straka

Milan Straka: Volební lídr Jihočechů 2012

 

kutilVolební lídr Jihočechů 2012 ve Vimperku, stávající zastupitel a radní Zdeněk Kutil je před Okresním soudem v Prachaticích obžalován z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Obžalována je s ním i jeho manželka a jimi vlastněná společnost GSI INVEST s.r.o., kde jsou oba jednateli. Celkem se měli obohatit o více jak 400 tisíc korun.

 

Zdeněk Kutil jako osoba samostatně výdělečně činná a společnost GSI INVEST s.r.o. provozovali hotely Terasa a Zlatá hvězda ve Vimperku. Pokoje v těchto hotelech byly vybaveny televizními přijímači. Obžalovaní, aby se vyhnuli řádnému placení televizních poplatků, dopouštěli se trestné činnosti trvající řadu let, kterou nakonec orgány v trestném řízení odhalily a 21.8.2018 byla podána obžaloba u Okresního soudu v Prachaticích, kde je vedena pod spisovou značkou T 165/2018.

 

Zdeněk Kutil úspěšně získával dotace na své podnikání, čili peníze z veřejných zdrojů včetně zdrojů od Města Vimperku. Jen na opravy hotelu Zlatá hvězda získal více jak 18,5 milionů Kč. Avšak do zdrojů veřejné instituce, kterou Česká televize je, nechtěl přispívat ani zlomkem toho, co z veřejných zdrojů dostal. A tak vyhledával nezákonné způsoby, jak se tomu vyhnout a obohatit se. Nebyl to první případ jeho trestné činnosti za účelem obohacení.

 

V rozhovoru na internetu zakrasnejsivimperk.cz, dne 1.3.2016, potom co byl odvolán z pozice předsedy kontrolního výboru Města Vimperku, uvedl že: „ Funkci předsedy KV jsem převzal zodpovědně i s vědomím důsledků pro moji podnikatelskou činnost. O to více jsem dbal na transparentnost mého chování. Jsem konzistentní ve svých názorech a přesvědčeních. V tomto městě žije a pracuje spoustu slušných a schopných občanů. Dovolím si tvrdit, že jako rodák se mohu počítat mezi ně.“

 

Už před minulými komunálními volbami Zdeněk Kutil věděl, že se dopustil nezákonného jednání, za které může být trestně stíhán přesto kandidoval a nechal se zvolit do zastupitelstva města a po určitou dobu byl předsedou jeho kontrolního výboru. V současnosti jako obžalovaná osoba působí co by zastupitel a radní a jako lídr kandidátky politického hnutí Jihočeši 2012 by chtěl být starostou města. Že je obžalován voličům – občanům města nesdělil. Ututlávání toho, že on i jeho společnost GSI INVEST s.r.o. jsou obžalováni z hospodářského trestného činu, je názornou ukázkou, jak si představuje transparentnost svého chování.

 

Jako obžalovaný z daňových úniků se počítá mezi slušné a schopné lidi.

 

K tomu zbývá jen dodat, že pan radní Kutil je zřejmě všehoschopný. I na webu Jihočeši 2012 ve svém profilu pro letošní volby občanům lhal, když uvedl, že podniká ve stavebnictví od roku 1994. Pravdou je, že živnost zednictví získal až 1.10.1998, a protože nesplňoval vzdělání, odpovědnou osobu mu dělal Martin Sýkora, bratranec jeho manželky, později odsouzený v kauze Berdychova gangu. Na svém profilu voličům mlží nebo mlčí i o jiných věcech, například zcela zamlčel své rozsáhlé podnikání v pohostinství a hotelnictví.

 

Mlčením se však se svou minulostí nevypořádá. A zatloukáním už teprve ne.  

 

Milan Straka 

 

{jcomments off}