Máňa se hřeje na sluníčku – je jaro!

Nejen nutrie Máňa netrpělivě  vyhlížela teplejší sluneční paprsky. Zaítm se jarní sluníčko, pravda, moc nepředvedlo, ale doufejme, že zimu už zpět nepustí a Luh brzy osvěží bohatá květena a čilý ruch živočichů.

 

Jestli chodíte do Luhu často, nebo dokonce pravidelně,možná si dokážete uvědomit alespoň část z nepřeberné palety, kterou  “k podívání” nabízí.  Fotograf Pavel Jedlička už  má v Luhu  vyšlapané cestičky pěknou řádku let, přesto téměř vždy najde něco nového, neobvyklého, neokoukaného. 

 

dsc 1477

 

Jak se dívá fotograf?

 

Z toulek po sušickém Luhu, který má tak rád, Pavel JEDLIČKA:

 

„Začátkem března jsem se vydal jako obvykle s fotoaparátem na procházku naším lužním lesem. Zatímco hladina rybníka byla ještě po ránu pokryta slabou vrstvou ledu, v jeho okolí už ranní slunce probudilo několik živočichů. Pod kůrou starého pařezu jsem našel ještě trochu ztuhlého střevlíka zrnitého, který se snažil rychle ukrýt.

Rys před cyklostezkou už před polednem zřejmě ochutnal jedno plzeňské a nutrie Máňa si na sluníčku sušila zmáčený kožíšek.

Stezkou při řece mě k focení zlákaly různé výtvory přírody a smolné slzy stromů, vzniklé ošetřením strakapoudem, nebo zásahem člověka.

Vyděsila mě těžba dřeva a devastace okolí s ní spojená. Těžba byla jistě nutná, kůrovec napadá i stromy v nižších partiích Šumavy, ale těžké stroje zničily lokalitu našich nejkrásnějších brouků svižníků, kteří se při lesních cestách tady každoročně začátkem jara objevovali. Našel jsem jen jednoho, ještě zpola ukrytého v komůrce. O deset dnů později jsem na stejném místě pravděpodobně znovu narazil na toho přeživšího, který už čile pobíhal a poletoval. Cestou zpět jsem pozoroval boje lesních mravenců, kteří vnikli do hnízda mravenců jiného druhu.

dsc 1504

Na poraženém stromu jsem objevil kapku smoly, která v sobě uvěznila malou mušku a po stejném kmenu pobíhal pestrokrovečník mravenčí, který hledal kůrovce. U řeky poletovala Babočka bílé C, která má na spodní straně vykrajovaných křídel skvrnku ve tvaru C. Cestou jsem ještě viděl žluťáska řešetlákového, housenku zřejmě přástevníka a menší štika, která se vyhřívala ve vodě nedaleko Máni, uzavřela moji procházku Luhem. Začalo jaro!“

 

 

{gallery}susice/2017/03_brezen/jarovluhu/{/gallery}

 

Tak neváhejte a do jarního Luhu, nebo do jarní přírody vůbec, vyrazte také a …. dívejte se!

 

 

-red-