Ježíškova vnoučata plní přání

Ježíškova vnoučata

 

     Začátkem listopadu byl spuštěn Českým rozhlasem projekt Ježíškova vnoučata. kusov2Projekt, který si dával za cíl splnit přání osamělým lidem v domovech pro seniory. Na začátku si nikdo ani netroufl odhadovat, jakou odezvu tato akce bude mít. Jaké ale bylo překvapení, když po několika minutách od spuštění databáze Ježíškových vnoučat začala přání mizet před očima a lidé se doslova předháněli, kdo které přání splní, a naopak nová přání z domovů v databázi neustále přibývala.

 

     Aktuálně se podařilo splnit více než 12 000 přání, dalších 1 300 je realizováno a necelé dvě stovky přání stále čekají v databázi na to pravé Ježíškovo vnouče.

     Senioři měli přání pestrá, od skromných maličkostí po televizory či finančně náročnější dary, jako např. zdravotní pomůcky (elektrické invalidní vozíky, speciální polohovací postele apod.). Ale ani finančně nákladnější dary nebyly pro Ježíškova vnoučata překážkou a dokázala se domluvit a na dražší dary složit. Plnila se však nejen přání hmotných darů, ale i zážitky. Někomu by se mohlo na první dojem zdát, že některá přání byla pouhými sny, a nikdo by nevěřil, že by se mohlo podařit je zrealizovat. Projekt Ježíškova vnoučata však velice rychle ukázal svoji sílu. Jak jinak si lze vysvětlit, že seniorka v 91 letech má v plánu tandemový seskok, jiná 88-tiletá seniorka se prolétla malým letadlem na Plzeňsku, dalším seniorům se podařilo splnit životní sen a setkali se s Karlem Gottem a s Jiřinou Bohdalovou apod. Co ale doslova všem vyrazilo dech bylo to, že se podařilo uskutečnit přání 83-tileté seniorky, která se setkala ve Vatikánu s papežem Františkem..

 

     Proto nám je velikou ctí, že jsme jako spolek Vimperk žije! mohli být součástí tohoto úžasného projektu. Podařilo se nám splnit přání třem seniorům v našem okolí. První nadělování proběhlo 11. 12., kdy jsme navštívili místní domov v LDN Vimperk. Obdarovanou byla paní Marie, která si přála nové květinové povlečení a prostěradlo. Následně, ve středu 13. 12., jsme se vypravili do Domova Kůsov, kde jsme udělali radost paní Martě, která si přála do svého pokojíku televizi. A nakonec jsme 15.12. navštívili Domov Matky Vojtěchy v Prachaticích, kde se nám podařilo zrealizovat netradiční přání 91-tileté paní Věry , která si přála tanec s tanečním mistrem. Velký dík patří tanečnímu mistrovi panu Tomáši Gaudníkovi, který ochotně naší prosbě vyhověl. Spolu s třemi mladými tanečními páry předvedli klientům domova ukázku tanců a na závěr si s paní Věrou sám Tomáš Gaudník zatancoval. Paní Věra si vybrala valčík, a jak se nám svěřil taneční mistr, pořádně jej po parketu i ve svých letech prohnala.

 

     Pro nás to byly obohacující a nezapomenutelné zážitky a věříme, že se budeme moci do tohoto projektu zapojit i v roce příštím.

 

Přejeme všem krásný advent.

Jitka Kabourková

Vimperk žije!   

 

 

{gallery}vimperk/2017/12_prosinec/jeziskova_vnoucata{/gallery}

 

 

logoChceme Vimperákům nabídnout další pohled na dění v našem městě. Sešli jsme se jako lidé napříč politickými stranami, různého věku, s rozdílnými názory, ale s něčím, co nás spojuje. Tím něčím je vize Vimperka, kde slušnost a dobré vztahy jsou samozřejmostí. Vimperka, kde jsou aktivní lidé podporováni, a nikoli odrazováni. Vimperka, kde odlišný názor je nezbytným prvkem diskuze. Pojďme společně oživit Vimperk. Vimperk, kde lidé žijí spolu, ne vedle sebe.

 

{jcomments off}