finance

Zaplacené dárky nepřišly?

finance

24. prosince ráno vstáváte mrzutí a  přemýšlíte, kam rychle vyrazit na poslední chvíli, protože  dárky, které jste před měsícem zaplatili online, ještě nedorazily…

Ano, i to se stává a není to bohužel výjimkou. Když už se podaří vyřešit malér s dárkem pro obdarovávaného, nastává další fáze a tou je získávání zaplacených peněz zpět. Jak si být jistější, pokud jste platili kartou, informuje Česká obchodní inspekce:

 

 

 

 

Nepřišly dárky zaplacené online? Peníze lze získat zpět

 

Někteří lidé zažívají v týdnu před Vánoci frustraci, když jim dosud nepřišly dárky objednané a zaplacené přes internet. Obzvlášť, když prodejci nereagují ani na žádosti o vrácení peněz. Pokud ovšem spotřebitelé platili kartou, mohou své peníze dostat zpět díky nástroji zvanému chargeback. Evropské spotřebitelské centrum ČR radí obrátit se na banku, která kartu vydala.

 

 

„Poskytovatelé platebních karet nabízejí nástroj zvaný chargeback, díky němuž může banka spotřebitele obrazně řečeno stáhnout peníze zpět od banky obchodníka. Podmínkou ale je, že spotřebitel zaplatil kartou, a nikoli převodem, a že podnikatel neprokáže, že zboží dodal,“ uvádí Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra. Podle něj je vhodné žádost podpořit relevantními dokumenty, například kopií komunikace s obchodníkem.

 

Poskytovatelé karet nejsou ze zákona povinni chargeback provést, ale většina to pro své klienty činí dobrovolně. Podobné možnosti řešení sporů pak nabízejí i systémy elektronických peněženek v rámci svých center zákaznické podpory.

 

Možnost přímého vrácení peněz naopak neexistuje u platby bankovním převodem. „Pokud už peníze z účtu odejdou, zboží nepřijde a prodejce nehodlá zaplacenou částku poslat spotřebiteli zpět, neexistuje snadný způsob, jak ji dostat zpět. Proto internetoví podvodníci rádi požadují platbu z účtu na účet,“ upozorňuje Ondřej Tichota a dodává, že internetového prodejce si lze ověřit díky návodu na www.evropskyspotrebitel.cz/podvod.

 

Pokud se spotřebitel dostane do sporu s podnikatelem z jiné země Evropské unie, Norska nebo Islandu, může mu s řešením bezplatně pomoci Evropské spotřebitelské centrum. To působí při České obchodní inspekci a je jedním ze 30 členů sítě Evropských spotřebitelských center, financované Evropskou komisí a zúčastněnými státy.

 

***

Rozhodně  vám všem přejeme, aby se  ve vašem případě nic takového nestalo a Štědrý večer proběhl tak, jak jste si jej naplánovali a s dárky, které jste si objednali a včas zaplatili…

 

-coi.cz-