Socha byla dokončena přímo před kostelem

Před kostelem na Mouřenci sochař dokončil sochu svatého Mořice

moric lukas 3

Zrození svatého Mořice – tak se jmenuje projekt, který vyvrcholil  před kostelem na šumavském Mouřenci. Sochař Bartoloměj Štěrba tam za 12 dnů přímo před zraky návštěvníků vytvořil pískovcovou sochu svatého Mořice, která ozdobí niku nad vchodem do kostela.

„Bartoloměje Štěrbu jsem poznal před několika lety na sochařském sympoziu v Chodové Plané. Tehdy jsem se ho zeptal, jestli by bylo možné vyrobit sochu pro Mouřenec. Myšlenka se mu zalíbila a slíbil, že o tom bude přemýšlet. Asi loni Bartoloměj Štěrba řekl, za jakých podmínek a za kolik peněz by sochu udělal a plácli jsme si. Jsme spolek Přátelé Mouřence a naším cílem je udržovat a zkrášlovat tento šumavský kostelík. Věříme, že nová socha bude další ozdobou Mouřence a bude i dalším důvodem, proč tento osm set let starý chrám navštívit,“ říká předseda spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota

 

moric kubita 2

Výroba sochy začala v pondělí 24. července. Tehdy sochař Bartoloměj Štěrba přivezl na Mouřenec 800 kilogramů těžký kvádr z hořického pískovce. Už po několika dnech vytvořil postavu. Další dny pracoval na detailech. Od rána do večera sochal, tábořil a nocoval přímo vedle kostela v dodávce. „Slíbil jsem, že sochu udělám, tak jsem to dodržel. Když něco slíbím, tak to platí. Nejradši pochopitelně sochám ženy, ale i tato práce mne hodně bavila. Přicházeli sem ke kostelu za mnou lidé a povídali si, ptali se, s některými jsem se skamarádil. Bylo to fajn. Svatý Mořic je 135 cm vysoký, váží asi 350 kilogramů. Byl to římský voják, velel ve 3. století legii, která odmítla obětovat pohanským bohům, a proto nechal císař vojáky zabít. Mořic a jeho druhové se později coby mučedníci dočkali svatořečení. Pískovcového Mořice pro Mouřenec zdobí vojenská přilba a brnění s pláštěm a atributy, konkrétně štít s křesťanským křížem a dostane i zlacené kopí. Životnost sochy může být 300 let. Může ale vydržet sto i šest set let, to se nedá předpovídat,“ popsal sochař Bartoloměj Štěrba z Kozojed na severním Plzeňsku. Práci s kamenem a sochaření se Štěrba věnuje 46 let.

Sochu svatého Mořice zaplatí spolek Přátelé Mouřence ze sponzorských darů. „Je hodně lidí, kteří Mouřenec a činnost našeho spolku podporují. Někteří nám pomáhají i finančně a někteří poslali na náš transparentní účet významné finanční dary. Právě tyto peníze na sochu použijeme. Socha včetně instalace bude stát desítky tisíc korun,“ říká Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence. Pískovcový Mořic v budoucnu ozdobí dosud prázdnou niku nad hlavním vchodem do kostela. „Máme informace o tom, že kdysi ve výklenku byl Mořic dřevěný. Snad někdy po válce niku zevnitř probourali a půdou sochu snesli do kostela. Pravděpodobně je to ten Mořic, který je dnes v muzeu v Kašperských Horách. Desítky let pak byla nika prázdná. O kamenné soše nevíme nic. Pokud ve výklenku stála, možná to bylo v minulých staletích.  Věříme, že ta nová socha tam zůstane stovky let a připomene šikovného sochaře a roky, kdy se Mouřenec stal jedním z oblíbených duchovních a kulturních míst na Šumavě,“ uzavírá Milota.

 

{gallery}susice/2017/08_srpen/moric/{/gallery}

 

{jcomments off}