Vimpersko.cz : konstruktivní návrh

Konstruktivní návrh Vimperska: Jak zlepšit tréninky lyžařů na Vodníku

 

V předvánočním čase jsme byli Karlem Hudečkem nepravdivě označeni jako ti, kdo se snaží zastavit zasněžování a lyžování na Vodníku vůbec. Petr Steinbach se nás na zastupitelstvu zeptal, co vlastně tedy na Vodníku navrhujeme. Tady je tedy náš návrh.

 

První krok: Pojmenovat, o co na Vodníku vlastně jde

 

K tomu si musíme férově odpovědět na otázku: Chceme zlepšit tréninkové podmínky vimperských dětí a mládeže nebo postavit středisko vrcholového sportu?

 

Vimpersko zastává názor, že není úlohou města stavět střediska vrcholového sportu, ale pomáhat místním klubům se zlepšením podmínek tréninku pro všechny zdejší děti a mládež. My a spolu s námi i mnoho obyvatel Vimperka a okolních osad nesouhlasíme s navrhovaným projektem na Vodníku. Nikdo z nás ale nikdy neřekl, že jsme proti lyžování na Vodníku. Moc bychom ocenili, kdyby Ski klub Šumava vyjasnil, jestli se má na Vodníku především trénovat v lepších podmínkách nebo závodit na evropské úrovni. Ski klub mluví o tréninku a zázemí pro děti, ale projekt je naplánový na závody: obrovská střelnice, tribuna, trestné kolo, fun zóna, několik okruhů v různých délkách. Jen tribuna má kapacitu pro 3000 diváků, fun zóna je taky velká. Kolik tisíc lidí má areál vlastně pojmout? A potřebujeme ho tak obrovský, když nemá ani vyjasněný rozpočet a možnosti letního využití?

 

Druhý krok: Návrh Vimperska na zlepšení tréninkových podmínek na Vodníku

 

1. Vylepšit podmínky práce trenérek a trenérů dětí.

 

Město má prostředky na podporu sportu. Trenéři dětí mají mnoho úkolů. Kromě trénování musí na Vodníku často i v noci roztahovat sníh a připravovat tratě. Navrhujeme, aby jim bylo ulehčeno tak, že zasněžování a přípravu tratí přeberou co nejdříve Městské služby. Stejné řešení je navrhováno i v novém projektu. Proč by se k němu tedy nemohlo přistoupit již nyní?

 

2. K čemu dojde, když bude roztahování sněhu a tvorba tratí zajišťováno Městskými službami?

 

Trenérům a rodičům odpadnou noční směny. Navrhujeme předat správu Vodníku pod Městské služby již nyní podle modelu nastaveného na zimním stadionu. S tím souvisí i to, že město by mohlo od případných dalších zájemců o lyžování vybírat poplatky podobné pronájmu ledu. Velikost zasněžené plochy by nezávisela na silách trenérů a rodičů, ale na možnostech Městských služeb. Naopak by se mohla rozšířit a pak by také bylo možné uskutečňovat tréninky více skupin dětí a mládeže současně. Získalo by se tak více času, kdy by tam mohly trénovat jiné týmy z okolí nebo veřejnost. Týmy z okolí by trénovaly za rozumný poplatek na sezónu, veřejnost by jezdila zdarma. Zasněžování by se nemuselo rozšiřovat vůbec, nebo jen přiměřeně. Tím by odpadl problém s hlukem, protože jeho současnou hladinu jsou ti, kterých se týká, ochotni tolerovat.

 

3. Používat v údolí mobilní střelnici podle potřeby.

 

Střelnici, která nebude vyžadovat 30 stavů a nebude znamenat zavezení údolí, úpravu koryta potoka a rozšíření údolí na jeho dvojnásobek. Už teď se nějaká taková střelnice při závodech dětí používá.

 

4. Dát do údolí nebo do prostoru nad ní unibuňky jako zázemí pro děti a mládež.

 

Tyto unibuňky musí být s elektřinou a vytápěním a měly by zde být umístěny co nejdříve. Další potřebné zázemí při větších akcích je možné řešit pronájmem dalších mobilních unibuněk.

 

5. Vybudovat v lesích tratě podle návrhů, které již existují a které nepočítaly s velkým biatlonovým areálem.

 

Jistě takové plány existují, Karel Hudeček na našich předešlých schůzkách uváděl, že je úpravy na Vodníku pro lyžaře jsou v plánu už dlouho – už před vstupem Českého svazu biatlonu do celé situace.

 

6. Vytvořit na těchto tratích letní tratě pro běžce s okruhy, např. 1, 3, 5 km a označit je, aby je mohli v létě využívat běžci – sportovci i veřejnost.

 

Vimperk stále dělí několik let od doby, kdy by mohl jakýkoli nový areál na Vodníku stát. Naše návrhy na zlepšení podmínek tréninku dětí a mládeže mohou být projednány už nyní a mohou začít platit nejpozději od příštího roku. Věříme ale, že mnoho z nich se dá uskutečnit mnohem dříve.

 

Přejeme vám všem hodně zdraví a štěstí v příštím roce a všem lyžařům přejeme bílou zimu od podzimu až do jara 🙂

 

 

Vimpersko.cz

 

{jcomments off}