Akční promo jízdné 12 Kč na jakoukoliv cestu

autobusy akcni

Od 14. do 30. června platí v autobusech akční jízdné, od července nový tarif Plzeňského kraje

 

 

Revoluce ve veřejné dopravě v Plzeňském kraji přináší nejen nového autobusového dopravce, kterým bude od 14. června společnost ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY, ale také změny v tarifech. Od 14. do 30. června 2020 bude v autobusech platit akční promo jízdné 12 Kč na jakoukoliv cestu.

 

 

V Integrované dopravě Plzeňského kraje (IDPK) od 14. června 2020 vyjíždí nový autobusový dopravce, který vyhrál veřejnou zakázku Plzeňského kraje na deset let. „Podmínkou soutěže byl nákup zcela nových částečně nízkopodlažních autobusů s klimatizací, LCD panely, USB porty a napojením na krajský dispečink. Autobusy mají design Modré flotily Plzeňského kraje,“ říká Pavel Čížek, náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

 

 

Aby si mohli cestující v Plzeňském kraji vyzkoušet nové vozy, bude od 14. června do 30. června 2020 v autobusech platit akční promo jízdné. Jakákoliv cesta jedním autobusovým spojem vyjde na 12 Kč (se státními slevami na 3 Kč), ať již pojede cestující autobusem ze Sušice do Klatov, nebo z Tachova do Plané.

 

 

Od 1. července 2020 začne v celém kraji platit nový přestupní tarif Plzeňského kraje. Jedna jízdenka bude platit na autobus, vlak i vybrané MHD (a to včetně MHD Plzeň). Nový tarif sjednotí ceny jízdného v autobusech i vlacích. „Maximální cena základní přestupní nezlevněné jízdenky bude 72 Kč, např. ze Železné Rudy nebo Sušice do Plzně. Z Rokycan, Třemošné, Dobřan nebo Nýřan do Plzně bude jízdenka stát 26 Kč, z Plas, Blovic nebo Přeštic do Plzně 36 Kč, ze Zbiroha nebo Stříbra do Plzně 46 Kč, z Klatov či Žihle do Plzně 56 Kč, z Domažlic nebo Tachova do Plzně za 66 Kč,“ uvádí příklady Zdeňka Kmochová ze společnosti POVED, organizátora veřejné dopravy v Plzeňském kraji a dodává: „Všechny uvedené jízdenky platí současně na MHD v Plzni.“ I jednotlivá jízdenka bude zónová, stejně jako předplatné. „Cestující si ale nemusí pamatovat názvy ani čísla zón, stačí znát správný název zastávky, do které cestuje,“ dodává Kmochová.

 

 

I nadále bude v platnosti předplatné a také slevy Plzeňského kraje. Určité výjimky budou na mezikrajských relacích do ostatních krajů, nicméně v rámci Plzeňského kraje, resp. obvodu IDPK, bude prakticky vždy platit tarif Plzeňského kraje. „Ve vlacích bude platit tarif dopravců na mezikrajských či mezistátních relacích, v rámci Plzeňského kraje v plném rozsahu pouze v rychlících a expresech objednávaných Ministerstvem dopravy,“ upřesňuje Pavel Purkart, specialista na železniční dopravu. V případě Českých drah bude možné jejich tarif využít do značné míry i pro cesty uvnitř kraje, ale cestující je povinen si takovou jízdenku zakoupit v e-shopu ČD či aplikaci Můj vlak, jinak bude odbaven novým krajským tarifem. Jízdenky ČD jsou však v IDPK nepřestupné.

 

 

Novinkou je i vyšší počet cyklobusů, které vyjedou na začátku hlavních prázdnin. Nejen pro Plzeňany bude určitě atraktivní přímý cyklobus Plzeň–Sušice–Horská Kvilda–Kvilda, který pojede v průběhu hlavních prázdnin o sobotách, nedělích a státních svátcích. Další cyklobusy vyjedou také z Plzně do Manětína, mezi Borem, Přimdou a Rozvadovem nebo z Plané do Konstantinových Lázní a Bezdružic. V provozu zůstává také, až do konce září každou sobotu, turistický vlak Český les z Plzně do Bělé nad Radbuzou a zpět.

 

 

Pro cestování po Plzeňském kraji se nabízí jízdenka Turista Plzeňskem, kterou začnou dopravci nově prodávat i ve více stanicích, vozidlech nebo ji bude možné pořídit v mobilní aplikaci. Tato jízdenka bude 24 hodinová. Pro cestování s kolem bude nutné doplatit poplatek za kolo 40 Kč za 24 hodin, 20 Kč ke kratší jízdence.

 

 

Určitou proměnou projdou i jízdní řády. Hlavním cílem bylo odstranění souběhů autobusové a vlakové dopravy, zlepšení provázanosti jednotlivých druhů doprav a zavedení pravidelného intervalu. Aktualizované jízdní řády jsou k nalezení ve vyhledávači www.jezdimepokraji.cz, pro vyhledání je nutné zadat datum po 14. červnu 2020.

 

atobusy predstaveni

 

Ve dnech 10. a 11. června 2020 bude modrá flotila vystavena v Plzni na Náměstí Republiky, a to mezi 10. a 17. hodinou. Kromě prohlídky nových autobusů dostanou cestující informace týkající se právě tarifu či jízdních řádů,“ zve na prezentaci Pavel Čížek.

-tz pk-

{jcomments off}