Martina Bělíková: jednička kandidátky Tak jo!

Můj vstup do vimperského veřejného života

 

Jmenuju se Martina Bělíková a vedu kandidátku Tak jo! Vimperk. 8. července některé Vimperáky jistě překvapilo, když jsem se objevila se Standou Hubáčkem na billboardu u gymnázia a od té doby to jede. 

 

Už jsem se o sobě doslechla, jak si troufám, že kandiduju do zastupitelstva a nejsem z Vimperka, že jsem ani jednou nebyla na zastupitelstvu a další věci. Tak jak to se mnou tedy je?

 

Mám dvě malé děti, zodpovědnou práci na plný úvazek, s manželem jsme před dvěma lety dostavěli dům, a ještě jsem členkou Vimperska. Dny mám rozplánované na hodiny (někdy i na minuty) a rozhodně se nenudím. Přesto navštěvuju zasedání zastupitelstva, i když nijak pravidelně, a vůbec jsem ve Vimperku aktivní tak moc, jak to jen jde.

 

Být součástí veřejného života je mi vlastní a možná to nikdo neví jen proto, že jsem ve Vimperku nevyrostla. Společenský život mě naplňoval vždycky. Na základce jsem byla předsedkyně třídy a byla jsem redaktorkou školního časopisu. V Borovanech jsem pomáhala na akcích pro děti a psala články do místního zpravodaje.

 

Zámek v Borovanech byl dlouhou dobu opuštěný a jednou z mých letních brigád, bylo uklízení zámeckých chodeb. Nebojím se manuální práce, když je potřeba, tak ji dělám. V Borovanech jsem byla členem mnoha spolků a skupin. Byla jsem mezi hasiči, chodila do ZUŠky, zpívala v DPS Úsměv a byla jsem členkou oddílu Aikido Borovany.

 

Můj taťka byl v zastupitelstvu města Borovany, proto vím, jak náročná taková práce mnohdy je. Do politiky vstupoval s tím, že v Borovanech chtěl změnu, v jeho straně dali šanci i mladým lidem. Když se člověk podívá, jaké je dneska složení borovanského zastupitelstva, uvidí, že mladí lidé tam svou šanci dostali. Tomáš Šnorek, Martin Duda a Vítězslav Sumerauer jsou mladými zastupiteli a příkladem toho, že generační obměna v zastupitelstvu je možná a přirozená. Věřím, že my to ve Vimperku dokážeme taky.

 

Přestěhovala jsem se do Vimperka a můj soukromý i pracovní život se točí kolem lidí. Jsem personalistka a jsem pořád v kontaktu s většinou ze 120 ti zaměstnanců, kteří ve společnosti Bachl pracují. Hned po skončení VŠ jsem se stala manažerkou neziskové organizace ČASŽP, která ve Vimperku působí dodnes. Stála jsem u jejích začátků a organizovala jsem společně se svými kolegy akce pro všechny Vimperáky, jako je Klobásobraní a Řemeslné trhy. Dokonce se nám podařilo úspěšně zorganizovat mezinárodní setkání s kolegy ze Slovenska.

 

Nyní jsem členkou spolku Vimpersko. Pořádáme Pohodové soboty a neděle, podporujeme a propagujeme místní podnikatele a v neposlední řadě právě teď organizujeme veřejnou sbírku na opravu kapličky na Brantlově dvoře a podáváme různé grantové žádosti.

 

Jestli má někdo dojem, že se místního života neúčastním, možná je to tím, že lidé ve Vimperku jsou na sebe navzájem zvyklí a trvá jim delší dobu, než mezi sebou zaregistrují nové tváře. To samé platí pravděpodobně i v případě zasedání zastupitelstva. Chodím na něj pokaždé, když mě téma zajímá. Na zasedáních, která se týkala dětských hřišť nebo biatlonového areálu na Vodníku, jsem si ráda poslechla všechny zúčastněné.

 

Do voleb jdu, protože společně s přáteli chceme, aby měli mladí rodiče a mladí lidé vůbec ve Vimperku dobré zastoupení. Jsem v pravidelném kontaktu s našimi vimperskými úředníky, ať už kvůli volbám nebo kvůli akcím, které jako Tak jo! pořádáme. Zároveň jsem moc ráda se svým manželem a dětmi. Nebydlím ve městě, ale v Křesanově, takže není snadné, abychom se spolu potkávali na procházce se psem nebo na dětských hřištích. Hřiště jsme dětem postavili u našeho domu, teď jim buduje manžel domeček a při procházkách s naším psem Dastym se potkáváme se sousedy z Křesanova.

 

Ve Vimperku se budeme moct vidět během srpna a září hned několikrát. Nejbližší příležitost, která se nabízí, je natírání zábradlí před Smetankou. Spolu s kandidáty z hnutí Město lidem tam budeme dvě odpoledne pracovat. Ráda si popovídám s každým, kdo by mne chtěl blíž poznat. Myslím, že stisk ruky a pohled do očí, jen tak něco nenahradí. A tak nabízím, že se můžeme potkat 27. a 28. srpna, každý den od 16.00 před Smetankou.

 

Můžete se přidat. Společně natřeme dětem před školním rokem zábradlí a ještě se můžeme seznámit. Co myslíte, potkáme se? 😉

 

Martina Bělíková,

jednička kandidátky Tak jo!  

 

2

 

{jcomments off}