Parkování na sídlišti

 

 

Parkování na sídlišti

 

 

 

 

       U úvodu článku bych chtěl zmínit podmínky, které aktuálně panují na sídlišti ve Vimperku:

 

 

•    Rozloha sídliště: cca 14 ha

•    Počet domů: 47

•    Počet bytů: 1100

•    Počet obyvatel: 3500 (tedy skoro polovina Vimperka)

•    Oficiální počet parkovacích míst dle normy: 300

•    Skutečný počet parkovacích míst: 810.

 

 

 

       Jednoduchou matematikou zjistíme, že na sídlišti ve Vimperku parkuje více než 500 aut v rozporu s danou normou. Přesně tolik vlastníků aut musí denně řešit otázku kam s ním? A část z nich je nucena víceméně denně parkovat v rozporu s pravidly o provozu na pozemních komunikacích, tedy porušují zákon resp. vyhlášku a riskují tak sankce od strážníků Městské policie.

 

 

 

       Nedělám to často, ale na poslední zastupitelstvo jsem přišel o 30 minut dřív, a to zrovna na část, kdy občané mohou přímo komunikovat se zástupci města. Asi je známo, že jsem byl 16 let vyšetřovatel závažných hospodářských trestných činů, a za tuto dobu jsem se setkal s řadou informátorů, práskačů, bonzáků a různých všímaných a rozhořčených spoluobčanů, kteří z různých motivů, jako finanční odměna, získání výhody pro vlastní nekalé jednání, msty, závisti, anebo jen pouhé tuposti, informovali resp. upozorňovali příslušníky Policie ČR na porušování či přestupování zákona.

 

 

 

       Díky své dlouholeté praxi jsem si myslel, že mě už málo co může překvapit, ale z tohoto omylu mě vyvedl svým veřejným vystoupení p. Zdeněk Formánek, který si přišel oficiálně stěžovat paní starostce Martanové, že při focení přestupků špatně parkovaných aut na sídlišti, které provádí z vlastní iniciativy a následně fotky předává Městské policii, které pak slouží jako důkaz při řešení přestupků, mu občané nadávají a dokonce mu i vyhrožují. Paní starostka jeho počínání kvitovala a ubezpečila pana Formánka, že má její plnou podporu a stejně tak i strážníků Městské policie ve Vimperku, při dokumentaci páchání přestupků v oblasti parkování. Tak to mně skutečně spadla brada.

 

 

 

       Následný argument pana Formánka, že on klidně parkuje 50 metrů od bydliště a nevadí mu dojít pěšky domů, je trošku mimo místu. Pan Formánek je sportovec, který ročně najezdí desetitisíce kilometrů na kole, ale zamyslel se někdy nad tím, komu ty blbě zaparkovaná auta také mohou patřit? Že mohou být starého člověka, který špatně chodí, ale nevyřídil si parkování pro ZTP, anebo maminky s malým dítětem v jedné a nákupní taškou v druhé ruce? To pak je znát každý metr.

 

 

 
revitalizace

       Tato tragikomická předehra mně připravila na jednání zastupitelstva, kde v části různé, se řešilo parkování na sídlišti. Pan Kuncl v úvodu seznámil přítomné, že bude provedena oprava parkovacích stání jako v ulici SNP, oprava chodníků a bude zadáno zpracování projektové dokumentace na dílčí parkovací místa v celkem 13-ti lokalitách po celém území sídliště s neupřesněným počtem takto vzniklých parkovacích míst. Dále sdělil, že město plánuje rozšíření parkování v ulici K rokli o 8 až 10 míst a pokud získá město dotaci, tak mají vzniknout i parkovací místa u prodejny Večerka a v ulici Luční.

 

 

 

       Nikdo z koaličních politiků se nechtěl dále k parkování vyjadřovat, a proto opozice nadhodila téma plánovaného parkovacího domu. Parkovací dům, stejně jako krytý bazén, mají společný osud. Hodí se jako předvolební vějička, ale po vítězných volbách o nich koalice nechce ani mluvit a nechce o nich ani slyšet.

