Reakce: Tak se nám zase blíží volby

 

Reakce 

  

Tak se nám zase blíží volby

 

 

       Tak je to tu zase. Blíží se nám komunální volby a naše městečko opět zažívá vlnu letních demagogií. No, čekal jsem to až v září, ale co se dá dělat. Nebudu teď reagovat na obsah článků pana Peška, neboť to snad ani nepotřebuje komentář. Nicméně k tomu, co nám včera skrze portál vimperk.eu sdělil pan Kutil, bych přeci jen rád něco málo poznamenal.

 

       Odhlédnu od žonglování pana Kutila s teoretickými čísly, která zákon požaduje uveřejnit v registru smluv. O tom, jaká je skutečná výše vyplácené odměny panu Blaschkovi, byla již veřejnost informována v minulých článcích, takže jen nadzdvihuji obočí.

 

      Přijde mi však, že pan Kutil už trochu pozapomněl, jakým způsobem se na řízení města podílel sám v době, kdy byl členem městské rady. Pokud vím, v té době si město kupříkladu také najímalo projektanty přesto, že na odboru investic máme zkušené stavaře. A nebo na výkon technického dozoru přesto, že si v mnoha případech město je schopno podobné činnosti zajistit prostřednictvím vlastních pracovníků. A mnohdy se tak dělo přímým oslovením, i když šlo o zakázky mnohem většího rozsahu, než je ta, která se týká spolupráce s Freyungem. Jako třeba v případě zpracování prováděcího projektu na ulici 1. máje, což byla zakázka téměř za dva miliony, nebo v případě výkonu technického dozoru při realizaci rekonstrukce ulic Mírová a Nad Stadionem. Město také v době, kdy byl pan Kutil členem rady, vybralo nového právního zástupce města. Také nevím o žádném výběrovém řízení, které by se v této souvislosti konalo. Přitom, když se podíváte na hodnotu uvedené zakázky uveřejněnou v registru smluv, jde o číslo vyšší, než jaké je uvedeno u smlouvy s panem Blaschkem.

 

      Ale neberte to jako kritiku. Vnitřní směrnice takové zakázky umožňovala a umožňuje zadávat bez formálního výběrového řízení osobám, které se dle znalosti radních nebo pracovníků města jeví jako vhodné. Ostatně, advokáta, technický dozor stavby nebo projektanta by podle ceny asi nevybíral nikdo z nás a kvalita jejich práce se dost špatně měří. Nakonec zůstane jen dobrá pověst a doporučení těch, kteří s nimi již měli zkušenosti, případně zkušenost vlastní. A musím říct, že jsem nezaznamenal, že by se radní tehdy nějak zmýlili, vybírali kvalitně a s takto oslovenými dodavateli město následně dobře spolupracovalo, respektive spolupracuje i nadále.

 

       Stejně jsme postupovali v případě výběru koordinátora mezinárodní spolupráce. Jistě lze souhlasit s tím, že pan Blaschko nebude jedinou osobou v této zemi, která by byla schopná takovou činnost pro město zajistit. Mezi úředníky a zaměstnanci města však nikdo s potřebnou časovou kapacitou a odpovídajícími zkušenostmi volný není. A s žádnou externí agenturou v tomto směru zkušenosti nemáme, na rozdíl od pana Blaschka, který své kvality jako koordinátor a realizátor kulturních projektů přímo ve Vimperku již osvědčil. S ohledem na to, kolik za tuto činnost dostává peněz, je proto přímé zadání jednoznačně v souladu se zákonem i s platnou směrnicí města. Ostatně, proč bychom sháněli agenturu z Prahy nebo z jiného města, když nám stejnou službu ve stejné kvalitě může zajistit místní občan, navíc za cenu, která je zjevně více než konkurenceschopná.

 

       Běžná věc, o které pan Kutil ví již od jara, ale začala vadit až v době, kdy se pan Blaschko rozhodl jít do komunální politiky. Každý asi tuší, proč.

 

       Trochu mi proto vadí, že pan Kutil byl v radě města v době, kdy tato, zcela legálně a v souladu s právem, opakovaně zadávala obdobně hodnotné nebo hodnotnější veřejné zakázky bez výběrových řízení a nyní stejnou praxi odsuzuje pomalu jako zločin. Asi jsem paranoidní, ale vidím v tom trochu rozpor. Stejně tak se musím pousmát nad tím, když tvrdí, že o spolupráci s Freyungem nic neví. Na zastupitelstvech nám jasně dává najevo, že materiály čte a zajímá se o jejich obsah. Navíc mu v této věci byla dle mně dostupných informací ze strany odboru školství nabízena spolupráce. A co se týče všech aktérů cestovního ruchu, ti jsou pravidelně zváni na koordinační setkání a kdo přijde, jistě se dozví, co je potřeba. Naposledy bylo uvedené setkání pořádáno v dubnu a spolupráce s Freyungem zde byla představena a nabízeny formy možné spolupráce. Nevím, zda se tam pan Kutil objevil, ale pokud ano, zdá se, že na to zapomněl.

 

       Závěrem snad ještě k jeho výpadům vůči Vimperskému samizdatu. Určitě nechci srovnávat „humor“ portálu DYCKY VIMPERK s obsahem Vimperského samizdatu, takové srovnání ať si udělá každý sám, jedno je však jisté. Když jsme ve Vimperském samizdatu někoho nebo něco kritizovali, tak jsme se pod to i podepsali. Toť vše. Každý má svou kulturu komunikace.

 

Tomáš Samek 

 

 


{jcomments off}