peseknove

Popelnice

 

Popelnice

 

       Na posledním zastupitelstvu se mimo jiné projednávalo opětovně zdražení poplatků za popelnice ve Vimperku a spádových osadách. Připomenu, že s nástupem současné garnitury byly poplatky v roce 2018 ve výši 492,- Kč, které se zvýšily na 636,- Kč a od příštího roku budou činit 840,- Kč.

 

       Se zájmem jsem si přečetl články pana Kotála, ve VN listopad/2021, které jsou napsané tak, že v podstatě můžeme panu Kotálovi líbat ruce za to, jak to všechno vyřešil a kdybychom nebyli nejlepší ve třídění odpadu, tak jsme mohli platit za popelnice dokonce 1.092,- Kč, přičemž státem stanovený maximální poplatek je 1.200,- Kč.

 

Uvedené argumenty mi jaksi zavánění manipulací a polopravdami:

 

•   Zvýšení nákladů ze skládkování netříděného odpadu.

Skládka je majetkem Města Vimperk a provozují ji Městské služby Vimperk, s.r.o. Skládka má vyprojektovanou a povolenou kapacitu ukládání odpadů do roku cca 2035. Tedy město samo sobě zvýší skládkové a nutí to platit své občany!?

 

•   Poměrně vysoká inflace.

Netušil jsem, že pan Kotál je i makroanalytik či makroekonom, který propočítává skládkovné i na budoucí inflaci. Přičemž mi není jasné, jak by inflace v řádech desetin procenta mohla ovlivnit výši skládkového ve Vimperku?

 

 

       Jelikož současné vedení již tradičně předkládá občanům neúplné informace, či polopravdy a dokonce straší ještě většími náklady, tak jsem si udělal soukromý průzkum v okolních městech a městysech, aby zjistil, jak se zastupitelé s aktuální situací vyrovnali,což můžete sami posoudit z přiložené tabulky:  

 

 

tabulkapoplatky

 

       K uvedeným poplatkům za popelnice můžu ještě dodat, že jednotlivá města svým občanům poskytují různé úlevy jako například pro:

•   děti do tří let

•   osoby starší 70 let

•   držitele průkazu ZTP/P

•   osoby dlouhodobě nepřítomné v tr. bydlišti (dlouhodobý pobyt v zahraničí, vazba, výkon trestu apod.)

 

       A pak zde máme město Vimperk, které má vlastní skládku, na kterou vozí odpad Městské služby Vimperk, taktéž v majetku města do 1 km vzdálené skládky Pravětín, a přesto má Vimperk nejdražší poplatky za svoz odpadu?

 

 

Asi je něco špatně!

 

       V článku mě zarazila informace, že svoz odpadu probíhá minimálně třikrát týdněz jednoho místa.popelni Pokud si dobře pamatuji, tak se u nás v Rückerově ulici vyvážely popelnice vždy v pondělí ráno, a to v době kdy se odpad ještě netřídil a popelnice byly plné popela. Bytovka měla čtyři popelnice, se kterými vydržela 1 týden. Akceptujeme-li informaci, že tříděný odpad představuje 1/3 celkového vyprodukovaného odpadu, tedy se jedna třetina vytříděného odpadu nedostane do klasických popelnic plus topení fosilních paliv je již dávno na úbytě, kdy se převážně topí el. energií, nebo plynem, pak mi je skutečně záhadou, proč se vyváží odpad minimálně třikrát v jednom týdnu. Co vlastně pak vyváží, jaká je jejich vytíženost, to jezdí poloprázdné Kuka vozy po městě a na skládku? Kde je nějaká hospodárnost?

 

 

       Pan Kutil s paní Vávrovou byli jako jediný zastupitelé proti zdražení odpadů a současně pan Kutil navrhl ponechat současnou výši poplatku s tím, že by zbytek pokrylo město. Jednalo by se o cca 1.500.000,- Kč.

 

 

       Tento návrh byl odmítnut s tím, že vedení města udělalo politické rozhodnutí a odpad zdraží. Opakuji, že se jedná o nejvyšší poplatek v přilehlých městech Jihočeského a Plzeňského kraje. Neříkám, že nulový poplatek ve Strakonicích není populistické gesto, ale odměnit občany, kteří jsou léta vyhodnocování jako nejlepší v třídění odpadů tím, že mají nejvyšší poplatek za svoz popelnic, a přitom se ještě bít v prsa a tvářit se, že v podstatě pan Kotál nedělá nic jiného, než dýchá pro občany města a jejich odpad, mi přijde přinejmenším pokrytecké.

