peseknove

Ulice 1. máje – hodnocení

 

Ulice 1. máje – hodnocení

 

 

       Ve VN č. 1/2022 nám bylo bombasticky oznámeno, že „Město Vimperk dokončilo největší investiční akci ve své novodobé historii“. Je s podivem, že zakončení a převzetí takto významné akce nebylo provedeno nějakým oficiálním způsobem, kdy jsme si již zvykli, že paní starostka si nenechá ujít žádnou, byť i sebemenší příležitost, jak se mediálně prezentovat. Největší, ale hlavně nejdražší, akci v novodobé historii města občanům oznamuje referentka odboru školství, kultury a cestovního ruchu.

 

 

       Sporná je ale i výše celkové ceny rekonstrukce ulice 1. máje, kdy referentka uvádí částku blížící se k částce 70 milionů korun, ale člen finančního výboru města Vimperk p. Paštika, ve svém článku „Lokalita Na Kalvárii – řešení pro bytovou výstavbu ve Vimperku“ uveřejněném ve VN č. 12/2021, uvádí investiční náklady ve výši cca 90 milionů korun. Je tu tedy rozpor 20 milionu korun, ke kterému se nikdo nevyjádřil a ani náklady ve výši 90 milionů korun nikdo nerozporoval. Co je to 20 milionů pro naši radnici, když jen za rok 2021 zasekla sekyru do hloubky řádů stovek milionů?

 

 

       Podívejme se na to, co nám tato stavba přinesla?

       Jako pozitivum můžeme konstatovat, že při stavbě byla vyměněna vodohospodářská infastruktura jako voda a kanalizace, a taktéž byl vyměněn hlavní řad plynu. Dále byla vybudována velice svérázným způsobem autobusová zastávka MHD Vimperk u ZŠ TGM. Což je asi tak vše.

 

 

       Co nám tato stavba vzala?

       Výsledkem rekonstrukce městské silniční tepny je vznik „Líné nudle“, která jde proti všem principům páteřní ulice. Došlo k nesmyslnému zúžení silnice ve prospěch chodníků bulvárního typu alá pražských Příkop či pařížské Champs-Élysées, které nenajdou ve Vimperském měřítku opodstatnění. Paní referentka nám oznamuje, že jsme vlastně měli štěstí, že ulice by mohla podle norem být ještě užší, tak tedy děkuji, že se tak nestalo.

 

 

       Došlo k neopodstatněnému snížení rychlosti na 30 km/hod., kterou „hlídají“ retardéry z kostek. Není na místě tvrdit, že v této ulici probíhaly noční závody. Kdo by závodil v místech, kde by cíl závodu končil před služebnou Policie ČR? A pro upřesnění, jestli si někdo myslí, že označení snížení rychlosti někomu zabrání závodit, tak je dost naivní.

 

 

       Došlo k dramatickému snížení parkovacích míst v ulici K. Weise, a to bez náhradního řešení. Podélná parkovací místa jsou ohraničena 12-ti centimetrovými obrubníky s ostrými hranami, které již mají na svědomí nejednu proraženou pneumatiku, či zničený ráfek.

 

 

       Nebyl proveden geologický průzkum pod samotnou opravovanou silnicí a jen zcela náhodou byla objevena výduť – geoda o objemu 1,5 m3 a je otázkou, kolik takovýchto „překvapení“ zůstalo neobjeveno.

 

 

       Celá křižovatka ulic 1. máje a Hřbitovní je vytvořena z kamenných kostek, což je v rámci bezpečnosti přinejmenším udivující. Zimní podmínky ve Vimperku jsou v poslední době příznivější, ale sjíždět po namrzlých, nebo stačí jen po mokrých kostkách, z ulice Hřbitovní a zastavit před přechodem pro chodce, nebo na značce Stop a dát přednost v jízdě vozidlům jedoucích po ulici 1. máje, bude heroický výkon hodný Chucka Norrise.

 

 

       Vodorovné dopravní značení na křižovatce ulic 1. máje a Hřbitovní vydrželo necelý měsíc. Není zde již vidět, kde je značen přechod pro chodce, a ani kde se nachází vodorovní značení stopky.

 

majo

 

       Jako nešťastnou považuji zvolenou polohu autobusové zastávky před ZŠ TGM směrem k Fišerce, kdy řidič jedoucí od Pošty po překonání horizontu u hotelu Hvězda má jen pár sekund reagovat na autobus stojící na zastávce, který přitom zabírá díky zúžení vozovky celou šířku jednoho pruhu vozovky. K tomu přičtěme mokrý a kluzký povrch vozovky, značku označující snížení rychlosti na 30 km/hod., která je ovšem schovaná za stříškou u vstupu do hotelu Hvězda a pro řidiče neznalého těchto místních vychytávek je vznik neštěstí velice reálný. Přemýšlel vůbec někdo o bezpečnosti silničního provozu při umístění této zastávky MHD?

 

 

      Dalším negativním přínosem rekonstrukce ulice 1. máje je zvýšení světelného smogu, kdy jen v prostoru křižovatky u Kulturního domu je na ploše 15 x 15 metrů umístěno 6 lamp se žlutým a bílým světlem. Tuto světelnou kreativitou jistě ocení obyvatelé v přilehlých domech.

 

 

       V neposlední řadě chci zmínit i stromy, které byly v této ulici vysazeny. Jestli si někdo myslí, že je vrcholem ekologie vysadit strom do betonové díry o rozměrech 1m x 1m a hloubce půl metru, který bude dostávat několik měsíců v roce pravidelnou dávku solanky, tak je na velkém omylu.

 

 

       Z těchto faktů je patrné, že nezáleží na tom co je prospěšné pro město a jeho obyvatele, ale záleží pouze na vlastním egu, tedy když si chcete postavit pomník v podobě Vimperské Champs-Élysées a máte silnou politickou moc, tak Vám v tom nikdo nezabrání. Co na tom, že bylo marnotratně utraceno 90 milionů korun?

 

 

       Vimperk má dlouhodobě neřešenou bytovou otázku, je kritický nedostatek parkovacích míst po celém městě, ale zejména na Sojčáku, ale paní starostka si prosadila svou Májovku.

 

 

Gratuluji!

 

 

       Co dodat na závěr, zbytek výstavby ulice 1. máje není ani v projektovém stádiu, přestože rekonstrukce ulice, která byla rozdělena do třech etap, je plánována již od roku 2016.

 

 

      No co, stejně na další pokračování této marnotratnosti se jen stěží seženou prachy, tak proč se vzrušovat.

 

 

       Tak zase někdy jindy,

 

Ing. Milan Pešek 

 

 


{jcomments off}