 

 

 

       Starostka Martanová sdělila, že výstavbu třípodlažního parkovacího domu v částce 35 milionů si město nemůže dovolit. Na upozornění paní Janáskové, že byl Ing.Arch.Kročákem projektovaný dvoupodlažní parkovací dům, s plánovanými 45 až 50 místy, na jehož výstavbu je stále platné stavení povolení, s rozpočtem do 15 milionů, sdělila starostka bez dalšího vysvětlení, že se to změnilo. K tomuto tématu podotkl pan Kutil, že díky současné situaci ve stavebnictví, je reálná cena původně projektovaného dvoupodlažního parkovacího domu ještě nižší, a to do 10 milionů korun.

 

 

 

       Opět jsme svědky nekoncepčnosti současného vedení města, jednání, které je prosto bez jakékoliv logiky. Místo dvoupodlažního domu, který by se dal pořídit do 10 milionů korun, chtějí stavět hned 3 štoky, ale jedním slovem dodají, že na ty tři patra nejsou peníze, a proto se stavět nebude vůbec, i kdyby oni strašně moc chtěli.

 

 

 

       Zároveň zadají projektovou dokumentaci na parkování ve 13 lokalitách (pro dílčí parkovací místa – rozuměj jedno místo) plus parkování v ulici Luční, plus parkování v ulici K rokli a plus parkování u Večerky. K tomu vlastní realizace těchto parkovacích míst, a po zkušenostech kolik jsou ochotni utratit za zastávku autobusu v této lokalitě (rozměr zastávky cca 12m x 3m, tedy asi 2 – 3 parkovací místa, zaplatili částku 670.000,- Kč), si dovolím tvrdit, že se nevejdou pod 20 milionů. Tedy utratí dvojnásobek, zaberou pro parkovací místa tolik potřebnou zeleň a parkovacích míst bude polovina, než by bylo v parkovacím domě. Toto se dá jen stěží pochopit, ledaže by toto drobení mělo i jiný úmysl, třeba aby zbyly drobky pro někoho „potřebného“.

 

 

 

       Tak si přejme, aby nás v příštích volbách opět nakrmili svými sliby, ukázali nám, jak jim na nás záleží, aby si zase 4 roky mohli určovat své vlastní priority.

 

 

 

Ale co dodat závěrem?

 

 

 

       Snad finální vyjádření pana Kuncla k otázce parkování na sídlišti: „Letos na sídlišti nevzniknou žádné parkovací místa!“, no tak aspoň bude mít pan Formánek co fotit a měšťáci co řešit.

 

 

 

S přáním pevných nervů při parkování na sídlišti

 

 

Ing. Milan Pešek

 


 

 

 

Reakce na názor pana Peška 

 

Dne 2.3. na Vimperk.eu byl uveřejněn clánek : http://www.vimperk.eu/index.php/vimperk/102-zpravy/16869-parkovani-sidliste

 

Text končí slovy :

 

 

     K této reakci vedou lživé informace podávané zaměstnanci vimperské radnice ohledně “focení” aut zaparkovaných v zákazech fotografy vimperk.eu. Odmítáme tyto lži, které jsou cíleně podávány obyvatelům. Fotografové “nefotí” a “nebonzují”. Vimperk.eu stojí na straně obyvatel a deset let dává prostor pro konstruktivní kritiku, pro inovace, nápady a vize vedoucí ke zlepšení životů našich a našich dětí.

       Lidé nejen na sídlišti léta nemají kde zaparkovat. Kdy se ve Vimperku dočkáme krytých parkovacích domů, podzemních garáží, značného rozšíření parkovacích ploch? Už slyšíme odpovědi, že nejsou finance. Pokud by “radnice” pracovala hospodárně a produktivně, a měla koule na to zjednat si pořádek ve svých řadách a propustit neschopné zaměstnance, hned by bylo z ušetřených dukátů kde brát.

 

Pana Peška tímto žádáme o veřejnou omluvu panu Formánkovi. Realita na zastupitelstvu byla opačná, než popisuje. Zdeněk Formánek se na zmíněném zastupitelstvu rozhořčeně dotazoval vedení města ohledně lživých pomluv zaměstnanců radnice na jeho adresu.

 

 

 

 

{jcomments off}