Vimpersko.cz : Pojďme mluvit o biatlonu

Vimpersko.cz : Pojďme společně mluvit o biatlonu

 

   

      Na biatlonový areál na Vodníku je od prosince 2015 hotová studie proveditelnosti. Myslíme si, že po téměř roce její existence, je už čas, abychom se s ní seznámili my všichni. Na dnešním zasedání rady jsme pozvali představitele našeho města, aby přišli na veřejnou debatu 19. 10. 2016 v 17.00 do MěKSu a s celým projektem nás seznámili. To, co jsme se o biatlonovém areálu dozvěděli, považujeme za velmi znepokojivé. Jedná se především o cenu celého projektu. Jde o velký krajinný zásah, kterým zmizí údolí Křesánovského potoka a lesy, které ho obklopují. Způsob, jak jsou kvůli němu připravovány změny územního plánu, je také velmi zvláštní. Navíc nikde jasně nezaznělo, jaké jsou možné důsledky výstavby tohoto reálu – na příklad odsunutí revitalizace sídliště a možnost zvyšování cen vody nebo nájmů ve Vimperku. Vše, co jsme o biatlonovém areálu zjistili, zveřejňujeme dnes na webu vimpersko.cz

 

Jak bude tedy areál na Vodníku vypadat a kolik bude stát?

 

     Až půjdete na Vodník, postavte se před kládu a představujte si, že je před vámi svažitá 6 metrů vysoká hráz a na její pravé straně stojí 5,5 pater vysoká stavba, takový malý panelák. Je z uni buněk, obložený dřevem. V lese po levé straně jsou 6 metrů široké cesty – zase dost velké na to, aby po nich mohla jezdit rolba. Ten les už tam vlastně není, zbývají jen jeho zbytky, ustoupí zpevněným cestám pro běžecké lyžování širokým jako silnice. No a ten borovicový háj, co vidíte napravo, nechte zmizet taky a představte si místo něj přírodní tribunu s výhledem na 70 metrů širokou střelnici.

VPK Biatlon budova

 

     

 

Zdá se vám to celé příliš velké a ptáte se kolik to bude stát? Celé to podle prvního rozpočtu přijde na 50 miliónu korun, které nevíme, odkud přijdou. Možnosti jsou, že se město zadluží, najde investora, nabídne část areálu k odprodeji, nebo dostane dotaci – všechny tyto varianty jsou ve hře, ale žádná jistá.

 

Jak bude stavba probíhat?

 

     A k tomu všemu má přijít ještě jedna významná věc: bude se stavět salámovou metodou, tedy po etapách. Znáte ty rozestavěné objekty u silnic, velké projekty, které nebyly nikdy dokončeny? To proto, že po první, nebo druhé etapě došly peníze. Takže když město někde najde, půjčí si nebo dostane 11 milionů na první etapu, vykácíme 2, 5 hektaru lesa, aby v něm mohly vzniknout 6 metrů široké běžecké trasy. V druhé etapě tam dáme sněžná děla za necelých 10 milionů, postavíme pro ně vodní nádrž a nad tím vším vztyčíme veřejné osvětlení a připravíme kabely. Nic už nepůjde vrátit do původního stavu a když v této etapě skončíme, protože na další nebudou peníze, bude na Vodníku skvělé běžkování pro stovku nadšenců a další stovku dětí a 22.000.000 Kč bude pryč. A to za stavu, kdy máme neopravené sídliště, kde žijí tisíce Vimperáků. Proč se nevěnujeme nejprve jemu? A pak taky odpovídání na pár jednoduchých otázek: Kolik bude stát voda, která do areálu a jeho sněžných děl poteče? Zvýšíme její cenu a necháme lidi, aby ji společně lyžařům zaplatili? Kdo bude areál obsluhovat, udržovat cesty a rozhrnovat sníh? Dobrovolníci ze Ski klubu to budou dělat po nocích a zadarmo jako nyní? Při vší úctě k nim, noci jim nebudou stačit. Nechají cesty v lese beze sněhu a budou je zasněžovat jen na závody? A proč se tedy kvůli nim vykácí celý les? Třetí etapa zahrnuje stavbu malého paneláku z buněk, střelnice, tribuny a hlavně zasypání celého údolí, jak ho známe dnes. Poslední část má stát přes 27 mil. Kč. Proč se nás nikdo neptá, jestli to chceme? Proč už dávno o tom celém nebeží veřejná otevřená debata. Chtějí tohle skutečně rodiče dětí, které dělají biatlon?

A jak radní vědí, že město celý projekt – jeho výstavbu, provoz a údržbu finančně utáhne? Budou nám tvrdit, že to se nezjistí, dokud nebudeme mít projektovou dokumentaci, ale ta má stát dalších 4-5 miliónů korun a bude přestavovat další krok vpřed pro riskantní projekt, o kterám s námi nikdo nemluvil. Údajně se na ní už pracuje a to bez ohledu na to, aby se představitelé města ptali, jestli obyvatelé Vimperska tento areál na Vodníku vůbec chtějí. Aniž by se jich ptali, jestli mu chtějí obětovat Vodník.

VPK biatlon modely

 

Proč celý projekt provází tak silné mlčení?