 

 

 

       Z doslechu vím, že se pan Kotál bude ucházet o uvolněné místo jednatele společnosti Městské služby Vimperk po panu Janu Královi, který odchází do důchodu. Těmito články si pan Kotál jistě vyslouží přízeň současné garnitury, když za ně odvedl špinavou práci a dostatečně prokázal svou loajalitu. Mě ovšem nepřesvědčil, že zdražení poplatků za popelnice o 70%, během jednoho volebního období bylo nezbytné.

 

 

       Současně s projednáváním zdražení svozu odpadu se projednávala další z nekončících investic do zasněžování plácku na Vodníku. Tentokrát se jedná o položení trubek kolem potoka, aby zaměstnanci Městských služeb mohli zasněžovat až k „vánočnímu stromu“. Tato sranda bude stát vimperskou kasu dalších 1.150.000,- Kč.

 

 

Takže tu mám dvě politické rozhodnutí:

1. zdražit poplatky za popelnice bez ohledu na to, zda tím přivede město své občany do svízelné finanční situace,

2. investovat dalších 1.150.000,- Kč do zasněžování Vodníku, kde se dva měsíce bude klouzat cca 100 běžkařů.

 

 

       Myslím, že tyto politické rozhodnutí by si měli občané zapamatovat, protože vedení města jasně ukázalo, co je jejich priorita. Ne zájmy občanů, ale blaho VIP skupinky, která je stále u moci a tyje z peněz nás všech. Město nedoplatí za občany přemrštěnou cenu za svoz odpadů, aby aspoň zmrazilo již tak přemrštěné poplatky, ale bez mrknutí oka investují další městské finance do zasněžování plácku na Vodníku, který využije cca 1,5% občanů Vimperka.Jen připomenu předešlé investice do této atrakce na Vodníku: rolba za 5.000.000,- Kč, nákup sněžných děl po 1.000.000,- Kč za kus, rozvody, placení zaměstnanci Městských služeb ve službách spolku SKI Klubu, jen sezonní náklady na zasněžování a úpravu tras ve výši přes 1.000.000,- Kč a další věci, ve kterých už se normální člověk ztrácí a hlava mu to nebere.

 

 

Kdy to skončí?

 

       Když jsem před lety na toto téma mluvil se zastupitelem panem Hudečkem, a navrhl mu, že by se mohl zřídit autobus, který by zájemce o bílou stopu vozil na Zadov, kde je 50 km udržovaných stop, tak by razantně proti. Letos se ukázalo, že jde provozovat pro kolaře Cyklobus, tak proč toto samé nezřídit pro lyžaře a nedomluvit Skibus? Myslím, že Zadov nabízí běžkařů daleko větší komfort a dojezd 20 km za kvalitním sportovním vyžití, by skutečně neměl být problém. Položme si otázku: Jak na tom jsou asi plavci, kteří chtěli trénovat ve slíbeném bazénu ve Vimperku a do konce své kariéry budou muset dojíždět na bazén do Strakonic?

 

       Není už na čase skončit s tímto nehorázným mrháním veřejných peněz pro hrstku vyvolených, kteří bohužel rozhodují o penězích nás všech?Toto vedení názorně předvádí, jak umí vydělávat peníze, a to zvyšováním poplatků (za popelnice, za psy, za vodné a stočné, neboz pokut za rychlost, …), ale nikde žádný koncept, jak efektivně a hospodárně řídit město.

 

 

       Myslím, že tuto situaci budeme muset přetrpět ještě jeden rok, a pak když ctěný volič usoudí, že je třeba změna, tak se najednou ukáže, že ve městě jsou i lidé, kteří umí město řídit lépe, efektivně a nejde jim o vlastní prospěch, alepráci pro město berou jako službu pro jiné. Za poslední léta si vedení města, ale i někteří úředníci města přivlastnili papalášké manýry a tak nějak zapomněli, že oni jsou tu pro občany a ne obráceně.

 

 

S přáním krásných Svátků Všech Svatých a Dušiček,

 

Ing. Milan Pešek

 

 


{jcomments off}