Díky za deštivý květen pod Šumavou

 

 

 

Díky za deštivý květen pod Šumavou – vyhodnocení měsíce května a roku 2020 ve Vimperku

 

 

 

 

       Prožíváme už několik let období, kdy z médií i odborných institucí slýcháváme opakovaně o postupujícím suchu v ČR a stálém oteplováním celé zeměkoule. Tím o velkém nebezpečí pro budoucnost. Letošní leden, březen a nejvíce duben se přesně takto projevovali. Teplotně nadprůměrně s podprůměrnými srážkami.

 

 

       Byl zde již popsán měsíc únor (odkaz zde: http://www.vimperk.eu/index.php/vimperk/102-zpravy/16868-unor-2020-ve-vimperku), který jako mávnutím proutku po 7 měsících po sobě výrazného srážkového podprůměru, byl nečekaně srážkově vydatný. Únor doplnil podpovrchové vody a oživil tak průtoky sotva tekoucích přítoků naší Volyňky.

 

 

       Březen byl na srážky v naší oblasti opět skoupý. Po něm následoval teplejší, větrný duben, se spoustou slunce a silným výparem, tím naše okolní krajina byla opět vysušena. Při opakovaně jasných nocích, teploty často výrazně klesaly pod nulu (Vimperk -9 °C, Kvilda – Perla -17,6 °C a v Jizerských horách jsme dokonce naměřili teplotu -25,4°, která s podivem tam až 1. dubna byla nižší než v zimních měsících). Tímto byl, společně se sněhově mizernou zimou, opět položen základ i na letošní rok pro neustále se prohlubující sucho.

 

 

       V posledních dubnových dnech, konečně nám znatelně zapršelo. K naší radosti srážky střídavě v hojné míře pokračovaly i v průběhu května. Květen byl celkově i teplotně chladnější, tzn. pro Vimperk podprůměrný za období jak posledních 30 let, tak i za období od roku 1961. Zahrádkářům se dobře uchytila sadba zeleniny na zahrádkách. Horší je to s teplomilnými okurkami, rajskými, či paprikami, které kvůli studeným nocím s teplotou blížící se nule dělaly i na konci měsíce starosti. Zda tyto plodiny již vysadit volně, nebo stále čekat.

 

 

       Pro ukázku několik přiložených dat z Vimperku. Za posledních 30 let má Vimperk, díky měření v zástavbě města v nadmořské výšce 658 m, teplotní průměr května +11,7 °C, ten letošní pak byl podprůměrný s teplotou +10,8 °C. Nejteplejším květnem v posledních 60 letech (od roku 1961) zde byl rok 2018 s průměrnou teplotou +14,9 °C, naopak nejchladnější s teplotou +7,1 °C byl květen 1991.

 

 

       Zatímco srážkově má Vimperk v posledních 30 letech květnový průměr 81 mm, letos měl znatelně nadprůměrný úhrn srážek 107 mm. Nejdeštivější květen z 60 leté historie byl v roce 1974 se 153 mm, nejsušší v roce 1992 se 17,6 mm. Letos si srážkově Vimperk v součtu díky únoru a květnu vede velmi solidně, k 31. květnu je od počátku roku dokonce zhruba o 20 mm srážek nad průměrem.

 

 

       Solidní květnové srážky jsme rádi uvítali. Voda je k našemu život velmi nutná. Doufejme, že pozastaví i přibližující se kůrovcovou pohromu, která zachvátila severní svahy od Štítkova, Mářského vrchu, Lštění a dál přes Běleč k Vlachovu Březí.

 

 

       Zatím srážkově rok 2020 pokračuje velmi solidně. Díky za tuto pozitivitu, kterou nám počasí v současných problémech přineslo.

 

 graf

 

 

Zpracoval: A.Vojvodík ve spolupráci s Janem Procházkou 

 

{jcomments off}