Pravý šafrán je pěkná levárna…

 

„Pravý šafrán“ nabízený přes Aukro.cz obsahoval jen neznámé listí a nepovolené barvivo

 

 

 safran

Potravinářská inspekce věnuje zvýšenou pozornost novým formám prodeje potravin včetně nabízení potravin prostřednictvím sociálních sítí, webů pro soukromou inzerci a aukčních serverů.

 

Inspektoři SZPI specializovaní na internetový prodej zjistili nevyhovující vzorek potraviny odebrané prostřednictvím serveru Aukro.cz pod nabídkovým popisem „Pravý šafrán dovoz z Ománu“ od prodejce s kontaktními údaji: Zuzana Šafrhansová, U Lesa 954, 25168 Sulice.

 

Laboratorní rozbor předmětného vzorku prokázal, že metabolomický profil neodpovídá Šafránu setému a dále potvrdil přítomnost pro daný sortiment nepovoleného azobarviva E122 azorubin. Zásilka obsahovala jen otevíratelný průhledný sáček bez jakéhokoliv popisu se substrátem rostlinného původu.

 

Vzhledem ke skutečnosti, že potravina byla na internetu nabízena jako “Pravý šafrán dovoz z Ománu“, přičemž rozbor prokázal, že se o šafrán setý nejednalo, kontrolovaná osoba porušila Nařízení (EU) č. 1169/2011 a dále porušila i Nařízení (EU) 1333/2008 tím, že se v potravině nacházela u daného sortimentu nepovolená přídatná látka azorubin.

 

S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

-tz szpi-

{jcomments off}