Kdy bude zimní čas na věčné časy? (2)

hodiny

 

03:00  >>> 02:00

 

Přechod na zimní čas nastává v neděli 27. října 2019, kdy se ručičky hodinek vrací ze třetí na  druhou hodinu ranní. 

 

Každý nese  přechod z letního času na zimní (nebo naopak) jinak, podle lékařů má ale posun na zimní čas na naše zdraví menší vliv než časový přechod na jaře.

 

Letošní posun času by mohl být jeden ze čtyř posledních, podle dohody  zástupců vlád zemí Evropské unie by v EU mělo dojít ke zrušení dvou časů,  po jednání Evropského parlamentu letos v březnu bychom jeden čas  měli používat od roku 2021.

 

Trvalé ponechání “zimního času” má podporu u vědců i astronomů. Pro trvale zimní (středoevropský) čas v Česku, Polsku a Rakousku  jednoznačně  hovoří i poloha zemí, protože tudy prochází 15. poledník, na který je zimní čas vázán.

 

Prozatím se ale střídání času podřizujeme, využijme tedy té hodiny ‘navíc’ k odpočinku, úpravě denních a zejména spánkových režimů, snažme se vyhnout zimním “depresím”, které jsou občas se změnou času spojené, aktivitami, které nás příjemně naladí a udrží energii. Lékaři radí, pokud se  v této době cítíte po večerech sklíčení a bez nálady, trávit co nejvíce času na světle, o víkendech pak co nejvíce pohybu venku, nepodceňovat ani kouzelnou moc bylinek a přirozených “čističů” organismu.

 

Čeká nás 155 dní zimního času, zpět přechod na letní nastane v příštím roce  začíná v neděli 29. března 2020, (2:00 -> 3:00)

 

Přejeme všem, aby každý z těch dní byl pro vás časem užitečným, příjemným a maximálně pohodovým.

logo šumava

 

{jcomments off}