 

     Tady nabízíme několik důvodů, proč tomu tak je. Ve Vimperku by se postavilo třetí velké biatlonové centrum v ČR. Jedno je v Novém městě a jezdí se tam světové podniky, druhé vznikne v Jilemnici. Bude stát taky 50 mil. a bude pro České poháry. Další malá jsou v Jáchymově, v Jablonci nad Nisou, v Letohradě a v Bystřici pod Hostýnem. Jak biatlonová veřejnost ve Vimperku ví, na tréninky stačí střelnice a dvě unibuňky, kde se děti nebo dospělí převléknou. Je to tak ve všech těchto malých centrech a všechna fungují. Aby toho nebylo málo, tak velmi důležitý biatlonový areál, kde se jezdí světové poháry, je hodinu od Vimperka – na německé straně Železné Rudy. Hohenzollern má závody světového poháru naplánovány na rok 2017 a 2018 a leží ve výšce 950 m. Na rozdíl od 200 m níže položeného Vimperka tam bude sníh skoro vždycky. Zajímavá fakta: Němců je 82 miliónů a mají 4 velká biatlonová centra. Čechů je 10,5 mil., ale potřebují 3 a jedno z nich právě ve Vimperku. Není to absurdní? Kdo z ciziny sem bude jezdit, když může do lepšího, většího a známějšího centra do Železné Rudy? A kolik Čechů sem přijede, aby městu vrátili 11, 23, nebo 50 miliónů, které biatlon stál? Podle Jiřího Hamzy žádná konkurence Novému městu v Čechách nevyroste, jak říká v tomto rozhovoru. Jinými slovy, světové poháry a mistrovství světa se budou jezdit jen tam. Ale ve Vimperku plánujeme budovu s místem pro dopingové kontroly, mezinárodní rozhodčí a převlékárny pro 26 týmů?Dává to někomu smysl?

 

O co v důsledku startu tohoto projektu přijdeme?

 

     Na vimperském sídlišti žije přes 2 tisíce lidí. Místní děti chodí po rozkopaných chodnících, mezi paneláky jsou strmé a kluzké schody, které spojují jeho jednotlivé části a na které si v zimě žádný senior netroufne. Autem se tu jezdí a parkuje těžko. Oprava sídliště by okamžitě zkvalitnila život tisícům lidí. Podle našich informací je ale projekt revitalizace sídliště odsunut radnicí do nedohledna. Místo toho se tam radní velice snaží potlačit tyto a jiné otázky kolem biatlonu tím, že o celém areálu mlčí a v tichosti nechávají kreslit projekty, mění územní plán a kácejí stromy v místech budoucích asfaltových tratí. A to všechno pro sportoviště, které využije 100 – 150 Vimperáků. Naši představitelé taky už teď plánují, jak k němu upravit silnici a postavit sběrné parkoviště pro turisty, o kterých ani nevíme, odkud přijedou. A na otázky po tom, co bude se sídlištěm, odpovídají, že je v nedohlednu. Věděli jste alespoň o zlomku těchto skutečností?

 

Co budeme a můžeme dělat?

 

     Teď jsme několik týdnů koukali na plakáty o tom, co pro nás v kraji naši zastupitelé udělají. Výsledky jejich práce nás spíše znepokují a hlavně nám vadí, že s námi, obyvateli Vimperka, o těchto důležitých projektech vůbec nekomunikují. Proto jsme se rozhodli, že spustíme webovou stránku vimpersko.cz. Na ní budeme zveřejňovat materiály do zastupitelstva, klást prostřednictvím tohoto webu našim představitelům důležité otázky a usilovat o veřejné debaty s nimi. Zastupitelé a radní nemohou zastupovat naše zájmy, když se nás neptají, co vlastně chceme. Když nám ani neříkají, jaké jsou jejich plány, z čeho je budou platit a kolik to bude stát nás. A to chceme změnit. Proto se potkejme 19. 10. 2016 v 17.00 v MěKSu a debatujme o biatlonu a o tom, co ve Vimperku vlastně chceme.

 

 

 

VPK udoli vodnik2

 DSC0208

 

 

 

 

 

 Foto: Stanislav Hubáček, plánky: A800

zdroj : Vimpersko.cz  

 

 


 

Komentář : Michal Marek 

 

JE MI ZLE…

 

Nad současnou situací se mi dělá nedobře, opět to tu máme…

 

Skupina nespokojených obyvatelů si vytvoří  webové stránky, aby mohla veřejně dehonestovat jinou

 

skupinu aktivních obyvatel. Smutné na situaci je to, že jsou tito lidé přesvědčeni, že tím snad konají

 

dobro. Stále dokola pokládají stejné otázky, na které již slyšeli odpovědi a stále se tváří že odpovědi

 

neznají.

 

Stále dokola se snaží narušit a překazit práci pracovitých  lidí, kteří se snaží ve městě něco vybudovat

 

najít městu směr kam má dále jít, aby se nám zde lépe žilo a naše město bylo atraktivní pro turisty.

 

Osobně jsem přesvědčen, že když budeme mít připraveno  více pozitivních projektů, bude mít město

 

větší  šance na jejich uskutečnění. Budeme tu mít více  možných aktivit  pro naše děti  a město bude 

 

více zajímavé pro návštěvníky.

 

Tato kritická skupina, ale podle jejich reakcí ctí názor, že co sami nevymyslí je špatné, zkorumpované

 

a pro město nevhodné.

 

Asi by bylo lepší nic nedělat a sedět s rukami v klíně?

 

Velebnosti, jdu…

 

 


 

 

 

{jcomments off}