Ve věku 95 let zemřel Král Šumavy Josef Hasil

Zdroj:www.novinky.cz

 

Zemřel Král Šumavy Josef Hasil

 

josef hasil

V pátek ve věku 95 let zemřel Josef Hasil. O úmrtí protikomunistického odbojáře známého pod přezdívkou Král Šumavy informoval server Blesk.cz. Hasil se proslavil převáděním uprchlíků na Západ přes střežené státní hranice totalitního Československa.

 

 

Hasil zemřel v pátek večer v americkém Chicagu, uvedl Blesk.cz. Informaci České misie v Brookfieldu serveru potvrdil jeho syn Josef Vávra.
Vyrostl v chudé šumavské rodině, měl sedm sourozenců. Za druhé světové války byl nuceně nasazen v bavorském Passau, odkud uprchl do Čech. Do konce války se ukrýval v jeskyni a dělal spojku partyzánům.
 
Před komunistickým pučem v roce 1948 působil u SNB. Po podezřelém úmrtí ministra zahraničí Jana Masaryka začal převádět lidi přes hranice. Na konci října 1948 ho po pokusu přejít přes hranice udal člověk, kterého žádal o vodu. Byl zatčen a odsouzen na devět let. Prošel věznicemi na Borech a v Českém Jiřetíně.

Právě z druhé zmíněné věznice v květnu 1949 uprchl na Západ, kde následně pracoval pro americké zpravodajské služby CIC a CIA jako agent-chodec. V této roli dále převáděl odpůrce režimu přes hranice.
Poté, co byla v roce 1953 dobudována nepropustná železná opona, Hasil s převáděním uprchlíků skončil. Pro Američany však dále pracoval na území Západního Německa.
 
Jako Král Šumavy bývá označován i další převaděč Kilián Nowotny, který zemřel 12. března 1977 v 71 letech v německém Waldkirchenu.

 
—————————-
Přečtěte si:
 
—————————-
 
-pm-
{jcomments off}