Mám je

Česká národní banka vydala výroční bankovku v nominální hodnotě 1 000 Kč k 30. letému výročí rozdělení česko-slovenské měny, s přetiskem dobového kolku. Výměna bankovky byla zahájena dnes tj. 8. února 2023, a to ve všech sedmi pobočkách ČNB.

My jsme vyrazili do pobočky ČNB v Českých Budějovicích se sídlem na Lanově tř. Start z Vimperka jsme stanovili, i přes mé opakované protesty, už na 5,30 hod., když samotná banka otevírala až 7,30 hod. Ráno jsme si ještě na pumpě dali kávičku a volnou jízdou jsme v 6,30 hod. přijeli do Budějovic, tedy hodinu před otevíračkou. K našemu zděšení byla fronta již 300 metrů dlouhá, kdy lidi vedle sebe stáli minimálně ve trojstupu. Po zaparkování auta na parkovišti za Hlavní poštou a po zrychleném přesunu k bance se fronta rozrostla na 474 metrů (vzdálenost určena dle mapy.cz), a to odpovídalo cca 1 000 lidí. Takovouto frontu jsem v životě nestál, a to pamatuji, jak uměl lidi vyhecovat pořadník na auto, kolo Favorit, barevná TV, lednička s mrazákem, nebo devizový příslib do Jugoslávie. Hodinu se nedělo nic kromě toho, že fronta dál utěšeně narůstala, a to až za McDonald, tedy na úžasných 750 metrů i víc. Ještěže nám přálo počasí, vyjížděli jsme z Vimperka při teplotě –11°C a v Budějovicích bylo již celkem příjemných –7°C. Podle šuškandy dáma, která byla první na řádě při otevření banky, přišla již ve 23,00 hod. předešlého dne.

Musím poděkovat Zdeňku Kutilovi, který mě donutil vyjet takto brzy, kdy každá půlhodina, o kterou jste přišli později, představovala cca 200 metrů ve frontě navíc, tedy plus dvě hoďky. K budově ČNB jsme se dostali po čtyřech hodinách, a pak ještě další půl hodinu nám trvala cesta po schodech až k výdejnímu okénku. Škoda, že zaměstnanci banky využili pouze jedno výdejní okénko k výměně bankovek. Samotná výměna působila dost komicky. Pracovník si ode mě převzal 5 ks 1 000 korun, což bylo maximální možné množství určené k výměně, přepočítal je a hodil je do prádelního koše, který již přetékal vyměněnými penězi. Pak odpočítal pět kusů nových bankovek, které předal skrz plechový šuplík, a to bylo vše. Takto skončila naše 4 a ½ hodinová numismatická anabáze.

Nepřízeň počasí a nuda způsobily, že se lidé ve frontě rychle skamarádili, nosili si navzájem kávu, drželi si místo při nezbytné návštěvě toalet a podobně. Z Vimperka jsme byli se Zdeňkem ve frontě na nové tisícovky první. Našli jsme i kolegy, vimperské numismatiky, kteří si ovšem přispali, a tím si stání ve frontě užili o více než dvě hodiny.

Zamyslel jsem se nad skutečností, co člověka přiměje k tomu, že je ochoten stát v mrazu několik hodin a výsledkem je, že místo tisícikoruny dostaneš jinou tisícikorunu, na které jsou pouze dva otisky navíc. My, numismatici jsme zvláštní lidé, kterým to nepohodlí stojí za to vytrpět, ale co přimělo ostatní lidi k tomuto činu, jsem si nedovedl vysvětlit. Zejména když jsem viděl týpka, který nové tisícovky hned přehnul a strčil si je do peněženky. Pro nezasvěcené, tímto činem bankovky hned znehodnotil, jelikož sběratelé preferují stav UNC, tedy v takovém stavu, v jakém vyjdou z tiskárny.

Jednu motivaci, pro kterou přišli i nenumismatici jsem přeci jen objevil. Při pohledu na portál Aukro je jasné, že i když ČNB omezila počet vyměněných bankovek na 5 kusů, zakázala prodej přes překupníky a každý zájemce si musel pro bankovky fyzicky dojít k výdejnímu okénku, tak business je business.

Tedy, kdo si vystál frontu cca 5 hodin a následně se mu povedlo prodat bankovku à 4 400 Kč (viz Aukro), tak z pěti kusů bankovek má vývar 17 000 Kč, což za trochu mrazu jistě stojí. Dále uvedu postřehy od kolegů z jiných regiónů:

  • Centrální ČNB v Praze zarazila frontu, když přesáhla délku 3 km. To bylo okolo
    10,00 hod. a posledního žadatele uspokojili v 16,15 hod., další musí přijít zítra.
  • Ústí nad Labem: čekačka od 6:49 hod. a odchod v 9:45 hod.
  • Brno: čekačka od 6:45 hod. a odchod 11:15 hod., ve frontě cca 4 tisíce lidí.
  • Ostrava: čekačka od 6:00 hod. a odchod 12:05, dálka fronty stále přes 300 metrů.

Tak to bylo pro změnu něco z numismatického koutku,

Ing. Milan Pešek
numismatik