Reportáž z Benefestu pro Hospic svatého Lazara

 

Reportáž z Benefestu pro Hospic svatého Lazara

 

 

Kulturně prožít příjemný sobotní letní den 24. července bylo možné v okolí Sušice mnoha způsoby. Z koncertu české kapely Chinaski a pátého ročníku skateboardové soutěže Piggybeer session padla má volba na benefiční koncert pro plzeňský Hospic svatého Lazara. Ten již řadu let poskytuje profesionální lékařskou a psychosociální péči lidem v konečném stádiu nevyléčitelného onemocnění.

 

 

Pozitivní atmosféru zajistil tým legendárního plzeňského Anděl music baru, který měl na starosti kulturní dramaturgii. Hospic svatého Lazara si pro svůj letní Benefest vybral prostředí Nezámku v Dolejším Těšově nedaleko Hartmanic, který se pyšní velmi kvalitní kulturní nabídkou a sympatickým zázemím.

 

 

Nápad na uspořádání Benefestu v Dolejším Těšově souvisí se “syndromem bílého pláště”, kteří mnozí z nás dobře znají. Různobarevné pracovní uniformy sesterského a ošetřovatelského personálu Hospice svatého Lazara tento strach pomáhají rozbít. Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové daroval většinu prostředků na pořízení těchto pracovních uniforem. Přesto však hospic potřeboval část investice doplatit. Tak vznikla idea benefičního koncertu, který veřejnosti umižnil příjemným způsobem se zapojit do financování projektu.

 

Sobotní šumavský koncert nabídl energií nabitý program. Zahájilo jej vystoupení herce Radka Antonína Shejbala, který vystupuje pod pseudonymem Pangumpán. Byť se jedná o začínajícího a nadějného písničkáře a slamera, jeho školený a hřejivě témbrovaný hlas nabídl bohatou škálu dadaistických hudebních i slovních hříček, které udaly tempo dalšímu programu.

 

 

Během přestavby pódia následoval blok slamerů, které na akci reprezentovali Jeník, Pí a Lef L’ Leviatan. Slam poetry je unikátní způsob svěží prezentace poezie, který je na Sušicku formát spíše neznámý. Jedná se o básnický přednes, kde hraje prim zajímavost, důvtip a především schopnost zaujmout diváky.

 

Zdařilá poetická vložka, která poodhalila autenticitu a charakter jednotlivých slamerů vystřídal hřeb hudebního programu, jíž byla zpěvačka Aiko. Rodačka z Moskvy, která vyrostla v ČR, nyní působí hlavně v Londýně. Tato hvězda měla možnost představit svůj atmosferický pop i na významných festivalech, kterými jsou Sziget v Maďarsku nebo Waves Vienna v Rakousku. Společnost Spotify zapojila Aiko do kampaně Equal, jejíž součástí je i světelný banner na Times Square v New Yorku. Její specifické hudební a taneční vyjádření, které často tematizuje feminismus, ocení zejména liberální publikum. Aiko nabídla účastníkům festivalu ochutnávku popové performance mezinárodní kvality.

 

Po dalším slamerském intermezzu uzavřela program Benefestu kynžvartská kapela The Wild Roots. A až lázeňskému triu se podařilo rozhýbat publikum, které si celý program užívalo převážně ze vzdálenějšího dřevěného hlediště. Hudební vyjádření The Wild Roots ovlivňuje americká hudební scéna, zejména blues, hard rock, grunge, ale také i iro-skotský folk. Mix všech těchto vlivů vyprodukoval familiární atmosféru, která nabídla možnost upustit páru všem účastníkům a zaměstnancům Hospice svatého Lazara, kteří snad tento způsob odreagování uvítali také.

  

Mimořádně zdařilý dramaturgický koncept, který nabídl kvalitně vyváženou zábavu pro fanoušky různých žánrů, mohly pokazit pouze občasné přeháňky, které se však Dolejšímu Těšovu vyhnuly. Silný zážitek ve finále lehce narušily zvukové podmínky, které nemohly být na celém pozemku rovnoměrně kvalitní. Kromě pár štípanců od komárů jsem si ze Šumavy odvezla jeden z dramaturgicky nejkvalitnějších hudebních zážitků.

 

Díky štědrosti účastníků získal Hospic svatého Lazara 23 000 Kč. Tato částka orientačně odpovídá sumě, kterou potřebuje od dárců poskládat na péči o jednoho pacienta.

 

{gallery}SARAH/benefest{/gallery}

 

Děkuji všem, kteří se na přípravách podíleli a umožnili nám podpořit Hospic svatého Lazara.

 

Sarah Sofia Huikari

{jcomments off}