KULTURA ZA ČASŮ KORONY

KULTURA ZA ČASŮ KORONY

Nejeden čtenář si klade otázky, jak nepřijít o filmy z kino distribuce, když kina jsou zavřená. Jak nepřijít o kulturní zážitky a festivaly, když současná epidemiologická situace brání jejich realizaci?

Kulturní odvětví zažívá nejtěžší časy. O tom není pochyb. Za časů korony se však z offline světa kreativně přesouvá do online prostředí. V tomto článku přicházím s návody a tipy, jak si nenechat ujít, na co jste zvyklí a zároveň podpořit filmový průmysl i pořadatele kulturních akcí.

jihlava2

Pokud si s ohledem na snížené příjmy nemůžete dovolit za kulturu platit, nemusíte věšet hlavu. Začneme stručným přehledem nabídky, která je na online platformách zdarma pro všechny.

Bez poplatků a registrace nabízí filmy ke stažení projekt Promítej i Ty!, který vybírá ty nejlepší filmy z Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Většina filmů je k dispozici v originálním znění s českými titulky, ovšem najdete ve výběru i dokumenty v českém znění, nebo dokonce filmy s barevnými titulky pro neslyšící a nedoslýchavé.

Jak na to? „Stačí na stránce s vybraným filmem kliknout na „Stáhnout film zdarma“, poté odsouhlasit podmínky užívání služby a zadat e-mailovou adresu. Dalším kliknutím už letí vámi vybraný film do vaší e-mailové schránky. Pokud vám odkaz ke stažení filmu nedorazí do deseti minut, zkontrolujte složku s nevyžádanou poštou.“, stojí na stránkách projektu.

Je všeobecně známé, že český divák si potrpí na domácí filmy, které patří k dlouhodobě nejnavštěvovanějším v tuzemských kinech. Pokud byste si rádi doplnili bílá místa na mapě poznání české filmové klasiky, doporučuji youtube kanál Národního filmového archivu

01

Další filmy a seriály můžete online a zdarma sledovat také na portálu České televize iVysílání a na internetových televizích iPrima, Mall.TV a televize Seznam. U některých online televizí je však archiv časově omezený, stejně tak i nabídka pořadů bývá užší než u placených služeb. Další nevýhodou jsou (u komerčních televizí) reklamy, kterými se na bezplatných platformách nešetří, naopak u placených streamovacích služeb na ně nenarazíte.

Proto se pojďme blíže podívat na největší fenomén poslední doby. VOD – Video on Demand neboli video na vyžádání. Jedná se o systém, který uživatelům televize či internetu umožňuje vybrat si a sledovat video dle vlastního výběru, bez předepsaného televizního programu. Nejsledovanější globální placenou službou tohoto typu je Netflix. Další nejnavštěvovanější platformou je HBO GO. Důležitým českým distributorem, který nabízí své filmy online je Aerofilms. Podstatnou část videotéky tvoří filmy, které se distribuovaly v pražských kinech Aero, Světozor a Bio Oko, Univerzitním kině Scala v Brně a Bio Central v Hradci Králové. Většina snímků je v původním znění s českými titulky od předních českých překladatelů, v případě pohádek a rodinných snímků pak nechybí ani varianty s dabingem. Český Aerovod nebo světové streamovací služby Netflix či HBO Go vás vyjdou na 150 – 199 Kč měsíčně. 

Dnešní přehled bych ráda uzavřela filmovými festivaly, které můžete “navštívit” online.

V těchto dnech jsou online k dispozici filmy a doprovodný program Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, Queer festivalu Mezipatra a pokud holdujete pokleslým žánrům, braku a zábavě za hranicí tuctovosti, neměl by vaší pozornosti ujít Festival otrlého diváka. Pokud jste jazykově vybaveni, můžete si ve virtuálním světě “zajet” na prestižní Black Nights Film Festival do estonského Tallinnu. 

otrlec

Kino Sušice se na jaře zapojilo do projektu Asociace provozovatelů kin #vašekino, který reagoval na první mimořádná opatření vlády vyhlášená v souvislosti s pandemií. I v papučích a zachumláni do dek mohli diváci z domova zachraňovat místní kina zakoupením lístků. Na webu stojí psáno: “Vaše kino Vás teď potřebuje stejně, jako Vy potřebujete je. Osud kina visí i na Vaší virtuální návštěvě.“ Jestli a kdy se projekt opět spustí, zůstává prozatím ve hvězdách.

V příštích článcích ze série KULTURA ZA ČASŮ KORONY přineseme další konkrétní tipy na filmy a seriály, které by vám v často nepřehledné džungli internetu neměli uniknout. A nezapomeneme ani na divadla a virtuální prohlídky galerií a muzeí. 

 

Sarah Huikari


V článku je uveden autorčin výběr, možností je vícero. Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na sarah.huikari@sumava.eu

{jcomments off}