Vyjádření ke článku

Pane Beránku,

je potřeba vážit si Vaší 14 let obětavé práce. Určitě oceníte, jako dlouholetý novinář, i mé stanovisko k Vašemu článku. Velmi se ohrazuji vůči Vašemu nařčení, a to ovlivňování redakční rady Vimperských novin.kutil

     Spolu s panem starostou Pavlem Dvořákem jsem byl přítomen jednání ohledně inkriminovaného článku. Upozornili jsme redakční radu Vimperských novin, že článek hrubě porušuje Zásady pro vydávání Zpravodaje města Vimperk „Vimperské noviny“, které byly v loňském roce, konkrétně 29. 8. 2016 přijaty redakční radou Vimperských novin a podepsány bývalou paní starostkou Jaroslavou Martanovou. V článku V, odstavci 2 se jasně hovoří, že zveřejňovány jsou zejména:

     ,,názory občanů týkající se aktuálního dění ve městě (bez konfrontačního charakteru, bez osobních útoků a neotiskují se příspěvky podléhající správnímu řízení)“.

 

     Hlasování o vydání jsme neovlivňovali a ani jsme nebyli přítomni. Po sdělení šéfredaktora Vimperských novin Zdeňka Kuncla, že článek i po našem vyjádření vyjde, vydal starosta Pavel Dvořák pokyn redakční radě vimperských novin, aby tento článek vydán nebyl, a aby byly Zásady pro vydávání dodržovány. Článek, o kterém se zmiňujete, obsahoval sdělení, které podléhá správnímu řízení, je konfrontační včetně osobních útoků. Chybělo vyjádření napadené strany. Vydání tohoto článku by porušilo přijaté zásady.

 

     Redakční rada Vimperských novin podala návrh své rezignace radě města. Tento návrh nebyl prozatím projednán. Podivuji se nad tím, jak se rezignace dostala do tohoto média. Možná jde z Vaší strany spíše o politiku než o zasahování do novinářské svobody.

     Nakonec o Vaší novinářské etice svědčí poslední odstavec Vašeho článku, ke kterému se nehodlám vyjadřovat. Každý si udělá názor sám. Informace by měly být pravdivé a úplné.

 

     Na závěr chci dodat, že mě nebaví se vyjadřovat k těmto špinavostem a za sebe udělám vše, aby nová redakční rada Vimperských novin byla nezávislá a pracující ve prospěch města Vimperk. Nechte nás, pane Beránku, pracovat. Máme toho dost, co je potřeba opravit. Nakonec to již v ulicích města začíná být vidět. 

 

Zdeněk Kutil 

 

{jcomments off}