímu tajemství, protože ceny, kterých se týká, jsou stanoveny pravidly schválenými radou města a jsou veřejně známé (5.000 Kč a 15.000 Kč / rok). Musí být ověřitelné, zda výše nájmu, kterou IT Profi platí, odpovídá těmto cenám v místě obvyklým.

 

Do roku 2011 bylo ve Vimperku s poskytovateli internetu uzavřeno 75 smluv na umístění podobných zařízení na domy v majetku města. Kolik jich bylo uzavřeno po roce 2011? Opověď: nejspíše 2, slovy dvě.

 

Firma IT Profi má jako jediná souhlas rady města z roku 2008 k tomu, že může mít instalace a zařízení k poskytování internetu ve všech bytových domech, které jsou v majetku města.

 

Na část ze svých zařízení neměla firma Ing. Caise smlouvu s městem, ani územní souhlas stavebního úřadu. Výzvu o odstranění stavby dostala od stavebního úřadu již v roce 2013 a do roku 2016 ji Ing. Cais ignoroval. Dotyčná zařízení odstranil až v únoru 2016. Na toto jsme upozorňovaly na minulém zasedání zastupitelstva města.

 

V roce 2012 podepsala Rada města smlouvu s firmou Starnet na umístění antény na jeden dům v ulici Karla Weisse. Součástí této smlouvy bylo, že firma Starnet bude za umístění jedné této antény poskytovat internet do dvou základních škol a dvou mateřských školek ve Vimperku zdarma. Žádná ze škol ani školek toho nevyužila a naopak se rozhodla využívat služeb firmy IT Profi, která za připojení k internetu účtuje každé z nich 1.900 Kč měsíčně.

 

Dílem díky své nedbalosti a díky aktivitě Ing. Caise vynaložilo město Vimperk za internet ve školách přibližně 45.600 Kč za rok, které mohlo ušetřit. Od roku 2013 do teď se jedná o cca 150.000 Kč. (Představitelé základních škol tvrdí, že o této smlouvě nebyli ze strany města informováni. To je pravděpodobné. Jistě o ní věděla Mgr. Rückerová, která ji jako radní schvalovala.)

 

Ing. Cais na nás různě útočí, aby zakryl, že jde jen o jedno: aby lidé, kteří bydlí v měststkých bytových domech, měli přístup k internetu od více firem a mohli si vybírat z konkurečních nabídek. Dále požadujeme, aby byly dodrženy rovné podmínky pro podnikání ve Vimperku.

 

Jsme přesvědčeni, že :

 

Když budou narovnány podmínky pro podnikání v oblasti poskytování internetu v městských bytových domech ve Vimperku, město na tom na nájmech za zařízení umožňující přenos internetu v relativně krátké době získá řádově o desítky a stovky tisíc korun více, než kolik z nich dostává nyní.

Když budou dodržovány všechny smlouvy o poskytování internetu do školek a škol město řádově desítky tisíc ročně ušetří.

 

 

V návaznosti na tyto své požadavky vyzýváme Ing. Caise k veřejné debatě. Chceme, aby vysvětlil své postoje a podnikatelské aktivity, které nejsou výhodné ani pro město, ani pro nás občany, ale jen pro něho a jeho firmu.

 

 

Je v zájmu nás všech, občanů Vimperka, aby Ing. Cais místo šíření lží, nepodložených pomluv a zbytečného preceňování svého postavení prostě dodržoval volební program své strany a slib zastupitele. Je v pozici veřejného představitele a jako takový se má zasazovat především o prospěch komunity, ve které žije, a nikoli svého podnikání. Jde přece o to, aby město mělo vyšší zisky ze svého majetku a šetřilo tam, kde může. Vimperk navíc může pomoci svým občanům, aby měli co nejlepší internet za nejnižší možnou cenu.

 

 

MVDr. Šárka Janásková a Mgr. Věra Vávrová, ml.

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

 


 

 

Názor Vojtěcha Kohouta :

 

V článku se několikrát zmiňuje poskytovatel internetového připojení Starnet

Možná by pro dokreslení situace bylo fér dodat, že Startnet je přímo proslulý svými nezákonnými praktikami:

http://www.misantrop.info/starnet-vi-jak-v-tom-chodit/

http://www.regionalninoviny.cz/detail.php?kraj=jck&okres=STR&zid=1202408930&tid=1202408899

 

S pozdravem Vojtěch Kohout

 

 


 

{jcomments off}