pes

Názor Milana Peška : Mgr. et Mgr. Jiříková – odcházení

pes copy

Mgr. et Mgr. Jiříková – odcházení!

 

     Jak s velkou pompou a drzým čelem počátkem roku vstoupila Mgr. et Mgr. Adéla Jiříková do čela kultury ve Vimperku, tak se koncem roku tiše vytratí na mateřskou dovolenou, kterou ji přejí nejen rodina, ale i celá Vimperská kulturní obec.

 

     Nebudu kopat do mrtvol a snižovat se tak na úroveň paní Jiříkové, která ve Vimperských novinách č. 3/2019 v tomto stylu zhodnotila 18-ti letou činnost Jaroslava Pulkrábka, ředitele MěKS ve Vimperku, ale mohu se pozastavit nad „úspěchy“ jejího, ani ne ročního působení ve funkci vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu na MěÚ Vimperk.

 

     Nezapomenutelně se vryla do paměti svých spoluobčanů tím, že k oslavě výročí 540 let od povýšení Vimperka na město, jako hlavního lídra večerního programu pozvala romskou hudební skupinu Gypsy.cz, která kombinuje prvky popu, rapu a hip-hopu, což by se dalo označit za její „meisterstich“. Zhodnotíme-li oslavu z ekonomického hlediska, tak hudební produkce stála město bez mála 78.000,- Kč a celkově město vynaložilo na tuto oslavu částku přesahující 169.000,- Kč.

 

     Druhý, a nemálo významný pomník, je Turistické informační středisko Vimperk (dále jen TIS). Jsem si vědom toho, že paní Jiříková zdědila TIS po Mgr. Kunclovi, který byl v době svého působení na odboru kultury, za jeho stav soustavně minulým vedením kritizován a co si pamatuji, tak jediný argument pana Kuncla byl, že má stále málo peněz na jeho provoz. V současnosti je pan Kuncl ve funkci místostarosty a mohl by se o provoz TIS z finančního hlediska postarat, a jaká je skutečnost?

 

     TIS je úplně zavřené a odbor kultury marně shání, jak vedoucího střediska, tak i referenta k tomu, aby mohl TIS vůbec otevřít! Ze vstupních dveří TIS, které spíš připomínají vstup do cirkusové maringotky je patrné, že provozní doba TIS je od pondělí do pátku, a to od 9,00 do 16,00 hod. (pozn. pro objektivitu přikládám i foto ze dne 28.12.2019).

 

     Domnívají se kompetentní úředníci, že úřední hodiny TISu jsou v pořádku? Možná to bude pro ně nová informace, ale turisté záměr líných úředníků neakceptují a chodí si po památkách, za kulturními zážitky a pro informace hlavně v sobotu a neděli. Tak proč tedy TIS máme a proč ho vůbec provozujeme?     

 

     Ale tyto problémy již čekají na novou vedoucí odboru kultury Ing. Martinu Křížovou, které tímto přeji mnoho úspěchů a pevné nervy v této nelehké situaci.

 

     Závěrem přeji paní Jiříkové klidnou mateřskou dovolenou a pokud jí zbude čas, tak i na malou sebereflexi nad skutečností, zda vedení celého odboru kultury, školství a cestovního ruchu anebo jen MěKSu není trošku jiný level, než je zorganizovat zaběhlý formát Pecha- Kucha.

 

S přáním spokojeného Nového roku

Ing. Milan Pešek {jcomments off}